Premium

Vier must see talks en een documentaire over het leven nú

Random Pic(k) Of The Day For A Week. Nils Adriaans vraagt experts naar hun inspiratie. Ditmaal Bart Hendrikx, 'rep' van creatieve bedrijven.

Bart Hendrikx, fotografie Bibian Bingen bibianbingen.nl

Deze week is Bart Hendrikx, de enige agent in Nederland die meerdere internationale creatieve partijen vertegenwoordigt, curator van Random Pic(k) Of The Day For A Week.

Hendrikx over zijn week: ‘Sinds 2015 ben ik consultant in de reclame-industrie en sinds eind afgelopen jaar heb ik in die hoedanigheid een Amerikaans “rep” model in Amsterdam opgezet. Waar ik eerder altijd 1 (tijdelijke) klant vertegenwoordigde, ben ik nu agent van meerdere creatieve bedrijven. Recent is daar het commercialbedrijf van mijn persoonlijke filmheld-regisseur Darren Aronofsky (van onder andere Pi, Requiem for a Dream, The Wrestler en Black Swan) bijgekomen. Een jeugddroom die werkelijkheid is geworden. Chromista, zoals het heet, wordt gerund door een klein team van 4 man inclusief Darren met kantoren in LA en NYC. Dat maakt dat we deze coronacrisis heelhuids kunnen doorkomen – de kosten zijn laag – en ons exclusieve karakter kunnen behouden. Dat geldt ook voor mijn andere klanten, digital design studio Resn en de Duitse animatie/VFX studio Sehsucht, waar alle makers vanuit huis door kunnen werken.

Dit bracht al vrij snel rust toen deze crisis uitbrak en iedere dag neem ik dan ook de tijd om 10 kilometer te wandelen in de ochtend – en met mijn klanten te werken met een optimistische energie. Dat positieve gevoel heerst dus sterk bij mij en wil ik dan ook graag met jullie delen deze week. Dat brengt mij bij een van de zaken waar we dagelijkse in overvloed mee worden geconfronteerd: social distancing. Eigenlijk is het een verkeerde bewoording (copy) als je het mij vraagt. Gelukkig is de WHO ook begonnen met het gebruik van een nieuwe en verbeterde uitdrukking: “fysieke afstand”, die absoluut essentieel is om de wereldwijde pandemie tegen te gaan. Maar dat betekent niet dat we ons “sociaal” gezien moeten loskoppelen van onze dierbaren, van onze familie. Integendeel. Dat brengt mij bij mijn eerste pic(k) van de week…’

Hier zijn 5 bijdragen:

1. Jeremy Rifkin

'Een van mijn favoriete denkers is sociaal theoreticus Jeremy Rifkin, wiens gedachtegoed goed past bij deze tijd. Hoe zal het leven zijn na corona? Hoe gaan we hier als samenleving uitkomen met z’n allen? In 2010 is van Rifkin het boek The Empathic Civilization verschenen – een must read wat mij betreft. Ik moet steeds meer denken aan een van zijn uitspraken: “We know if a spider goes up someone’s arm, and I’m observing it going up your arm, I’m going to get a creepy feeling. We take this for granted, but we’re actually softwired to experience another’s plight as if we’re experiencing it ourselves. But mirror neurons are just the beginning of a whole range of research going on in neuro-psychology, brain-research and in child development, that suggests that we are actually softwired not for agression and violence and self interest and utilitarianism, but that we are softwired for sociability, attachment, affection, companionship, and that the first drive is the drive to actually belong. It’s an empathic drive.”

Erop neerkomend dat we allemaal als individueel mens een sterke instinctieve, empathische drive hebben en dat onze spiegelneuronen van het menselijk brein ons inzetten voor gezelligheid, gehechtheid en genegenheid. En dat onze primaire drijfveer is om je onderdeel te voelen van de mensheid als geheel. Ik ga met deze instelling verder na corona. Ik hoop dat dat jullie mij allemaal volgen :) Een hele fijne maandag, ik spreek jullie morgen weer.’

Een must see talk van Jeremy Rifkin over The Empathic Civilisation.

Een korte animatie (lees: dummy) over het boek.

Allan Gregg in Conversation (een podcast) with Jeremy Rifkin.

Jeremy Rifkin in het FD: ‘We moeten van alle fossiele brandstof af

Jeremy Rifkin
Jeremy Rifkin

2. Alain de Botton

'Vandaag wil ik opdragen aan mijn twee oudere broers, Jan en Jos, en alle gezinnen met kinderen thuis, die elke dag naast het home schoolen van de kinderen ook nog vanuit huis moeten werken – en dat allemaal op zeer korte termijn voor elkaar moesten krijgen. En niet te vergeten ook nog ergens de ruimte en rust moeten vinden om hun geliefden goed lief te hebben. Is het überhaupt wel mogelijk om een “perfecte” relatie te hebben met zo’n overdaad aan digitale prikkels in een overspannen consumptiemaatschappij én alle wereldproblematiek (zoals corona en klimaatrampen) op het moment?

