Nederlander gelukkiger door vrijheid en zelfontplooiing
Dat zegt prof. Gerrit Antonides, hoogleraar Economie van consumenten en huishoudens bij zijn afscheid van Wageningen University op 8 juli. De overheid zou zich minder moeten richten op het bevorderen van het inkomen van burgers, maar meer op niet-materialistische waarden. Denk hierbij aan meer participatie van de burgers, maar ook minder opgelegde regels.
De overheid zou zich ook moeten richten op duurzame consumptie, omdat consumenten daar een prettig gevoel van krijgen. Volgens prof. Antonides is het zaak de niet-duurzame producten te labelen in plaats van de groene producten, zodat het duurzame product de standaard wordt en niet de afwijking. ‘Immers, niet-duurzame consumptie wekt een gevoel van spijt en schuld op en het voorkomen van negatieve emoties weegt voor de consument zwaarder dan het beleven van positieve gevoelens.'
Vacatures
Campagneleider fondsenwerving
Natuur & MilieuSenior communicatieadviseur Milieu & Veiligheid
Rijksinstituut voor Volksgezondheid en MilieuSenior PR & Communicatie Manager
Bobbery AmsterdamDe consument wordt naast duurzame consumptie gelukkiger van niet-materialistische zaken als deelname aan betaalde arbeid of vrijwilligerswerk, medezeggenschap in de huishouding, cocreatie en crowdsourcing. Het geluksgevoel wordt namelijk meer bevorderd door een ervaring in plaats van iets bezitten. Wel dienen de belevingsprikkels in de loop van de tijd intenser te zijn om hetzelfde effect te verkrijgen, maar tegelijk neemt met het vorderen van de leeftijd het aspiratieniveau weer af.
Reacties:
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word lid