Overslaan en naar de inhoud gaan

Wint Chrome van IE8

Internetten houdt tegenwoordig meer in dan alleen het bekijken van webpagina's. Veel sites zijn complete applicaties geworden, waar foto's…
Miniatuurvoorbeeld
Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
© adformatie
Miniatuurvoorbeeld
Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
© adformatie

Javascriptengine van Google: V8
Volgens Google is Chrome geen aangepaste versie van Internet Explorer of Firefox, zoals veel andere nieuwe browsers. Wel is er gebruik gemaakt van bepaalde componenten van Firefox en Safari. Een geheel nieuw onderdeel in Chrome is de techniek die Javascript uitvoert. Volgens Google is de zogenaamde Javascriptengine van Chrome, V8, veel krachtiger dan de voorheen bestaande technologieën. Dit zorgt voor soepelere en snellere webapplicaties; nog sneller internetten dus! Vooralsnog is Chrome alleen beschikbaar voor Windowsgebruikers. Google werkt naar eigen zeggen hard aan een versie voor Mac OS X en Linux.

related partner content for mobile comes here

Losse entiteiten
Doordat ieder tabblad een losse entiteit is draaien HTML, plug-ins en Javascript niet meer als één proces. Oftewel iedere webpagina wordt getoond en uitgevoerd in een geïsoleerd deel van het geheugen van de computer. Een fout in één van de webpagina's zal voortaan niet meer betekenen dat de browser als geheel niet meer functioneert. Hoewel Chrome volgens Google juist is ontworpen om zulke crashes te voorkomen zit er een lek in Chrome die deze doelstelling juist onderuit haalt. Door met de cursor over een bepaalde, verkeerde link te bewegen, klikken is zelfs niet nodig, kan de hele browser vastlopen.

Tapijtbom
Een ander veiligheidsprobleem bij Google Chrome is een zogenaamde tapijtbom (carpetbomb). Door dit lek kan een webpagina automatisch bestanden van internet downloaden naar het Bureaublad van kwetsbare computers. De tapijtbom dook eerder op in Safari. Apple dichtte dit lek enige tijd geleden, maar Google baseerde Chrome op een verouderde versie van Webkit, de technologie achter Safari. Verwacht wordt dat het probleem met de tapijtbom bij Chrome spoedig verholpen zal worden.

Integratie Googlediensten
Uiteraard krijgen de Googlediensten een prominente plek binnen de nieuwe browser. Een browser plug-in zorgt ervoor dat gebruikers ook offline diensten als Gmail, Google Docs, Google Maps en Google Calendar kunnen lezen en bewerken. Opvallend is wel de afwezigheid van een geïntegreerde RSS-lezer.

Overzichtelijk en gebruiksvriendelijk
Google biedt een originele startpagina met een overzicht van de meest bezochte webpagina's, recente zoekopdrachten en bladwijzers. De adresbalk bij Chrome heet omnibox en is tevens te gebruiken als zoekmachine. Alles wordt eraan gedaan om de gebruikers zo veel mogelijk typ- en klikwerk uit handen te nemen. Ook de lay-out is zo simpel mogelijk gehouden, net zoals bij de zoekmachine van Google. Het overstappen van een andere browser naar Chrome is heel makkelijk gemaakt, doordat bookmarks en voorkeuren eenvoudig kunnen worden geïmporteerd.

Basic-browser
Chrome is simpel en overzichtelijk, maar de mogelijkheid om de browser naar eigen wensen aan te passen, zoals dat bij Firefox wel kan, ontbreekt. Chrome is vooral een basic-browser voor diegenen die simpel maar wel snel willen surfen. Maar de open source functie kan er wellicht voor gaan zorgen dat deze functie alsnog wordt ingebouwd.

Keep moving the web forward!
'This is our contribution, and we hope people will take some of these ideas, too: challenge them, build on them, and keep moving the web forward.', aldus Google. Google Chrome zal een browser moeten zijn die alle internetters dient. Chrome is open source: de broncode is openbaar, zodat iedereen de software kan aanpassen of verbeteren. Ook de concurrentie kan deze informatie vervolgens natuurlijk gebruiken.

