Premium

Poppe van Pelt en zijn enorme fascinatie voor outsiders

Random Pic(k) Of The Day For A Week. Nils Adriaans vraagt vakgenoten naar hun inspiratie. Ditmaal Poppe van Pelt, CD/copywriter en outsider.

Poppe van Pelt rechtsboven op de foto*

Deze week is Poppe van Pelt, independent creative director/copywriter (en oneindig veel Lampen-winnaar), curator van Random Pic(k) Of The Day For A Week.

Van Pelt over zijn week: 'Nadenkend over deze rubriek blijk ik een enorme fascinatie voor outsiders te hebben. Ik heb het bewust niet over disruptors, dat is inmiddels een nogal belegen term geworden. En bijna altijd ook in de context van commercieel succes. Terwijl ik vaak blijer kan worden van die ene knutselaar op z’n zolderkamertje die geen miljardair geworden is. Dus ik zal proberen de komende dagen een overzichtje te maken van de voor mij meest interessante voorbeelden.'

Hier zijn 5 bijdragen (Nils Adriaans deelt dagelijks, iedere werkdag, een bijdrage van de curator op zijn Facebook-pagina, red.):

1. Comedians in Cars Getting Coffee

'Allereerst: ik was nooit een fan van Seinfeld.
Ik ben ook geen petrolhead. 
Ik heb zelfs geen rijbewijs.
En ik probeer te minderen met koffie.
Maar ik ben een enorme fan van deze show, die draait om beroepsoutsiders: comedians. 
In iedere aflevering weer krijg je kleine inkijkjes in hoe zij met andere ogen naar de wereld kijken.
Tip: kijk ook zeker die twee afleveringen met Alec Baldwin, ik wist niet dat hij als "non-comedian" ook zelf zo grappig was.
En het feit dat ze vaak in Californië rondrijden, maakt het nog mooier dan het al is.'

Comedians in Cars Getting Coffee (met Alec Baldwin, zie de reeks First Cup, afleveringen 4 en 5)

Volkskrant-recensie over de show

Alec Baldwin en Jerry Seinfeld
Alec Baldwin en Jerry Seinfeld

2. De Tesla Cybertruck

'Ik ben dus geen petrolhead én ik heb geen rijbewijs.
Komt dat even goed uit.
Een elektrische, zelfrijdende pick-up truck.
Binnen 2,9 seconden na de launch, klikte ik op de pre-order button. In een vlaag van verstandsverbijstering. 
Dat is blijkbaar the power of design.
Ook dit is weer het werk van een outsider. Oké, deze is dan wel miljardair geworden, maar dat is volgens mij nooit zijn motivatie geweest (hier een hele interessante long-read over de werkwijze van Elon Musk).
En wat een prachtig design van Head of Design Franz van Holzhausen. Super-functioneel nota bene, want volledig ontworpen vanuit de ambitie om het productieproces veel eenvoudiger en dus veel goedkoper te maken (en dat je dan als Head of Design op een wereldwijd podium twee keer met een stalen kogel letterlijk je eigen ruiten ingooit, toont wat mij betreft alleen maar ballen).'

Tesla Cybertruck vs. Ford F-150

De Tesla Cybertruck
De Tesla Cybertruck

3. Outsider Art Museum in De Hermitage

'Ik weet even moeilijk waar nu te beginnen. Want hier komt voor mij heel veel samen. Laten we beginnen in Japan. Op afstand mijn favoriete land. Voor een Westerling is dit één en al outsider-land. Ik heb de mazzel gehad er inmiddels 7 keer geweest te mogen zijn. En iedere keer weer viel ik van de ene verbazing in de andere.

Wat zo extreem aantrekkelijk is aan Japan, is hun extreme focus op detail. Alles ziet er geweldig uit. Over ieder detail is heel lang nagedacht. Op het autistische af. Ah, gelukkig, net op tijd, daar is mijn bruggetje naar de deze bijdrage.

