Overslaan en naar de inhoud gaan

Heleen Rouw (CIIIC): 'Verbeelding is iets lichamelijks'

Random Pic(k) Of The Day For A Week. Nils Adriaans vraagt vakgenoten wat hen inspireert. Ditmaal Heleen Rouw van CIIIC.
Heleen Rouw, fotografie Ben Houdijk
Heleen Rouw, fotografie Ben Houdijk
Heleen Rouw, fotografie Ben Houdijk
Heleen Rouw, fotografie Ben Houdijk

'Ze herinnert mij eraan dat kunst niet iets is dat ver weg of ingewikkeld hoeft te zijn'

Heleen Rouw

Deze week was Heleen Rouw, programmadirecteur CIIIC (Creative Industries Immersive Impact Coalition) en voormalig directeur Cinekid, curator van Random Pic(k) Of The Day For A Week. Vijf dagen lang deelde zij haar inspiratie op de LinkedIn-pagina van Nils Adriaans en Adformatie (één bijdrage per dag).

Aanstaande maandag 26 mei vindt in Rotterdam de eerste Annual Meet-Up van CIIIC plaats, onder anderen met kersvers Cannes Experience-winnaar Michel van der Aa. Rouw zet zich met dat publieke programma [van 200 miljoen euro] in voor de Nederlandse immersive experiences industrie - meer specifiek om de content en het talent in dat kansrijke werkveld, dat varieert van uiterst artistieke ervaringen tot bijvoorbeeld hele concrete toepassingen in de zorg, een boost te geven. Eerder deed ze dat met Cinekid, het grootste film- en mediafestival voor kinderen ter wereld.

Gedurende haar week plukt ze tijdloze parels uit het verleden én blikt ze vooral vooruit - naar de volgende digitale golf en een toekomst waarin digitaal en fysiek naadloos samenvloeien. 'En dat is ook voor marketeers en creatieven interessant, omdat dat mogelijkheden biedt om op nieuwe, spannendere manieren verhalen te vertellen. Bekijk hoe je mee kunt doen en bouwen op onze site.'

Hier haar 5 bijdragen:

1. Burny Bos durfde buiten de lijntjes te denken - En: waarom iets doen wat al bedacht is?

'Producent, scenario- en kinderboekenschrijver Burny Bos liet zien dat creativiteit en nieuwsgierigheid geen kinderlijke eigenschappen zijn die je moet afleren – maar menselijke kwaliteiten die je moet blijven voeden. Daar kunnen we allemaal een voorbeeld aan nemen.

Burny Bos durfde buiten de lijntjes te denken. Zijn verhalen zijn nooit simplistisch of belerend, maar juist fantasierijk, gelaagd en vol verwondering. 

Van Het Zakmes tot Pluk van de Petteflet, maar ook Dikkie Dik voor de allerkleinsten. Hij geloofde dat kinderen intelligent en gevoelig zijn, en dat je hen serieus moet nemen – zonder hun verbeelding te beperken. 

Waarom iets doen wat al is bedacht? Kies voor de weg die nog niet is bedacht! Interessant en relevant, zeker in deze tijd van AI als creatieve bron.'

Dikkie Dik en Burny Bos
Dikkie Dik en Burny Bos

2. 'Ze is een voorbeeld van hoe we in de digitale wereld de ziel van het ambacht kunnen behouden'

'De Canadese Deanna Marsigliese, die ik heb ontmoet door Cinekid, is een buitengewoon inspirerende artdirector, vooral door haar unieke benadering van creatieve vormgeving in een digitale wereld. Bij Pixar – waar ze heeft meegewerkt aan films zoals Inside Out, Coco, Luca en Turning Red – valt ze op door haar tactiele, intuïtieve manier van ontwerpen. Ze laat zien dat zelfs in een tijdperk van high-end animatietechnologie, creativiteit begint met iets simpels: handen, materialen, schetsen en verbeelding.

Deanna laat zien dat echte creativiteit begint bij nieuwsgierigheid en durven voelen. In een wereld waarin technologie vaak de overhand krijgt, herinnert zij ons eraan dat verwondering iets lichamelijks is – dat ideeën letterlijk door je vingers kunnen stromen: 'If you can touch it, you can feel it. And if you can feel it, so can your audience.'

Ze is een voorbeeld van hoe we in de digitale wereld de ziel van het ambacht kunnen behouden – iets wat elke maker kan inspireren, van animator tot ontwerper tot verhalenverteller.'

De Canadese Deanna Marsigliese
De Canadese Deanna Marsigliese

3. Een toffe vrouw!

'Corine Meijers van Studio Biarritz is een van de meest veelzijdige, gedreven producenten op het gebied van immersieve storytelling. Meer dan wie dan ook werkt ze vanuit het verhaal en bekijkt dan welke vorm past; documentaire, VR installatie, mixed realitiy, de vorm volgt de inhoud.  

Of het de documentaire 'Ik ben een bastaard' is of het immersieve 'Imaginary Friend' of 'Lacuna', er ligt altijd een gewaagd narratief aan ten grondslag. Haar signatuur is betrokken, gedurfd en oprecht.

