Overslaan en naar de inhoud gaan

Sociale netwerken = sociale controle ?

De 'social web' initiatieven vliegen ons al enige tijd om de oren. En de ene verzamelt in korte tijd nog meer gebruikers dan de andere.…
Miniatuurvoorbeeld
Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
© adformatie
Miniatuurvoorbeeld
Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
© adformatie

De 'social web' initiatieven vliegen ons al enige tijd om de oren. En verzamelt in korte tijd nog meer gebruikers dan . Soms vraag ik me daarbij wel eens af of de geboden functionaliteit nu daadwerkelijk toegevoegde waarde biedt, of dat we (ja, ik ook) het gewoon 'doen omdat het kan'.

related partner content for mobile comes here

Opvallend vind ik het gemak waarmee iedereen daarbij allerlei persoonlijke, actuele informatie deelt. Op zich prachtig natuurlijk, zo'n open cultuur, maar er zouden ook wel eens consequenties aan verbonden kunnen zijn waar we met z'n allen wat minder bij stilstaan.

Zo las ik gisteren een interessant op de weblog van Matthijs Roumen, waarin hij zich afvroeg of sociale netwerken ook leiden tot sociale controle. Hij haalt hiervan een mooi voorbeeld aan in de vorm van zoals dat enkele maanden terug te lezen was op Bright.nl. Kort samengevat: Petersen had zich, onder het mom van een ziek kind, op het laatste moment afgemeld voor congres , waar hij acte de presence zou geven. Maar uit foto's op en zijn profiel op bleek dat hij gewoon op een ander congres rond hing.

Een leuke anekdote natuurlijk, maar dit muisje zou nog wel eens het spreekwoordelijke staartje kunnen krijgen. Want waar de traditionele (telefoon, post) en de 1.0 (e-mail, messenger) versies van 'sociale netwerken' vaak nog de bescherming van anonimiteit bieden (zelfs bij messenger kan je nog faken dat je afwezig of offline bent), bieden de nieuwe sociale initiatieven een veel diepere kijk in het doen en laten van de gebruikers. Je laat niet alleen zien je bent, maar ook je bent en je doet. Een opvallende ontwikkeling eigenlijk, gezien de strijd die we normaliter met z'n allen voeren ter bescherming van diezelfde privacy. En dan hebben we het nog niet eens over de die we organisaties áchter deze initiatieven geven.

Natuurlijk kan dit alles ook een positieve werking hebben. Zoals bij , die 'onder druk' van Twitter besluit iemand direct terug te bellen in plaats van over een paar uur. Met andere woorden, de wetenschap dat je gecontroleerd kan worden zorgt ervoor dat je je netjes en eerlijk gedraagt. Maar of dat nu de juiste motivatie is?

Mij bekruipt in ieder geval toch af en toe een beetje een gevoel. Ben ik daar alleen in?

Advertentie

Reacties:

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word lid

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Advertentie

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Word lid van Adformatie

Om dit topic te kunnen volgen, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Al lid? Log hier in

Word lid van Adformatie

Om dit artikel te kunnen liken, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Al lid? Log hier in