Talpa
Talpa maakte gisteravond net als de centrale ondernemingsraad (COR) bekend naar de rechter te stappen centrale ondernemingsraad (COR). Het bedrijf van John de Mol wil dat er een onderzoek komt naar het beleid en de gang van zaken van TMG, nu de raad van commissarissen besloot exclusief met Mediahuis te willen onderhandelen. 'TMG is een structuurvennootschap en daarmee reeds beschermd tegen ongewenste interventie van (groot)aandeelhouders. Bovendien kent TMG een beschermingsstichting, die in het leven is geroepen om TMG te beschermen tegen een ongewenste overname.'
COR
De COR ziet een gang naar de Ondernemingskamer van het Gerechtshof in Amsterdam als de enige mogelijkheid gehoord te worden, nadat de raad van commissarissen (RvC) aan heeft gegeven exclusief te willen onderhandelen met Mediahuis.
'Het is COR de afgelopen periode niet mogelijk gemaakt om op basis van deugdelijke en voldoende informatie een goed beeld te verkrijgen van de afweging en de keuze die aan TMG voorligt.' De COR wil kunnen beoordelen en vergelijken hoe 'de strategie van TMG, de financiële kaders, het waarborgen van de redactionele vrijheid, en de gevolgen voor personeel en medezeggenschap door beide bieders' worden gewaarborgd en welke bereidheid er is met de COR daarover afspraken te maken. Alleen dan kan de ondernemingsraad een beslissing nemen.
De ondemingsraad benadrukt dat de beslissing tot juridische stappen niet gezien moet worden als een keuze voor Talpa of Mediahuis.
Raad van bestuur naar de rechter
Vanmorgen meldde Het Financieele Dagblad op basis van bronnen dat CEO Geert-Jan van der Snoek en CFO Leo Epskamp hun schorsing door de RvC wil aanvechten bij de rechtbank. De twee weigerden er mee in te stemmen dat TMG exclusief zou gaan onderhandelen met Mediahuis/VP Exploitatie.
TMG verdeeld
Het Telegraaf-concern is volgens ingewijden steeds meer verdeeld in twee kampen: Talpa of Mediahuis. De dagelijkse bestuurders van het bedrijf staan achter het bod van Talpa, de redactieraad sprak zijn voorkeur uit voor Mediahuis.
Haast met uitspraak rechter
De drie rechtszaken maken de situatie er niet beter op. Er is snel een uitspraak van de rechter nodig, willen er niet nog meer scheuren ontstaan in de toch al kwetsbare onderneming en komen belangrijke projecten als videoplatform Telegraaf Vandaag (VNDG) - dat op 1 april moet beginnen - stil te liggen.
Mediahuis heeft ondertussen John de Mol al meerdere malen uitgenodigd voor een 'constructieve dialoog'.
Woendag presenteert TMG de jaarcijfers van 2016.