Dat Corine deze week met haar werk (Lacuna, red.) voor de immersieve competitie van het Cannes filmfestival is geselecteerd, is geen toeval – maar een bekroning van haar constante toewijding aan kwaliteit en vernieuwing in het immersieve veld. Ze werkt op het snijvlak van kunst, technologie en maatschappelijke betrokkenheid, en weet daarin telkens de juiste mensen, middelen en momenten bij elkaar te brengen.

Bovendien heeft Corine een aanstekelijk enthousiasme en optimisme waar ik me graag door laat inspireren. Een toffe vrouw!'

Corine Meijers
Corine Meijers

4. Fien inspireert mij door haar onbevreesde creativiteit

‘Fien Postma is mijn dochter, op wie ik heel trost ben. Maar ik bewonder haar ook als mens en als maker. Al van jongs af aan was haar creativiteit duidelijk zichtbaar, en die is met de jaren alleen maar verder tot bloei gekomen. Wat haar zo bijzonder maakt, is de manier waarop ze kunst niet alleen maakt, maar lééft. Ze creëert niet zomaar mooie dingen – ze vertelt verhalen. De laatste tijd doet ze dat vooral via kleding, die ze omtovert tot draagbare kunstwerken. Elk stuk dat ze maakt is uniek en doordacht, met zorgvuldig gekozen materialen die ze uit allerlei onverwachte plekken weet te halen. Wat voor anderen zonder waarde lijkt, ziet Fien als een kans om iets nieuws tot leven te wekken.

Ze schildert verhalen op stof – persoonlijk, poëtisch, soms mysterieus – ongelofelijk precies en bijzonder. Haar werk getuigt van lef, verbeeldingskracht en een diepe liefde voor het maakproces wat ze zich helemaal zelf aanleert. Ze laat zien dat kunst overal kan ontstaan, als je maar durft te kijken met een open blik.

Fien inspireert mij door haar onbevreesde creativiteit, haar doorzettingsvermogen en haar eigenzinnigheid. Ze herinnert mij eraan dat kunst niet iets is dat ver weg of ingewikkeld hoeft te zijn – het kan ontstaan uit het alledaagse, als je het maar ziet.'

Fien Postma
Fien Postma

5. Over het belang van visie - 'Wat Haig in Artis heeft neergezet, is buitengewoon'

'Ik leerde Haig Balian kennen aan het begin van mijn carrière in de filmindustrie, en sindsdien is hij een belangrijke mentor en inspiratiebron voor mij geweest. Haig is iemand die visie koppelt aan daadkracht. Een alleskunner met een scherp verstand, die in staat is om werelden samen te brengen — of het nu film, cultuur, natuur of stedelijke ontwikkeling betreft.

Zijn achtergrond als filmproducent en -distributeur gaf hem niet alleen een gevoel voor verhaal en verbeelding, maar ook een ondernemende geest. Die kwaliteiten bracht hij in 2003 mee naar Artis, waar hij als directeur een verouderde dierentuin transformeerde tot een levendige, betekenisvolle plek in het hart van Amsterdam. Onder zijn leiding werd Artis een moderne ruimte voor natuurbeleving, cultuur en reflectie — een plek die spreekt tot hoofd én hart.

Wat Haig in Artis heeft neergezet, is buitengewoon. Het Artisplein, Micropia en het Groote Museum vormen samen een gelaagde, zintuiglijke ervaring: een wandeling vol verhalen, geuren, kleuren en kennis. Haig heeft op indrukwekkende wijze laten zien hoe een historische instelling als Artis mee kan bewegen met de tijd, en tegelijkertijd zijn ziel kan behouden. Hij begreep dat de dierentuin altijd een spiegel is geweest van haar tijd — en gaf die spiegel onder zijn leiding een nieuwe, actuele betekenis.

Het Artisplein, bekroond met de Amsterdamse Architectuurprijs, is daar een prachtig voorbeeld van: een ontmoetingsplek voor toeristen én Amsterdammers. En met Micropia — een revolutionair museum over het onzichtbare leven — zette hij Nederland internationaal op de kaart als pionier in educatieve innovatie. Ook Het Groote Museum, waar hij na zijn directeurschap nog artistiek leiding aan gaf, sluit zijn visie af op indringende wijze: de mens als onderdeel van de natuur, in plaats van erbuiten.

Ik heb veel van Haig geleerd. Over het belang van visie, over hoe je betekenis geeft aan ruimte en inhoud, en over de kracht van verbinding tussen disciplines om tot een geslaagd ontwerp te komen. Zijn werk is niet alleen een verrijking voor de stad Amsterdam, maar ook voor de manier waarop we als mensen naar de wereld kijken.’

Haig Balian, fotografie Anneloes Pabbruwee
Haig Balian, fotografie Anneloes Pabbruwee

In de week van 2 juni 2025 (Random Pic(k) Of The Day For A Week verschijnt tweewekelijks) is Miriam van der Heijden, Global CMO en Executive Board Member Randstad, curator van #RPOTDFAW.

Advertentie

Reacties:

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Advertentie

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Word lid van Adformatie

Om dit topic te kunnen volgen, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Al lid? Log hier in

Word lid van Adformatie

Om dit artikel te kunnen liken, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Al abonnee? Log hier in