Want in de Hermitage is een speciale plek gereserveerd voor autisten, voor dit soort "outsiders". Stuk voor stuk kunstenaars en autodidacten, die hun waanzin wisten om te zetten in vaak waanzinnig werk. Mijn vriendin en ik komen er vaak en komen er iedere keer weer verwonderd vandaan.

Laatste ontdekking was deze Japanse kunstenaar (alweer een tijdje terug): Shota Katsube. Hij maakt binnen 5 á 6 minuten van heel gewoon verpakkingsmateriaal deze prachtige figuurtjes. Misschien is ‘ie wel een hele gewone Japanner?'

Werk van Shota Katsube
Werk van Shota Katsube

4. Veep, de belangrijkste outsider ter wereld

'De HBO-serie Veep is echt onbetwist de gold standard als het gaat om Amerikaanse comedy. En is gebaseerd op een fictief leven van de belangrijkste outsider ter wereld: de vice-president of the US of A. De openingsdialoog iedere ochtend: "Did the president call?" "No." onderstreept haar trivialiteit iedere keer weer.

Met glansrollen van Julia Louis-Dreyfus als vuilbekkende Veep, haar altijd op iets eetbaars knabbelende perschef Mike, Jonah de etter en de pispaal, maar vooral ook de briljante "bagman" en Veep whisperer Gary. Deze serie biedt een geniaal inkijkje in het blijkbaar eenzame en vooral machteloze leven van een vice-president en in het politieke systeem in de US. Met een grapdichtheid die zo hoog is, dat ik na 6 keer kijken nog steeds op nieuwe momenten in de lach schiet. Arme Mike Pence…'

Gary en Salina aka Veep
Gary en Salina aka Veep

5. Mijn vader

Over outsiders gesproken: mijn vader (sorry Oudste, ik weet dat je niet graag in het middelpunt van de belangstelling staat). Een officieel geschoolde tekenaar en schilder (onder andere vanwege les in het atelier bij mijn opa Poppe Damave). Mijn vader werd daar in dat atelier snel verliefd op mijn moeder en trouwde vervolgens met haar (daar had ‘ie meteen zijn eerste meesterwerk te pakken).

Ik bracht mede hierdoor mijn hele jeugd door in de nabijheid van een atelier, altijd omringd door de heerlijke geuren van olieverf en terpentine. Schilderijen waren overal, etsen, tekeningen en cartoons ook. In beginsel was mijn vader dus geen officiële outsider, want "officieel geschoold". Maar toch is hij in al zijn gedrag een geboren outsider. Blijkt er dus gelukkig toch een outsider-gen te zijn. Heel veel dank daarvoor pap, want ik heb er nog iedere dag lol van!'

Over het beeld hieronder: 'Dit is een hele maffe compositie. Mijn opa (in het midden) is hier namelijk de jongste. Fotograaf Krijn van Noordwijk heeft mij en mijn vader hier in zijn atelier erbij geplakt.'

*) Over het hoofdbeeld: 'Linksboven staat Karel Beijen (PMS legend), daarnaast ik (met heel zeldzaam een stropdas, op last van Kim Un-nog wat, dus ja dan neem je dat advies ter harte). Linksonder: Hans van Rijs (Personal legend en de meest anti-autoritaire man die ik ken, niet handig in Noord-Korea, we konden hem deze ochtend nog maar net uit zijn hoofd praten dat zijn andere stropdas met een Amerikaanse vlag niet zo’n goed idee was). En daarnaast Ben Gosman, die het belachelijke idee om in dit gezelschap daar naartoe te gaan opperde en organiseerde. Maar eeuwige dank daarvoor!'

Komende week is Dorkas Koenen, CMO van de Rabobank, curator van #PPOTDFAW.

Vlnr. Poppe van Pelt met zijn grootvader Poppe Damave en vader Hans van Pelt
Vlnr. Poppe van Pelt met zijn grootvader Poppe Damave en vader Hans van Pelt
Werk van Poppe's vader
Werk van Poppe's vader
premium

Word lid van Adformatie

Om dit artikel te kunnen lezen, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Advertentie