NPO, RTL en SBS samen in video-on-demand
NLziet is een abonnementsdienst voor de drie online platforms NPO Plus, RTLXL en Kijk. Met dit abonnement kunnen kijkers tv-series, films, reality, documentaires en shows van de Nederlandse TV bekijken tot 365 dagen na uitzending. Abonnees kijken reclamevrij binnen één en dezelfde structuur: die van NLziet, of het nu gaat om een programma van de NPO, RTL of SBS.
Januari
De uitrol van NLziet staat gepland voor eind januari. De eerste periode is het abonnement alleen beschikbaar voor PC (Windows, MacOS, Linux). Op een later moment wordt het abonnement ook beschikbaar op tablet, smartphone en connected-TV.
Vacatures
Accountmanager New Business
SpottaExterne communicatie- en mediaspecialist
Vereniging Eigen HuisAccountmanager
Spotta
Geld verdelen
De RTL-NPO-SBS-kongsi meldde vrijdag nog niet welk bedrag gemoeid is met het ‘all-you-can-watchabonnement’. De inkomsten die via NLziet worden gegenereerd, worden verdeeld over de deelnemende partijen op basis van bekeken minuten. De onderlinge verhouding daarvan is de verdeelsleutel van de verkregen inkomsten.
Wording
De eerste stap werd twee jaar geleden genomen door Bert Habets, die Henk Hagoort, directeur van de NPO met het idee benaderde. In stilte is twee jaar gewerkt aan het project. Hagoort grapte tijdens de persconferentie vrijdagochtend in Beeld en Geluid: ‘Normaal gesproken houd je dingen niet zo lang stil in Hilversum, nu is dat wel gelukt.’
Woensdag 13 november werd de overeenkomst beklonken
Dat het een traject van twee jaar werd, wijten de betrokken partijen aan onderlinge cultuurverschillen. (Tussen de regels door viel te lezen dat het zonder de NPO waarschijnlijk iets sneller op de rit had gestaan.) Maar het resultaat mag een mijlpaal genoemd worden en de voormannen van RTL, NPO en SBS (de weinig op de voorgrond tredende Hans Edin) spraken van ‘het maken van geschiedenis’. In andere landen is deze truc nog nooit vertoond.
Netflix
Geestelijk vader van NLziet, Bert Habets, stelde zichzelf tijdens de persconferentie – voordat het journaille dat kon doen – de vraag of dit het Nederlandse antwoord op Netflix was. ‘Nee’, sprak hij, ‘Netflix is een ander verschijnsel. Televisie is een afspiegeling van onze samenleving en NLziet maakt het mogelijk die programma’s tot een jaar terug te bekijken.’ Het signatuur van Netflix is veel minder lokaal, wilde Habets zeggen en is een bibliotheek met vooral internationale films en series op de plank.
NMa
Wat mededingingsproblemen betreft, dat hadden de drie partijen vooraf goed dichtgetimmerd. Belangrijkste gevolg is dat NLziet een open platform is, in die zin dat andere broadcasters zich kunnen aansluiten. Eerder is nog niet gesproken met mogelijke andere participerende partijen. ‘De inkt van de overeenkomst is net droog’, zei Habets, ‘vanaf nu kunnen we gesprekken gaan voeren met andere partijen die interesse hebben.’
Miljoenen
Wat het opzetten van NLziet precies heeft gekost, wordt niet bekend gemaakt. Habets zegt dat er vanuit alle partijen veel uren in het project is gestoken en dat moeilijk is terug te rekenen wat dat gekost heeft. Out of pocket ging het vooral om juridische kosten en ontwikkelen van technologie. ‘Enkele miljoenen’, is het meest precieze wat Habets erover kwijt wil.
Kannibalisatie
De omzet die de deelnemende partijen zullen verkrijgen uit de af te sluiten abonnementen op NLziet, zullen gedeeltelijk een derving betekenen, omdat advertenties die geserveerd worden op de huidige gemistdiensten, niet op NLziet worden geserveerd. Daar zien noch Edin, noch Habets bezwaren in, omdat ze verwachten dat beide grootheden zullen groeien in de toekomst. De huidige diensten van RTL, SBS en NPO, zowel gratis (advertentiemodel) als betaald, zullen gewoon blijven bestaan.
Ontwerp
Koeweiden Postma was verantwoordelijk voor het logo en de visuele identiteit en Osudio voor het online concept en ontwerp. Hugo van den Bos (Strategy Director Koeweiden Postma): ‘Dit is een uitzonderlijk project. Complex vanwege alle belangen en de strategische en technische uitdagingen.’
Nooit nooit
Arno Otto, de digitale man bij RTL, ziet NLziet als de Nederlandse Hulu. Een interessante vergelijking omdat Hulu – hoewel het een betaalde dienst is – advertenties serveert. Kunnen we dat op termijn ook verwachten bij NLziet? ‘Dat valt niet uit te sluiten, maar dat is een beslissing van de coöperatie, niet van RTL.
Kan Henk Hagoort de garantie geven dat NLziet in de toekomst reclamevrij blijft? Een direct antwoord daarop wil de omroepbaas niet geven. Hij zegt het niet zo zinvol te vinden om nu iets te roepen over dingen die eventueel wel of niet in de toekomst gebeuren.
Quotes
Hans Edin, CEO SBS Broadcasting: ‘Wij geloven sterk dat de nieuwe manier van televisie kijken video-on-demand is en omarmen het idee dat het nieuwe medialandschap gebruiksvriendelijk moet blijven voor het publiek. Het initiatief NLziet voorziet hierin en biedt nieuwe mogelijkheden. SBS beschouwt NLziet als een doorontwikkeling van haar video-ondemand strategy.’
Henk Hagoort, directeur NPO: ‘We hebben dit voor het Nederlandse publiek gedaan. Voor ons is samenwerking van groot belang omdat we vindbaar worden op alle platformen. Dat is voor het publiek heel logisch, alle zenders binnen handbereik net als de afstandbediening.’ Toch was een dergelijke samenwerking tussen de publieken en commercielen niet bepaald vanzelfsprekend. ‘Er moesten wat juridische hobbels genomen.’
Bert Habets, CEO RTL Nederland: ‘De laatste jaren is er iets essentieels veranderd in de behoefte van de consument: hij wil zelfregie. En die dwingt hij af door de technologische mogelijkheden. We leven in een tijd van transformatie en dat vereist dat we boven onszelf uitstijgen. De noodzaak om jezelf opnieuw uit te vinden, moet je omarmen. NLziet is een logische stap.'
NLziet facts
- De consument kan vanaf begin 2014 met NLziet naar zijn of haar favoriete programma’s kijken wanneer het uitkomt binnen de vertrouwde omgeving van NPO Plus, RTL XL of Kijk.
- NLziet is te gebruiken via smartphone, tablet, pc of tv.
- Tot 365 dagen terug en in een aantal gevallen 7 dagen vooruit.
- Met één inlog het aanbod van de drie verschillende VOD-platforms doorzoeken via de gezamenlijke zoekfunctie.
- De exacte startdatum en de prijs worden op een later tijdstip bekendgemaakt.
- De platforms blijven technisch onafhankelijk van elkaar en er wordt geen gezamenlijk advertentiemodel in de markt gezet.
- De website NLziet.nl, waar geïnteresseerden zich kunnen aanmelden voor een proefabonnement, is vanaf vandaag live.
Reacties:
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word lid