De kortingen kunnen oplopend tot wel 80% - met name als de abonnementsduur wat langer is.
VPN (Virtual Private Network) is een onderdeel van veilig computer- en internetgebruik (naast een virusscanner en slim omgaan met je wachtwoorden), maar hoe kies je nu eigenlijk de beste VPN? Hou deze vijf vragen bij de hand om erachter te komen welke aanbieder het best bij je past.
Waarom heb ik een VPN nodig?
Stel jezelf eens de vraag waarom je een VPN nodig hebt. Je komt dan achter je wensen en weet aan welke vereisten een aanbieder moet voldoen. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat je meer privacy online wilt genieten, of omdat je als freelancer werkt met gevoelige gegevens van klanten, die veilig moeten worden verstuurd en opgeslagen.
Misschien ben je doorgaans veel op reis - maar nu even niet - en kun je in sommige landen geen gebruik maken van bepaalde diensten in verband met censuur of geografische blokkades. Ook dan kan een VPN van pas komen. Het kan natuurlijk ook zijn dat je meer keuzevrijheid wilt hebben op Netflix en andere streamingdiensten; als je je locatie verandert komen er soms wel duizenden extra films en series tevoorschijn.
Als je erg gesteld bent op je privacy, is het niet handig te kiezen voor een VPN-dienst met een hoofdkantoor in de landen van The Five Eyes: de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Canada, Australië en Nieuw-Zeeland. In deze landen hebben de overheid en inlichtingendiensten vergaande bevoegdheden om privacygevoelige gegevens van burgers op te vragen.
Wat voor apparaten gebruik ik?
Waarvoor wil je de VPN gebruiken? Ben je van plan om de VPN vooral op de computer of op je mobiele apparaten te gebruiken? Er zijn aanbieders zich helemaal hebben aangepast op mobiel gebruik en een eigen app hebben ontwikkeld, terwijl andere in eerste instantie alleen ondersteuning voor de computer bieden.
Wil ik meerdere apparaten kunnen toevoegen?
Goedkope VPN’s hebben vaak niet de mogelijkheid om met meerdere apparaten tegelijk verbinding te maken. Iets duurdere VPN’s hebben die mogelijkheid meestal wel. Je kunt dan meerdere apparaten toevoegen aan de VPN, waardoor ze allemaal beschermd zijn als je online gaat.
Het is dus ook goed om te checken hoeveel apparaten je in je netwerk gebruikt - wil het hele gezin internetten via een beveiligde verbinding? De ene VPN-provider heeft ondersteuning voor twee of drie verbindingen, terwijl andere wel tien verbindingen kunnen leveren.
Welke locaties zijn belangrijk voor mij?
Als je films en series uit een bepaald land wilt bekijken, moet de aanbieder wel toegang bieden tot dat land. Met andere woorden: de aanbieder moet daar servers beschikbaar hebben. Welke landen zijn voor jou belangrijk om mee te kunnen verbinden? Als je met Amerika verbindt heb je de grootste catalogus films en series tot je beschikking op Netflix, maar als je juist behoefte hebt aan Bollywood, wil je met India verbinden. Fan van manga en anime? Dan Japan.
Het kiezen voor een aanbieder met een groot serveraanbod, verspreid over verschillende locaties, is een goed idee.
Kan ik de dienst uitproberen en hoe zit het met garantie?
Het is altijd handig als je de VPN eerst gratis uit mag proberen. Zo verspil je geen geld als het achteraf toch niet helemaal op je wensen aansluit. Met een probeerperiode ervaar je alle functies van de dienst en leer je de VPN te gebruiken. Bovendien heb je toch even een tijdje gratis een VPN kunnen gebruiken.
Kijk ook goed naar de garantie: krijg je je geld terug als de service niet bevalt? Bijvoorbeeld omdat de dienst te vaak storing heeft? De kleine lettertjes zijn altijd goed om aandachtig te lezen: weet wat je rechten zijn.
Met deze vijf vragen laat je je dit jaar niet van de wijs brengen tijdens Black Friday en Cyber Monday. Happy shopping!
Plaats als eerste een reactie
Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!