Vier Nederlandse universiteiten scoren een onvoldoende voor hun communicatieopleidingen. Het zijn de Erasmus Universiteit, Universiteit Maastricht, Rijksuniversiteit Utrecht en de Universiteit van Amsterdam. Twee universiteiten (Utrecht en Maastricht) schoren zwak op meer dan één studie binnen de afstudeerrichting Communicatie. Dat blijkt uit de vandaag gepubliceerde rapportage van het NVAO (Nederlands Vlaamse Accreditatie Commissie).
Van de communicatieopleidingen scoort over de hele breedte vooral de afstudeerrichting Mediastudies slecht. Dat vak is bij sommige universiteiten een aparte afstudeerrichting en maakt soms deel uit van de opleiding Communicatie- en Informatiewetenschappen. De afstudeerrichting Mediastudies scoort onvoldoendes in Rotterdam, Maastricht, Amsterdam en Utrecht.
Omdat de curricula per universiteit verschillend zijn, is het lastig een algemeen oordeel te vellen over de kwaliteit van communicatieopleidingen. Sommige universiteiten definiëren mediastudies als ‘Journalistiek en Media, andere als ‘Nieuwe Media’. Vast staat dat de opleiding Communicatiewetenschappen aan de Rijksuniversiteit Utrecht als enige ‘zuivere’ communicatieopleiding een onvoldoende scoort. Ook studenten die zich voor de opleiding Public Affairs van de Universiteit Maastricht willen inschrijven, kunnen beter nog even wachten. Maastricht scoort zowel op Mediastudies als op Public Affairs een onvoldoende.
Vrijwel alles onvoldoende die de NVAO uitdeelt hebben betrekking op de manier waarop de faculteiten de eindkwalificaties vaststellen en hun studenten toetsen. Alleen bij de opleiding Mediastudies van de UvA schoot de ‘onderwijsleeromgeving’ tekort.
Sinds 2011 kunnen opleidingen die een onvoldoende krijgen een herstelplan indienen. De NVAO zag volgesn een woordvoerder, bij alle opleidingen voldoende mogelijkheden om de problemen op te lossen. De betrokken instellingen hebben inmiddels een goedgekeurd herstelplan ingediend. Zij hebben nu maximaal twee jaar de tijd om de noodzakelijke verbeteringen te realiseren.