Overslaan en naar de inhoud gaan

45 jaar, en nu? (deel I)

Tijdschrift voor Marketing bestaat dit jaar 45 jaar, een mooi moment voor enige introspectie. Want net als u moeten we ons staande…
Miniatuurvoorbeeld
Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
© adformatie
Miniatuurvoorbeeld
Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
© adformatie

Tijdschrift voor Marketing bestaat dit jaar 45 jaar, een mooi moment voor enige introspectie. Want net als u moeten we ons staande zien te houden in een compleet nieuw medialandschap. Onze rol is dan ook compleet anders dan 10 jaar geleden. Het tijdschrift is geen vakblad meer, maar een vakplatform. Met twee printtitels, websites, evenementen, boeken, vakprijzen… En social media lijkt de kern te worden van dit alles. Los van alle hypes blijven we ook nadenken over onze nieuwe rol en positionering, en hoe we daar naar toe ‘moeten bewegen’.
Aan het onderwerp zal het niet liggen: marketing is populairder dan ooit. Maar hoe kunnen we ons als merk nog beter onderscheiden tussen alle marketingtitels en weblogs, evenementen en trainingen? Hoe breng je je usp’s nog naar voren?

related partner content for mobile comes here

De komende maanden zullen een aantal kenners ons bijstaan in dit denkproces. Ze kijken kritisch naar het product en geven vervolgens advies, dat u onder andere hier en in het tijdschrift terug kunt lezen. En dat is best eng, je zo kwetsbaar opstellen. Maar we doen het gewoon. Onze vaste columnist Stephan Fellinger trapt af.

Fellinger: 'In februari van dit jaar ben ik 45 geworden. Nu wil het toeval dat Tijdschrift voor Marketing ook dezelfde leeftijd heeft bereikt, ook gefeliciteerd! Extra bijzonder dat de makers van TvM mij als leeftijdsgenoot vroegen hoe ik over het Tijdschrift en het “marketingplaftform” dacht. En hoe ik dacht over nu en de toekomst van Tijdschrift voor Marketing. Mannen op die leeftijd raken veelal in een identiteitscrisis, kopen een motor en nemen een jonge vriendin. Bij merken zal het vast niet veel anders zijn, zoveel merken weten het even niet meer. Ik vroeg me opeens of dat jonge vriendinnetje voor TVM de website van Molblog was? Nee toch mag ik hopen? Extra pikant omdat ik zelf aan de wieg stond van deze jonge dame en op die manier dus mede-schuldig zou zijn aan het overspel. Molblog is een blijvertje gebleken, een lekker jong ding dat de makers wel veel tijd kost omdat ze veel aandacht vraagt.

Volume
Terug naar de vragen. Was will das Weib? Ofwel, wat wil “de marketeer “ van vandaag? Mijn eerste wedervraag aan de makers was, voor welke groep marketeers ze het dan doen? Het ging ze om de grote groep: volume. Ok dat was duidelijk. Ik moet direct bekennen dat ik niet zo’n hoge pet op heb van de meerderheid van mijn collega’s. Ze klagen vooral dat ze weinig tijd hebben en dat ze al die ontwikkelingen maar moeilijk kunnen bijhouden. Het komt er eigenlijk op neer dat ze met een minimale inspanning, heel veel willen bereiken. Een marketeer is net een mens.

Ik moest ook denken aan een opmerking van een collega die mij een tijd geleden wist te vertellen dat de meeste vakliteratuur in de vorm van boeken die mensen vakmatig kopen, ongelezen in de kast blijven. Ze hebben door de koop wel het idee dat ze investeren in hun vakkennis, alleen blijft het bij een investering in geld en is die van leestijd teveel gevraagd. Zouden veel betaalde vaktijdschriften dan ook ongelezen in de tijdschriftbak blijven liggen?

Uit ervaring als spreker weet ik ook dat (betaalde) congressen en workshops voor marketeers, momenteel bommetje vol zitten. Blijkbaar maken we maar al te graag tijd om “even” in een halve of hele dag kennis bij te tanken en niet te vergeten met vakgenoten verhalen uit te wisselen. Dat komt al aardig in de buurt van met een minimale inspanning, veel willen bereiken.

Ik kan natuurlijk mopperen op mijn collega’s, maar ik denk dat het eigenlijk nooit veel anders is geweest. Een kleine groep investeert voortdurend in zichzelf, ziet daar het belang van in en de grootste groep komt te weinig toe aan het bijhouden van kennis en kunde (zo nu en dan een congres of workshop, maar daar blijft het bij). Vervelend alleen voor die groep dat er steeds meer ontwikkelingen zijn, die elkaar in hoog tempo opvolgen. En vervelend voor ons dat het op den duur zal zorgen dat het niveau van ons vak zal dalen, in plaats van de stijging die we nodig hebben om deze interessante maar complexe wereld te doorgronden. Voor Tijdschrift voor Marketing een enorme kans een oplossing te bieden. Een oplossing waarbij de marketeer (en nog veel meer mensen in ons vak, want die lijden vaak aan dezelfde kwaal) met weinig inspanning, maximaal kan bereiken.

Education permanente
De makers van Tijdschrift voor Marketing weten dat hun lezers willen betalen voor het blad (heel nieuwsgierig of er sprake is van het eerdere “ongelezen vakboeken verhaal”, wel boek kopen, maar niet lezen). Samenvoeging met Adformatie is natuurlijk eerste stap, we willen een merk, wel zo gemakkelijk en helder. Ik zit verder te denken aan een soort van education permanente, wat valt daaronder? Een (betaald) maandelijks tijdschrift. Verder veel (betaalde) korte evenementen en workshops die je fysiek kan bezoeken, waarbij meer samen wordt gewerkt met al bestaande evenementen, zodat TvM niet alles hoeft te organiseren. En online? Huidige content op website gratis. Maar daarnaast betaalde streams van congressen. Met de jurydagen van de SpinAwards hebben we gemerkt dat daar zeer veel behoefte aan is (lekker makkelijk vanaf je bureau een congres volgen). En via het web korte betaalde webtrainingen, ook dat met partners op het gebied van marketingopleidingen.

Kortom 1 merk, met een mix van gratis, maar ook betaalde zaken. Dit alles in hapklare brokken, soort van krachtvoer, waardoor de marketeer er met weinig inspanning het maximale uit kan halen. Ik kan niet wachten….'

is bestuursvoorzitter van SpinAwards en directeur van internetuitgeverij Blogo.nl. Hij inspireert en adviseert organisaties over de invloed die online media hebben op ons gedrag.

Ongevraagd advies geven kan ook! Stuur een mail naar {encode="eeilander@kluwer.nl" title="Elsbeth Eilander"}

Advertentie

Reacties:

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word lid

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Advertentie

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Word lid van Adformatie

Om dit topic te kunnen volgen, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Al lid? Log hier in

Word lid van Adformatie

Om dit artikel te kunnen liken, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Al lid? Log hier in