Overslaan en naar de inhoud gaan

Fotograaf Jeroen Bont: 'Opnames van momenten die echt hebben plaats gevonden, zullen steeds bijzonderder worden'

Random Pic(k) Of The Day For A Week. Nils Adriaans vraagt vakgenoten wat hen inspireert. Ditmaal strateeg Jeroen Bont.
Jeroen Bont
Zelfportret Jeroen Bont
Jeroen Bont
Zelfportret Jeroen Bont

'De content is fascinerend. Ik kan het niet uitleggen. Het ligt zó ver buiten mijn wereld, en ik vind het prachtig. Er zijn kinderen. Bedrijfsuitjes. Families. Hij strooit snoepjes over mensen — allemaal met een overwegend ongeïnteresseerde blik, vanachter een balie in een ruimte waar muziek speelt die het beeldende geheel compleet maakt'

Jeroen Bont

Deze week was Jeroen Bont (ex-Bill Tanaka) en oprichter van Bidibidi Studio, curator van Random Pic(k) Of The Day For A Week. Vijf dagen lang deelde hij zijn inspiratie op de LinkedIn-pagina van Nils Adriaans en Adformatie (één bijdrage per dag).

Fotografie op een beeldscherm - hoe de fotografische realiteit nooit irreëler is geweest

Bont over zijn week: 'Het fascineert en inspireert me, het fenomeen social media en vooral Instagram. Als fotograaf en regisseur kan ik me niet weerhouden van al het beeld dat door de mensheid online wordt gegooid! De nieuwsgierigheid naar het volgende stukje random content is niet te houden; ik ben een doom scroller! Niet altijd, maar ik kan uren verdwijnen in de zoekfunctie, de stroom van beeld als visueel schizofreen boek, een beeldenstorm van de algoritmische reflectie die Meta weet te maken van dat waar ik naar kijk. Mijn algoritmische ziel in beeld. Geïnsemineerd met influencers, artificiële intelligentie, nepnieuws, OnlyFans, gruwelijkheden, reclame, politiek, ongelukken, make-up tips, heel veel amateurs en een aantal platformen met een missie of doel.

Het is altijd feest op Instagram! De vraag is voor hoe lang nog, de AI beelden zijn al rijkelijk aanwezig en als je ChatGPT vraagt hoe dit er in de nabije toekomst uitgaat zien, krijg je geen geruststellend antwoord — try it:

“Press, if you came here for the comments—->”

In de komende 5 dagen daarom 5x een 'Insta Find' uit mijn algoritmische beeldenspiegel. Die misschien als inspiratie kunnen dienen voor een geweldige campagne, zingeving of simpelweg voor wat vermaak.'

Hier zijn 5 bijdragen:

1. The Charcoal Book Club - licht in de duisternis

'Aftrappen met het beste wat ik tot nu toe vond op het gebied van documentaire fotografie, de Charcoal Book Club. Werk en boeken van de meest waanzinnige documentaire-fotografen. Velen zijn nieuw voor mij, maar wat een ongelofelijk sterk werk wordt er gepresenteerd op deze pagina. Het doel: een online fotoboekwinkel waar je lid van kunt worden en het verkopen van boeken van deze fotografen. 'Each month artists such as Alec Soth, Todd Hido, Mark Steinmentz, Andrea Modica and Ron Jude select must-have photobooks for your collection and explain what they love about the book.'

In tijden van angst om vervangen te worden door computers, nullen en enen is dit licht in de duisternis. Opnames van momenten die echt hebben plaats gevonden, het zal steeds bijzonderder worden. Vaak nog met analoge camera's, subsidies en vaak jaren werk om tot een complete selectie te komen, waarna er met zorg een boek wordt gemaakt.'

Beelden uit de Charcoal Book Club
Beelden uit de Charcoal Book Club

2. Time to Behave magazine - 'Sommige mensen zijn gewoon heel erg goed in mood board pagina's'

'Het is niet zo moeilijk, niet zo veel werk als het was. Een magazine beginnen, op Insta. Het heeft ook niet dezelfde charmes, geen pagina's, drukwerk, reclames van luxemerken of enig goed artikel of column. Nee, je steelt wat beeld om mee te beginnen, zet in de bio dat iedereen beeld kan sturen en jij zult het plaatsen als het in jouw mood board Insta past.

Dat moet er natuurlijk zo mooi mogelijk en het liefst sereen uit zien. Je cureert. Soms gaat dat mooi; sommige mensen zijn gewoon heel erg goed in mood board pagina's.

