Uit het onderzoek blijkt tevens dat mannen, extraverte personen en mensen met positieve verwachtingen over alcoholgebruik of de opwekkende effecten ervan, meer drinken. Jongvolwassenen laten zich verder in grote mate beïnvloeden door hoeveel anderen in de groep drinken. Die invloed staat los van groepsrollen of relaties in de groep.
Sekseverdeling in een groep blijkt ook zeer bepalend te zijn voor het alcoholgebruik: hoe meer mannen er in een groep zitten, des te meer drinken zowel de mannen als de vrouwen. Mogelijk ontstaat in mannengroepen een proces dat ervoor zorgt dat men meer drinkt dan anders, doordat men elkaar uitdaagt of omdat niemand wil onderdoen voor de ander.
Uit de observaties bleek verder dat mannen hun alcoholgebruik veel meer aanpasten aan de andere groepsgenoten dan vrouwen dat deden. Mannen dronken ook meer. Vrouwen stopten juist eerder met drinken als ze in gezelschap waren van mannen die verwachten dat alcoholgebruik leidt tot seksuele opwinding. De onderzoeker veronderstelt dat vrouwen hier controle willen houden.
Sander Bot heeft als een van de eersten het drinkgedrag in groepen jongvolwassenen (18 tot 25 jaar) geobserveerd. Hij combineerde dat met vragenlijstgegevens over de individuele groepsleden. Bot deed zijn onderzoek in het Barlab van het Behavioural Science Institute, een voor Nederland uniek laboratorium voor onderzoek naar de beginfasen van verslavingen als roken en drinken bij adolescenten.
Dit onderzoek moest antwoord geven op de sociale beïnvloedingsprocessen die bij verslaving een rol spelen. Wie bestelt voor een ander? Wat gebeurt er als iemand niet om het volgende biertje heeft gevraagd? Tot nu toe gebeurde dergelijk onderzoek met vragenlijsten, maar daarmee krijg je geen inzicht in hoe het precies verloopt.
Sander Bot promoveerde op 29 juni aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Hij werkt nu bij Stivoro.
Plaats als eerste een reactie
Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!