Een ieder die zich bezig houdt met data-based marketing wordt bij tijd en wijle geconfronteerd met discussies over de privacy van consumenten. Vanuit de samenleving en met name de media komen met enige regelmaat signalen dat mensen zich niet comfortabel voelen bij het ongebreidelde gebruik van data om marketing- en klantprocessen te optimaliseren. De term “Big Brother” wordt al heel snel aangehaald om het ongewenste gedrag van de marketeer te duiden.
Privacy wetgeving
Om dit ongewenste gedrag van de marketeer in goede banen te leiden, hebben verschillende Europese landen waaronder Nederland strenge privacy wetgeving geïmplementeerd. Men mag data alleen gebruiken in overeenstemming met het doel waarvoor ze zijn aangelegd. Daarnaast bestaat de verplichting om iedere consument te informeren als u zijn gegevens wilt gebruiken voor marketing doeleinden en de consument heeft het recht van inzage en verwijdering als hij niet wil dat zijn gegevens worden gebruikt.
Generatieverschil
Het is prima dat er in Nederland en Europa regels zijn omtrent de privacy van gegevens. Echter, deze regels worden gemaakt door mensen van een ‘oude’ generatie waarbij vooral de angst regeert. Dit angstbeeld wordt vooral door de media (maar ook door de politiek) aangewakkerd. Wij leven anno 2014 in een tijdperk van Internet. In het tijdperk van the Internet of Things. Steeds meer ‘dingen’ zijn aangesloten op Internet. Dit gaat inmiddels al veel verder dan PC’s, telefoons, televisies en horloges, maar ook keukenapparatuur, schoeisel en sieraden zijn beschikbaar en aangesloten op Internet. Een ieder die gebruik wil maken van een ‘thing’ moet akkoord gaan met de voorwaarden. Met het geven van het akkoord, geef je tevens een akkoord op het delen van je gegevens. Dit wordt breeduit gedaan omdat je het ‘thing’ anders niet kunt gebruiken. En het gebruik is waar je het voor hebt aangeschaft. Het geeft een bepaalde toegevoegde waarde. En heel veel mensen hebben hier totaal geen problemen mee.
De mensen die wel een probleem maken van het delen van gegevens zijn meestal onbekend met de gedragscodes waar bedrijven zich aan houden. Veelal zijn dit ook mensen van een ‘oudere’ generatie, die nu de management of directieposities van bedrijven bezetten. Meestal zijn dit zogenaamde digital immigrants, geboren voor het Internet tijdperk maar wel geleerd heeft om te gaan met techniek. Veel jongere mensen zijn digital natives, opgegroeid met Internet en de mogelijkheden. Zij communiceren op een andere manier en hebben veel minder moeite met het delen van informatie. Het lijkt alsof zij zich ook veel bewuster zijn van de mogelijkheden om de privacy te beschermen.
Duaal
Data zijn interessant. Zodra het gebruikt wordt om te voorspellen waar zich een griep epidemie aan het ontwikkelen is zodat apotheken voor voldoende voorraad kunnen zorgen, heeft niemand hier een probleem mee. Of wanneer inbraken voorkomen kunnen worden doordat te voorspellen is waar de kans het grootste is dat dit gaat gebeuren, hoor je niemand klagen. Ook niet wanneer je een aanbieding krijgt die op dat moment voor jour relevant is.
(Dit is de eerste van drie Marketingonline-opinieartikelen over Data en Privacy door Ed Kassens en Marielle van der Zwan van 4orange)
Plaats als eerste een reactie
Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!