Betere communicatie in tijden van crisis

Het kabinet neemt maatregelen zodat Nederland beter is voorbereid op crises. Om de communicatie te verbeteren, komt er een expertisecentrum voor risico- en crisiscommunicatie.

Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
adformatie

Dit staat in het beleidsplan Crisisbeheersing 2004-2007. De bedoeling is de effectiviteit en de kwaliteit van het stelsel van crisisbeheersing te verbeteren.

De professionaliteit, kwaliteit en organisatie van risico- en crisiscommunicatie sluiten nu nog niet of onvoldoende aan op de veranderende risicosamenleving enerzijds en de behoeften van burgers anderzijds. Om daar verandering in te brengen, komt er een expertisecentrum voor risico- en crisiscommunicatie (ERC).

Risico- en crisiscommunicatie zal een integraal onderdeel zijn van crisismanagement. In de communicatie van de overheid staat het belang van de ontvanger centraal en niet in de eerste plaats het belang van de zender. “De basishouding is: alles openbaar...tenzij”?, aldus het ministerie van Binnenlandse Zaken. “De overheid informeert burgers eerlijk over risico's en dreigingen en geeft tegelijkertijd aan dat crises - ongeacht de getroffen maatregelen - nooit volledig zijn uit te sluiten.”?

Het ERC zal zich onder andere bezighouden met het verzamelen van kennis en expertise op het terrein van risico- en crisiscommunicatie en het beschikbaar maken hiervan voor overheidsinstanties, het ontwikkelen van ommunicatiebeleid, het adviseren over de communicatiestrategie bij dreigende of daadwerkelijke crises en het verzorgen van opleidingen en oefeningen voor voorlichters.

Plaats als eerste een reactie

Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!

Word lid van Adformatie → Login →
Advertentie