Premium

8 op 10 Nederlanders wil snel honderden extra inleverpunten voor statiegeldflesjes en -blikjes

Twee derde Nederlanders vindt het gebrek aan inleverpunten voor statiegeldflesjes en blikjes een probleem.

Let op...
Shutterstock

78 procent van alle Nederlanders is het (helemaal) eens met de stelling ‘Er moeten zo snel mogelijk landelijk honderden extra inleverpunten komen voor statiegeldflesjes en blikjes’. Dat blijkt uit consumentenonderzoek (N=500) dat in samenwerking met Adformatie werd uitgevoerd door MSI-ACI. Ook uit antwoorden op andere vragen over statiegeld op (kleine) flesjes en blikjes komt het beeld naar voren dat de Nederlandse consument achter het statiegeldsysteem staat.

Positieve impact op milieu

Zo blijkt dat bijna driekwart de invoering van statiegeld op flesjes en blikjes een goede zaak vindt (iets minder dus dan de 78 procent van de mensen die voor meer inleverpunten zijn). Zij hebben daar verschillende motivaties voor. Vier op de tien vindt het een goede zaak vanwege de positieve impact op het milieu, terwijl een derde zegt dat statiegeld de enige manier is om de wettelijke retourdoelstelling van 90% te bereiken. De tegenstanders noemen het vaakst het argument dat statiegeld averechts werkt omdat daklozen openbare prullenbakken leeghalen om statiegeld te verdienen en daarbij een enorme puinhoop van de openbare ruimte maken (14 procent). Opvallend is dat de doelgroep 18-35 dat argument veel minder vaak noemt (5 procent). Nederlanders woonachtig in Friesland, Groningen of Drenthe noemen dat argument zelf nog minder vaak: 2 procent.

Niet kunnen inleveren: probleem

Op veel plekken waar flesjes en blikjes verkocht worden, kunnen de lege verpakkingen niet worden ingeleverd voor statiegeld. Dat vindt bijna 60 procent een probleem. Meest genoemde bezwaar is dat het zorgt voor meer zwerfafval (24 procent), iets meer dan een vijfde heeft geen zin om de hele dag rond te sjouwen met lege blikjes of flesjes en 13 procent vindt het bezwaarlijk omdat ze het leeggoed dan weggooien zonder dat ze hun statiegeld terugkrijgen.

Tegelijkertijd zegt 29 procent het geen probleem te vinden omdat ze het in voorkomende gevallen ergens anders inleveren om het statiegeld terug te krijgen. 6 procent gooit het in de afvalbak, omdat ze dat beetje statiegeld niet uitmaakt en nog eens 6 procent ‘laat ze achter op de plek waar ik ze gebruik’.

Hoogte statiegeld

Over de hoogte van het statiegeld, 15 cent op zowel een flesje als een blikje, zijn de meningen verdeeld. Iets meer dan de helft denkt dat (bijna) iedereen wel bereid zal zijn om flesjes en blikjes voor dat bedrag(je) in te leveren. Vier op de tien denkt dat 15 cent te weinig is om voldoende retourkracht te bewerkstelligen. (9 procent weet het niet.)

Het jongere gedeelte van de Nederlandse bevolking (18-35 en ook 36-55), denkt trouwens vaker dat 15 cent wel genoeg is (64 procent). Onder 56+ is dat vertrouwen aanzienlijk lager.

Inleverpunt-app

Een derde van de respondenten zegt dat ze gebruik zouden maken van een app die helpt om inleverpunten voor statiegeldflesjes en blikjes te vinden. Dat percentage stijgt als ‘de app handig en makkelijk te gebruiken is’. Het is misschien geen grote verrassing, maar onder jongere Nederlanders is het verwachte gebruik van een dergelijke app een stuk hoger.

We lieten de 500 respondenten reageren op onderstaande stellingen:

Bonusmateriaal

Hoe groot is de bereidheid om statiegeld op andere soorten verpakkingen, zoals kartonnen drankverpakkingen of plastic voedselverpakkingen te omarmen? Een ruime meerderheid blijkt hier positief tegenover te staan.

premium

Word lid van Adformatie

Om dit artikel te kunnen lezen, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Advertentie