Ik, net als alle andere voetbalfanatici had het voorrecht om afgelopen zaterdag via Ziggo naar ‘El Classico’ te kijken en me te verkneukelen hoe het pedante Real werd afgeserveerd door het Tiki-Taka-voetbal van Barcelona. In zo’n wedstrijd heb je uiteraard alleen maar oog voor de bal, maar als reclamefan kijk ik ook graag naar de billboards.
Vaak zijn het merken, die aan hun awareness werken. Beko had borden vol. Beko? Ja, u weet wel van die vaatwasmachines. Voor schone bill-borden dus (uiteraard wist ik zelf ook niet wat Beko was, dus heb dit even moeten opzoeken). Of het zijn merken, die zich graag met voetbal associëren, zoals de Nikes en Adidassen van de wereld.
Mijn blik viel op een billboard, wat continue terugkwam, #BETTHEDIFFERENCE. Tenminste als menig voetbalfan maakte ik direct die zin Bet-the-difference. Hoe dit komt? Nou, elke fervente voetbalfan kijkt ook naar Premier League voetbal.
En doordat de Premier League een mondiaal televisiefestijn is en Britten en Chinezen erg van gokken houden, krijg je daar wekelijks reclameborden met allerlei variaties op gokken (‘bet’) om je oren:
- Betwin;
- Unibet;
- BetFair;
- Bet365;
- BetFred;
- Etc.
Foto: #BETHEDIFFERENCE - Tijdens ReaBar was het billboard zwart/wit en zonder 'Los Angeles', maar net als onderstaand zonder Adidas-logo
Oftewel, mijn geheugen was in de situatie “voetbalwedstrijden op tv” al geprimed op ‘Bet’ en las niet dat er ‘Be’ stond (ook al omdat ik nergens het Adidas-logo zag). Hierdoor maakte ik de link van wedkantoren (=not for me) in plaats van met Adidas (=could be interesting).
Niet zo snugger?
Denk nu niet; deze blogger is niet zo snugger. Dat is wellicht zo, maar dan nog... Er zijn heel veel ‘niet zo snuggere kijkers’, want I am not so different... We zijn “luie” wezens en ons geheugen interpreteert en vult aan op basis van voorgaande ervaringen. En als dat acceptabel voelt, wordt niet heroverwogen: de zin #Betthedifference voelde voor mij logisch, maar ik houd niet zo van gokken, dus negeerde ik het verder.
Jammer voor Adidas.
Met dit soort situationele verschillen dien je als marketeer en reclamemaker elke keer weer rekening te houden. Òf je onderzoekt of hetgeen je wilt overbrengen ook daadwerkelijk overkomt. Dan voorkom je het niet optimaal vervullen van het aanwezige potentieel.
Kan via slimme online technieken, maar idealiter uiteraard in de context zelf (virtueel of real life).
Geen gokken, maar doeltreffen(d).
Plaats als eerste een reactie
Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!