Apple heeft in een verklaring over het geschil met Epic Games, ontwikkelaar van het razendpopulaire Fortnite, laten weten geen uitzondering te willen maken voor de spelletjesmaker. De techreus zegt zoveel mogelijk game-ontwikkelaars toegang te willen geven tot de App Store, maar 'iedereen moet zich aan de regels houden. 'We vinden het niet juist om hun zakelijke belangen boven onze regels te stellen.'
Apple reageert daarmee op de ruzie tussen de twee. Die begon toen Epic in Fortnite, dat zeer populair is bij met name kinderen tussen de 8 en 14 jaar, muntjes uit het spel te koop aanbood zonder dat via Apples betalingssysteem te laten verlopen. Dat mag niet van de techreus, die daarop het spel uit zijn App Store gooide. Epic Games sloeg daarop direct terug met een rechtszaak en een filmpje waarin het een bekende Apple-reclame uit de jaren 80 parodiëerde.
Apple zegt de apps van Epic Games graag in de App Store te willen houden. 'Het probleem dat Epic voor zichzelf heeft gecreëerd is gemakkelijk op te lossen als het bedrijf een update voor de app uitbrengt, waarmee ze weer voldoen aan de regels.'
Rechter
Intussen probeert Epic Games via de Amerikaanse rechter Apple te verbieden dat Apple stappen neemt. Zo zou Apple Fortnite niet uit de App Store mogen gooien en moet Apple ook verboden worden de ontwikkelaarslicentie van Epic in te trekken. Epic wil ook dat er een verbod komt voor Apple om al gedownloade versies van Fortnite van apparaten met iOS te verwijderen.
Lees ook: Fortnite-ontwikkelaar basht Apple met 1984-parodie
Volgens de Fortnite-maker is de voorlopige beslissing van de rechter nodig omdat Epic anders onherstelbare schade oploopt. Bovendien, zo zegt Epic, trekt de spelletjesmaker waarschijnlijk aan het langste eind in een andere rechtszaak waarin het bedrijf Apple beschuldigt van misbruik van zijn marktmacht.
Inzet van de ruzie is de 30 procent commissie die Apple van iedere aankoop wil. Epic Games vindt dat te veel. De maker van Fortnite is ook door Google uit zijn appwinkel, de Play Store, verwijderd om dezelfde reden. Op telefoons met het besturingssysteem Android is de app echter ook nog op andere manieren te downloaden.
Apple ligt overigens al van meerdere kanten onder vuur om de commissie die het vraagt in zijn App Store en de voorwaarden die het daaraan verbindt. De Europese Commissie doet bijvoorbeeld onderzoek naar aanleiding van een klacht van muziekstreamingdienst Spotify.
(ANP/Adformatie)
Plaats als eerste een reactie
Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!