Topambtenaar noemt inspraak 'rituele dans' en wordt weggepromoveerd

Door onwelgevallige ‘eerlijkheid’ zou adviseur Kamp van dossier zijn gehaald

Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
adformatie

‘De regeling voor de inspraakprocedures zijn bedoeld om projecten tegen de zin van de burgers door te drukken, het is slechts een rituele dans.’ Met woorden van die strekking gaf een hoge ambtenaar opening van zaken aan tegenstanders van een nog te bouwen Gronings windpark. Maar deze topambtenaar, adviseur van minister Kamp, zette zichzelf hiermee wel buitenspel. Door zijn onwelgevallige ‘eerlijkheid’ zou hij van het dossier zijn gehaald.

Geen mededelingen

De ambtenaar blijkt nu niet langer op te treden als projectmanager van Windpark Fryslân, een groot molenpark dat Kamp in het IJsselmeer wil aanleggen,’ schrijft het Dagblad van het Noorden. Een woordvoerder van de minister wil tegen die krant niet zeggen of er een relatie bestaat tussen het vertrek van de ambtenaar en zijn eerdere gewraakte uitspraken. &;Wij doen geen mededelingen over individuele medewerkers.&;

Ongelukkig

Kamerlid Eric Smaling van de SP stelde vragen over de kwestie. Kamp gaf in een antwoord aan ongelukkig te zijn met de uitlatingen van de ambtenaar in kwestie. Groningers die tegen de bouw van het windmolenpark zijn, vinden de vermeende strafoverplaatsing onterecht. ‘Nu was er eindelijk een ambtenaar die eerlijk durfde te zeggen hoe het zit, en dan krijgen we dit’, zegt Jan Hendriks van actiegroep Storm Meeden tegen het Dagblad van het Noorden. ‘Dit was een kans voor Kamp om eindelijk eens echt iets aan de situatie te doen. Maar nee hoor, het enige dat hij doet is die ambtenaar wegsturen.’

Tegenstand

Plannen voor windmolenparken vinden op meerdere plekken in het land tegenstand. Burgers, lokaal bestuur en politiek betwijfelen de haalbaarheid en zijn bang voor overlast en horizonvervuiling. Volgens de Monitor Duurzaam Nederland krijgt het maatschappelijk draagvlak voor de overgang naar duurzame energie nog veel te weinig aandacht.

In de afgelopen jaren zijn minstens 135 stichtingen en actiecomités opgericht, die zich verzetten tegen de aanleg van specifieke windmolenparken, staat in de Monitor. En dat, terwijl Nederlanders in algemene zin wel voorstander zijn van windenergie. De weerstand is vaak gericht tegen de top-downaanwijzing van windmolengebieden door de rijks-, provinciale of lokale overheid. De argumenten wisselen van ‘lelijk in het landschap’ tot hinder, veiligheidsrisico’s en verwachte waardedaling van de woning.
 
Draagvlak creëren

Overheden moeten veel meer gebruik maken van de motivatie van energiebewuste bewoners om draagvlak te creëren voor lokale windmolenplannen. Zij kunnen een tegenwicht bieden aan het verzet tegen windparken. De overheid moet dan wel stoppen met het van bovenaf bepalen waar windmolens komen te staan, aldus de conclusie van de Monitor.

Door ,

Plaats als eerste een reactie

Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!

Word lid van Adformatie → Login →
Advertentie