#FITCAmsterdam: Creativiteit en technologie maken van tekeningen een universele taal

Hoe het samenvoegen van één de oudste ambachten van de wereld met innovatieve technologie leidt tot nieuwe vormen van communicatie.

FITC is weer in Amsterdam neergedaald om te inspireren met alle mogelijke combinaties van creativiteit en technologie. Ik ben fan, want elk jaar lukt ze dit. Vaak haal je uit allerlei talks wel iets, maar soms zijn er talks waarvan het hele verhaal blijft plakken. ‘Drawing it together’ van Alon Chitayat, motion designer bij Google, had precies dat. Een talk over hoe het samenvoegen van één de oudste ambachten van de wereld met innovatieve technologie leidt tot nieuwe vormen van communicatie. Hoe tekenen mensen samenbrengt en met elkaar laat communiceren.

subway stories

The Observer: de man die portretten tekent in de metro

Want Alon Chitayat houdt van tekenen in zijn moleskin. Tekeningen is een universele taal die iedereen spreekt. Alon tekende over de hele wereld, ook in de metro van NYC, maar merkte dat de forensen dit niet altijd leuk vonden. Daarom ging ze bij zijn tekeningen betrekken. Hij vroeg waar ze aan dachten en combineerde de audio met zijn tekeningen. Zo werd het project ‘Subway Stories’ geboren.

Subway Stories

The Participant: mensen die de tekening inkleuren

Maar alleen tekenen vond Alon niks, hij wilde samen met mensen tekenen. Hij bedacht met Rosalie Yu het project ‘Skin Deep’ waarbij ze een 3D-model van zichzelf maakten dat werd getoond op een scherm. Vervolgens kon men fysiek patronen kleuren of knutselen die realtime als texture op het 3D-model werden geplot. Echt een mooie installatie.

Skin Deep

The Partner: samen realtime 1 tekening maken

Alon was nog niet tevreden. Mensen tekenden nu wel samen, maar werkten nog niet samen aan één werk. Hij bedacht toen ‘Improv Canvas’ waarbij mensen op afstand samen op één canvas kunnen werken. Elke kunstenaar had zijn eigen livestream en die werden samengevoegd met de livestream van de andere kunstenaar. Op deze manier kon je elkaars tekening zien en elkaars werk verrijken.

Improv Canvas

The Group Collaboration: samen jammen op een whiteboard

Al deze projecten bezorgden hem een baan bij Google, want zij hadden een nieuw product Jam Board dat hem op het lijf was geschreven: een interactief whiteboard waarbij meerdere mensen (op afstand) op een bord kunnen kalken. Hij werkte zo aan een product voor miljoenen mensen en ontwikkelde tools waarmee mensen makkelijker konden tekenen.

Jam Board
jam board

De opmars van Artificial Intelligence (AI) zorgde ervoor dat dit tekenen nog makkelijker ging. Door toepassingen als Quick Draw, waarbij AI raadt wat je tekent en eventueel zelfs afmaakt, wordt iedereen tekenaar. Al die data van 50 miljoen tekeningen heeft Google openbaar gemaakt en daar zijn mensen mee aan de haal gegaan.

Iemand bracht in kaart hoe tekeningen culturele verschillen laten zien. Hoe tekent iemand een ijsje in Italië en hoe in Korea? Maar er werd ook een toepassing gemaakt waaraan voice gekoppeld werd en dus alles wat je zegt direct een tekening wordt. Kortom een taal van tekeningen en zo was de cirkel weer rond.

Quick Draw

Wat een mooie reis die loopt van eigen kunstprojecten naar het ultiem verbinden van mensen via tekenen. Van 1 man die tekeningen in de metro maakt tot 50 miljoen tekeningen die samen één universele taal vormen. Echt een inspirerend verhaal.

Plaats als eerste een reactie

Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!

Word lid van Adformatie → Login →
Advertentie