Ik volg er een paar, vaak gaan ze na enige tijd vervelen en het doel is vaak ook twijfelachtig. Ik mis de tijden van de magazines, de vuistdikke bladen met prachtige veelal modeseries van fotografen met visie, producties met waanzinnige concepten, creaties, modellen, visagie en styling. Laat ik niet te dramatisch doen, het bestaat nog, maar niet meer zoals 20 jaar geleden. Nu doen we het met 'magazines' zoals Time to Behave, een leuke collectie van bijzondere beelden. Geen context, gewoon heerlijk, lekker scrollbaar — en als je een plaatje hebt gemaakt waarvan je denkt: 'Da kan d'r zo tussen!' DM ze, voor je het weet doe je leuk mee in de feed ;-)'

Beelden van Time to Behave
Beelden van Time to Behave

3. Cotton Candy Guy - 'Het is nooit te laat'

'Less is more, ook op Instagram. Een man, een ietwat geflipte Chinees in zijn studiootje met een suikerspinmachine... Het is een van mijn favoriete accounts: Suikerspin Art! Toen ik deze man ontdekte, heb ik serieus een carrièreswitch overwogen. Ik checkte mijn banksaldo en was op internet al aan het zoeken naar een goede suikerspinmachine. Dit wilde ik ook! Het verstand won het uiteindelijk van de impuls, maar soms twijfel ik nog. 'Het is nooit te laat', fluistert een klein suikerspinmannetje dan in mijn oor.

Tanggemainhuatang (in het Chinees slechts twee tekens: 王瑞) heeft 1 miljoen volgers op Insta en 2,6 miljoen op TikTok. Dit alles met elke dag één filmpje waarin hij een suikerspinbloem of -poppetjes maakt. Zijn kracht zit hem in de consistentie en eenheid. Het is een kleurrijke, rommelige pagina waar je vrolijk van wordt. Check ook z'n haar!'

Cotton Candy Guy
Cotton Candy Guy

4. Malosi Rewers - 'Soms is het zó sterk en vernieuwend, op verrassende wijze'

'Een nieuw genre: de AI-fotograaf. Of is het de AI-beeldmaker, of toch -kunstenaar? Een ander toestel dan een computer komt er niet aan te pas. Waar velen nog geen raad weten met artificiële intelligentie, verschijnen hier en daar early adopters, visionairs, talenten op het toneel. Mensen die de AI-koe bij de horens weten te vatten. Het zijn er nog niet heel veel, en het beeld moet zijn houdbaarheid nog bewijzen — maar soms is het zó sterk en vernieuwend, op verrassende wijze. Geen idee wie er achter de Malosi Rewers-pagina zit, zoals zo vaak met socialmediapagina’s. Maar de stijl doet denken aan hedendaagse performancekunst en avant-gardefotografie, met een focus op lichaamstaal, textuur, kleur en ruimte.

De consistentie in, ditmaal, esthetiek en thematiek maakt het account aantrekkelijk voor liefhebbers van conceptuele kunst en alternatieve visuele verhalen, mensen die inspiratie zoeken en van droombeelden houden. Een aanrader!'

Werk van Malosi Rewers
Werk van Malosi Rewers

5. De ongrijpbare zingeving van Babadham

'Dingen die mij interesseren, zijn vaak de dingen die ik niet begrijp. Om mijn pic(k) of the day af te maken, geef ik u op deze vrijdag daarom wat ongrijpbare zingeving. En wie kunnen dat beter dan Indiërs? Babadham is een goeroe uit India met een Instagram-account, 75 duizend volgers, en — uiteraard — hij volgt niemand (anders ben je geen echte goeroe). Let wel: meneer heeft dit account, dat nooit van naam is veranderd (een echte goeroe twijfelt niet), sinds 2017. In die tijd heeft hij 20.755 berichten geplaatst and counting!

Ik kon het niet laten om ChatGPT wat rekenwerk te laten doen: deze goeroe plaatst gemiddeld 7,03 berichten per dag! De content is fascinerend. Ik kan het niet uitleggen. Het ligt zó ver buiten mijn wereld, en ik vind het prachtig. Er zijn kinderen. Bedrijfsuitjes. Families. Hij strooit snoepjes over mensen — allemaal met een overwegend ongeïnteresseerde blik, vanachter een balie in een ruimte waar muziek speelt die het beeldende geheel compleet maakt. Dit bedenk je niet. Een obscure Insta parel die het bekijken absoluut waard is.

Fijn weekend! En weet: ik scroll, dus ik leef ;-)'

De ongrijpbare zingeving van Babadham
De ongrijpbare zingeving van Babadham

In de week van 19 mei 2025 (Random Pic(k) Of The Day For A Week verschijnt tweewekelijks) is Heleen Rouw, programmadirecteur CIIIC (Creative Industries Immersive Impact Coalition), curator van #RPOTDFAW.

Advertentie

Reacties:

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Advertentie

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Word lid van Adformatie

Om dit topic te kunnen volgen, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Al lid? Log hier in

Word lid van Adformatie

Om dit artikel te kunnen liken, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Al abonnee? Log hier in