3D Printen: van sleutelhanger tot revolutie

Wie nog aan sleutelhangers en blokjes denkt bij het horen van 3D printing loopt achter de feiten aan.

Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
adformatie

We staan aan de vooravond van een kantelpunt. De &;Spielerei&; met de eerste generatie 3D-printers heeft ervoor gezorgd dat 3D-printing mainstream gaat. En daarna komen we bij spectaculaire toepassingen die het verschil gaan maken.

3D in de keuken
In de categorie leuk zijn foodtoepassingen in opmars. Drie voorbeelden hieronder:

Een geprint suikerpistool:

Stroopwafels met signatuur:

En een chocoladeprinter in actie:

3D in je kledingkast
De ware dandy zou er een flinke duit voor over hebben, hybride shoes. En vanzelfsprekend was er voor de dames ook een eigentijdse 3D-schoen. Met name voor die laatste was flink belangstelling bij de recente 3D-PrintExperience:

3D in je vliegmachine
Leuk, 3D in de keuken of aan je voeten, maar een revolutie is het niet. Zelfs niet als je het customized met recycled materiaal. Maar wat als bijvoorbeeld KLM de zware metalen gespen in de passagiersstoelen kan 3D printen om zo de tussenruimtes in het oude ontwerp uit te sparen?

Dat scheelt gewicht, en daarmee kerosine. Dat scheelt miljoenen, dat scheelt miljarden. En het  is beter voor het milieu. Kan dat niet met bestaande machines? Ja, hoewel het proces er dan anders uit zou zien.

Revolutionair
Het disruptieve aan 3D printing is dat productieprocessen niet langer zijn gebonden aan bestaande technieken zoals mallen. Dat betekent dat er een totaal nieuw scala aan mogelijkheden ter beschikking komt, die zullen thans suboptimale vormen gaan vervangen. Denk aan vormen die hol van binnen zijn maar met dezelfde draagkracht als de materialen en vormen die we nu gebruiken. Grote industriële toepassingen gaan het echte verschil maken. Dat is spectaculair, dat is revolutionair.

Plaats als eerste een reactie

Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!

Word lid van Adformatie → Login →
Advertentie