Op 16 mei 2017 kwam het nieuwsbericht naar buiten dat de Blokker Holding gaat starten met een extreme reorganisatie. Filialen gaan sluiten en daarbij gaan banen verloren. Zo goed als alle winkelformules, behalve Blokker zelf, worden verkocht. Welke ketens hangen er eigenlijk onder de Blokker Holding en wat valt er over hen te zeggen op basis van (social) media data?
Een neerwaartse spiraal
In februari 2017 schreef Buzzcapture al een blog over de ontwikkelingen rondom het Blokker-concern.
In die maand kwam de merknaam Blokker twee keer in het nieuws en werd het veel genoemd op social. De sluiting van filialen in België en Nederland en een vernieuwing van de winkelformule zorgde voor twee grote pieken in het aantal uitingen rondom het merk. Tot een week geleden leek het erop dat het vuur rondom het Blokker-concern geblust was en dat het bedrijf weer op koers lag, maar helaas is dit niet het geval.
"Drie maanden geleden werd nog gezegd dat het concern op koers lag." - Nico Meijer van FNV Handel op NOS.nl
De ‘grote’ piek uit februari valt bijna in het niet bij de recente piek in het aantal uitingen rondom Blokker en de Blokker Holding. Als we verder inzoomen op deze twee momenten en ze met elkaar vergelijken, zien we dat het negatieve sentiment rondom Blokker bijna verdubbeld is naar 10 procent. Een oorzaak hiervan kan zijn dat het aantal berichten op social media relatief is toegenomen, dit is een plek waar mensen minder terughoudend hun mening delen.
Hoe staat het met de andere labels van de Blokker Holding?
Big Bazaar, Xenos, Bart Smit, Intertoys en ToyXL staan allemaal te koop en Leen Bakker is zelfs al verkocht. Deskundige reageren verdeeld op de kwestie, is het een koopje of juist een miskoop? Retailkenner Paul Moers laat de NOS weten dat de labels geen parels zijn en er een hoop moet gebeuren, maar dat private-equitypartijen daar juist van houden.
Hoogleraar retail en marketing, Kitty Koelemeijer, heeft daarentegen haar twijfels. Op de site van de NOS stelt zij dat het niet mee zal vallen om koper te vinden. Door stakeholderlijsten toe te passen zien we dat (naast deze twee experts) ook 304 journalisten wat gezegd hebben over de andere labels van het Blokker-concern. Bijna de helft (47 procent) van deze uitingen vonden in de afgelopen twee weken plaats.
Als we kijken naar alle uitingen zien we dat er in 2017 veel over de labels gepraat is, maar liefst +30.000 uitingen. Hierin worden de labels Xenos, Leen Bakker en Intertoys het meest genoemd worden, maar is dit positief? Door een automatische sentiment analyse krijgen berichten een positief, negatief of neutraal label toegekend. Door deze analyse zien we dat het meest- en minst genoemde label het meest positieve sentiment krijgen toegekend, maar dat de meeste berichten rondom de alle labels neutraal zijn.
In tegenstelling tot de trending topics rondom Blokker, hebben de trending topics van de andere labels in de eerste 5 maanden van 2017 niét alleen te maken met de negatieve ontwikkelingen. Rondom de labels zien we bijvoorbeeld dat de Nintendo Switch ook een van de trending topics is (+100.000 uitingen).
Wat is de volgende stap voor de ‘fysieke’ winkels?
Het komt steeds vaker voor dat fysieke winkels moeten sluiten of overgaan op een onlineformule. Op welke vlakken verliezen fysieke winkels het van online shops en wat valt hieraan te doen?
Eén van de grote voordelen voor webshops is dat ze door het online gedrag precies kunnen zien waar hun klanten vandaan komen en wat ze leuk vinden. Voor een fysieke winkel ligt dit anders. Je kan namelijk niet elke klant die binnenkomt overrompelen met vragen om hierachter te komen. Met (social) media monitoring kunnen fysieke winkels al een grote stap in de goede richting zetten, door te monitoren wat consumenten, journalisten of andere stakeholdergroepen over jouw merk of winkel zeggen
Een koopje of miskoop? Bepaal het zelf aan de hand van de huidige reputatie.
Plaats als eerste een reactie
Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!