Concurrentie
Ionut Alex Chitu van weblog Googlesystems verwacht niet dat Chrome bijzonder populair wordt. De ideeën achter Chrome zullen vooral de nieuwe versies van Internet Explorer, Firefox, Opera en Safari beïnvloeden. Toch denken velen, waaronder Eric Schidt (SEO van Google) hier anders over.
'Jarenlang hebben we gedacht dat het niet nodig was om een eigen browser te ontwikkelen. Maar toen derde partijen krachtige en complexe applicaties begonnen te bouwen, zijn we van mening veranderd.' Zo liet Eric Schmidt weten tijdens een conventie in St. Paul over de lancering van de browser Chrome. Google kwam tot de conclusie dat vooral Internet Explorer enkel de eigen diensten wil bevoordelen. Chrome is het antwoord op deze manier van zakendoen. Of het de bedoeling van Google is om met Chrome de concurrentie aan te gaan met Internet Explorer van Microsoft, Mozilla's Firefox, Apple's Safari, en Opera van het Noorse Opera Software blijft dus onduidelijk. Dat Chrome er toe in staat is om serieus de concurrentie aan te gaan met de andere browsers, daar bestaat geen twijfel over! En wil Google deze concurrentie serieus aangaan dan zal men de concurrentie steeds een stap voor moeten zijn. Daarvoor is Google mede afhankelijke van de gebruikers van de open source mogelijkheid.

Privacy
Over Google en privacy wordt overal op internet veelvuldig gediscussieerd. In de Google Privacy Police is precies te lezen welke gegevens Google wel en niet zegt te bewaren van haar gebruikers. Google bewaart van het browserverkeer de gegevens op haar servers. Deze gegevens zullen waarschijnlijk ook weer worden gebruikt om de zoekmachine van Google te optimaliseren en beter af te stemmen op haar gebruikers.

Core-business
Waarschijnlijk zal Google zelf geen al te rare dingen gaan doen met de gegevens die zij binnenkrijgen over de gebruikers. De core-business van Google is het creëren van webapplicaties en Google doet in reclame. Google is daarmee heel erg afhankelijk van haar gebruikers. Geen gebruikers betekent geen inkomsten. En de keus voor een andere zoekmachine is snel gemaakt. Microsoft maakt software, waar je bijna niet omheen kan, en de andere bezigheden zijn een extraatje. Microsoft is daarmee veel minder afhankelijk van haar gebruikers. De gebruikers zijn afhankelijk van Microsoft! Dat Google misbruikt van haar gegevens gaat maken is dus klein. Wat meer zorgen baart , is wat er gebeurt als bijvoorbeeld de Amerikaanse overheid inzicht wil hebben in de gegevens. Wat zullen zij hiermee gaan doen? Zij hebben niet te maken met 'de klant is koning'.

Incognitomodus
Google Chrome heeft een Incognitomodus die doet denken aan de 'pornoknop' van Internet Explorer 8. Alleen wordt deze functie vaak verkeerd toegelicht en ten onrechte ingezet in de discussie rondom de privacy van gebruikers van Google. Het is niet zo dat er met de Incognitomodus anoniem wordt gesurft, maar dat de gegevens niet op de eigen computer worden bewaard. Zo zien andere gebruikers van je computer niet welke pagina's je hebt bezocht; cookies worden na het sluiten van de browser verwijderd en de pagina's komen niet in de browsergeschiedenis te staan. Google bijvoorbeeld kan nog wel steeds zien welke sites je hebt bezocht!

Toekomst
Het is nog afwachten hoe populair Chrome zal worden, maar laten we niet vergeten dat het slechts een betaversie betreft en ook nog een open source. Het begin is er en het kan alleen maar beter worden!!

Advertentie

Reacties:

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word lid

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Advertentie

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Word lid van Adformatie

Om dit topic te kunnen volgen, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Al lid? Log hier in

Word lid van Adformatie

Om dit artikel te kunnen liken, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Al lid? Log hier in