Overslaan en naar de inhoud gaan

‘Er moet een eind komen aan de Anglo-Amerikaanse bedrijfscultuur, waarin aandeelhouderswaarde en win

Het leiderschap van Amerika is tanende en het economisch zwaartepunt verplaatst zich nog sneller dan gedacht naar Azië. De crisis zorgt…
Miniatuurvoorbeeld
Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
© adformatie
Miniatuurvoorbeeld
Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
© adformatie

Segers noemt het oude Rijnlandse besturingsmodel in zijn boek 'supersterk', omdat het Nederlandse ondernemingen in staat stelt internationaal succesvol te opereren. In het boek wijst Segers erop dat dit model tussen het Amerikaanse en Aziatische model in staat, maar meer aan de kant van het laatste. Segers concludeert dat die hybride Aziatische bedrijfscultuur van enerzijds een sterke gerichtheid op innovatie en resultaten en anderzijds op overleg en landsbelang, sterke overeenkomsten vertoont met het Rijnlandse model. Die verwantschap stelt ons uitstekend in staat ons voor te bereiden op de komende Aziatisering van de wereld, zegt de auteur.

related partner content for mobile comes here

Het gevaar dreigt echter dat Nederland ver achterop raakt, omdat de ernst van de huidige crisis in ons land wordt onderschat, meent de auteur. Crisimaatregelen tot nu toe genomen in Nederland hebben overwegend een ad-hoc karakter. De politiek toont hier onvoldoende besluitvaardigheid en het bedrijfsleven legt niet genoeg bereidheid tot veranderen aan de dag.

Wat dat laatste betreft moet volgens Segers dus om te beginnen een eind worden gemaakt aan de Anglo-Amerikaanse bedrijfscultuur, waarin aandeelhouderswaarde en winstcijfers prioriteit hebben. Die 'veramerikanisering' staat haaks op de oorspronkelijke Nederlandse bedrijfscultuur, die Segers kenmerkt als het Rijnlandse model. Dat is sterker gericht op gedeeld leiderschap, solidariteit en gemeenschapszin.

Juist de open Nederlandse economie en het Rijnlandse Model, dat goed aansluit bij de Aziatische bedrijfscultuur, bieden Nederland uitstekende mogelijkheden op de veranderende situatie in te spelen, stelt Segers. Tegelijkertijd uit hij in zijn boek bezorgdheid over het ontbreken van bewustzijn hiervan. ‘Er worden handelsmissies naar Azië en vooral China georganiseerd en iedere stad van naam heeft wel een zusterstad in een Aziatisch land, maar een nationale aanpak ontbreekt. Dat vormt een regelrechte bedreiging voor de concurrentiekracht van Nederland.’

Nederland moet daarom de banden met sterke Aziatische landen en de ondernemingen daar aanhalen. Meer ondernemingen moeten met Aziatische bedrijven samenwerken. Bovendien, aldus hoogleraar Segers, moet de tot nu toe hol klinkende frase The gateway to Europe, daadwerkelijk vorm worden gegeven door op grote schaal Aziatische bedrijven naar ons land te halen, voordat andere landen dat doen.

De Verenigde Staten zullen volgens hem echt hun leidende economische positie definitief verliezen en het Aziatisch continent zal die plaats spoedig overnemen. Binnen dit krachtenveld is een belangrijke rol voor Nederland weggelegd, denkt Segers, maar alleen dan wanneer het land de bakens fundamenteel verzet. ‘Het is vijf voor twaalf op een snel doortikkende klok’, zegt hij in zijn boek. ‘De eenentwintigste eeuw mag dan de eeuw van Azië worden, dat wil nog niet zeggen dat Nederland daar geen leidende rol in kan spelen.’ De huidige crisis is het moment bij uitstek voor een grondige herziening van de instellingen en conventies van onze samenleving en bedrijfscultuur, laat de auteur zien.

Prof. dr. R.T. (Rien) Segers is hoogleraar Bedrijfscultuur aan de faculteiten bedrijfskunde en letteren van de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is tevens directeur van het Center for Japanese Studies van de RUG.

Advertentie

Reacties:

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word lid
Anne van Urk

Dit verhaal is nu al weer achterhaalt, Trump is een krachtig leider gebleken, voor mij een goede president! Bovendien na de uittreding van Groot Brittannië uit de EU, doormiddel van een geslaagde Brexit, kunnen de krachten weer gebundeld worden! Want we moeten niet vergeten, dat Amerika de VS en Groot Brittannië altijd al partners waren, vanaf 1914, de eerste wereldoorlog al samen ten strijden trokken. Bovendien hebben zij te samen een enorm grondgebied, het grootste ter wereld! Met deze samenwerking van de landen als, de Verenigde Staten van Amerika, Canada, Groot Brittannië en Australie en Nieuw Zeeland erbij hebben zij een machtigblok als Zevende Wereldmacht!
De Bijbel spreekt hier ook over, in Openbaring 17: vanaf vers 9, staat te lezen: Hier komt het aan op de intelligentie die wijsheid heeft. De zeven koppen betekenen zeven bergen, waarop de vrouw gezeten is. En er zijn zeven koningen; vijf zijn gevallen, een is er, ( Dit is het romeinse rijk in de derde eeuw na christus, ten tijden dat dit in de Bijbel beschreven werd ) de andere is nog niet gekomen, maar als hij gekomen is, moet hij een korte tijd blijven. ( En hier hebben we het rijk van de zevende wereldmacht, Anglo Amerika genoemd ) Bovendien staat er nog: En het wilde beest dat was maar niet is, is ook zelf een achtste koning, maar spruit voort uit de zeven, en het gaat de vernietiging tegemoet! Hiermee worden de Verenigde Naties te New York bedoeld! Openbaring 13: Het beest uit de mensenzee! Want de Verenigde Staten van Amerika en Groot Brittannië hebben zich na de eerste wereldoorlog in 1919, beijvert om de Volkenbond op te richten, die later in 1945, na de tweede wereldoorlog weer overging in Verenigde Naties!

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Advertentie

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Word lid van Adformatie

Om dit topic te kunnen volgen, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Al lid? Log hier in

Word lid van Adformatie

Om dit artikel te kunnen liken, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Al lid? Log hier in