Ik wilde vanuit deze invalshoek het volgende boek met jullie delen: Weg van Liefde (The Course of Love) van de bekende Britse filosoof van Zwitserse afkomst, Alain de Botton. Daarin onderzoekt hij wat er gebeurt als twee mensen verliefd worden, wat ervoor nodig is om de liefde te behouden en waarom het vaak toch misgaat. Met filosofisch inzicht en psychologische scherpzinnigheid toont De Botton dat onze huidige romantische idealen (en ze leefden nog lang en gelukkig…) ons schade kunnen berokkenen - want ill informed - en geeft alternatieven voor een nieuwe romantiek. De contra-romantische conclusie is dat langdurige liefde vooral een “vaardigheid” is die wij ons langzaam en met de nodige moeite eigen maken. Maar als we die ons eigen maken, kunnen we dus nog lang én steeds gelukkiger samenleven.

Als jullie vanavond, nadat de kinderen naar bed zijn, 1 uur en 18 minuten hebben, neem dan met z’n tweeën een kop thee en/of goed glas wijn en kijk dan deze briljante, hilarische en vooral zeer leerzame talk (dus even geen La Casa de Papel, Tiger King of Ozark): Alain de Botton On Love at the Sydney Opera House. Een hele fijne dinsdag allen. Ik spreek jullie morgen weer…’

PS Alain de Botton was ook oprichter van The School of Life in 2008. Het populaire YouTube-kanaal van The School of Life (gaat dat ook zien!) wordt geproduceerd door De Botton en zijn team.

Alain de Botton
Alain de Botton

3. Randy Pausch

‘Vandaag deel ik een talk, die een grote indruk op mij heeft gemaakt in 2007 toen een vriend van mij uit de VS hem vlak voor kerst naar mij stuurde via Facebook. Ik herinner me het moment als gisteren. Ik was net terug, na 5 jaar in Los Angeles te hebben gewoond, in het koude en natte Amsterdam en moest helemaal opnieuw beginnen. Ik had in LA veel over film en tv geleerd en toch wel een beetje mijn kinderdroom verwezenlijkt door productieassistent te zijn geweest (van een Oscar-winnende uitvoerend producent) voor de film Mr. & Mrs Smith met Brad Pitt en Angelina Jolie.

De talk was van Randy Pausch en heette “The Last Lecture: Achieving Your Childhood Dreams”. Randy Pausch was een Amerikaanse professor computerwetenschappen en mens-computerinteractie en -design aan de Carnegie Mellon University in Pittsburgh, Pennsylvania. Pausch vernam in september 2006 op 46-jarige leeftijd dat hij alvleesklierkanker had en in augustus 2007 kreeg hij de terminale diagnose: hij zou nog 3 tot 6 maanden aan goede gezondheid overhebben. In die periode gaf hij die lecture (Pausch stierf op 25 juli 2008).

Behalve dat Randy bijzonder goed uitlegt hoe hij zijn kinderdromen heeft verwezenlijkt, heb ik nog nooit iemand zo goed de basis van ons bestaan horen uitleggen: dat we, simpel gezegd, eigenlijk van niks zeker kunnen zijn, behalve dat we zelf – als individu – bestaan (gebaseerd op het solipsisme*). En dat dat om die reden altijd je vertrekpunt zou moeten zijn: wat is jouw passie?

Dus als jullie vanavond, nadat de kinderen naar bed zijn, 1 uur en 16 minuten hebben, neem dan wederom met z’n tweeën een kop thee en/of een goed glas wijn – en kijk dan deze zeer inspirerende talk. Of kijk ‘m nu direct. RIP Randy Pausch.

Een hele fijne woensdag allen. Ik spreek jullie morgen weer…’

*) Solipsisme (van solus, alleen, en ipse, zelf) is het geloof of de filosofie dat er maar een enkel bewustzijn bestaat: dat van de waarnemer.

Randy Pausch
Randy Pausch

4. J.K. Rowling

‘Deze donderdag deel ik een krachtige toespraak van J.K. Rowling, de Britse schrijfster en vooral schepper van de Harry Potter-fantasyserie. Ze was uitgenodigd om te spreken voor de 2008 Annual Meeting of the Harvard Alumni Association. Het is in veel opzichten betoverend – en werd al snel het meest bekeken onderdeel op de website van Harvard (er is niet verrassend ook een boek uit voortgekomen).

Wat vooral interessant is, is hoe ze het concept en doel van de verbeelding in bredere zin definieert: “Imagination is not only the uniquely human capacity to envision that which is not, and therefore the fount of all invention and innovation. In its arguably most transformative and revelatory capacity, it is the power that enables us to empathize with humans whose experiences we have never shared.” En resoluut: “We do not need magic to change the world, we carry all the power we need inside ourselves already: We have the power to imagine better.” Al is het onwaarschijnlijk dat we allemaal haar advies zullen opvolgen, erkent Rowling. “Many prefer not to exercise their imaginations at all. They can refuse to hear screams or to peer inside cages; they can close their minds and hearts to any suffering that does not touch them personally; they can refuse to know.”

Er zit zoveel waarheid in de boodschap van Rowling – dat het voor iedereen een vergissing zou zijn om te proberen de donkere momenten van het leven te ontwijken. Hoe onaangenaam ze ook zijn, het aanboren van de duisternis en daarmee ook de pracht van de verbeelding kan ons inspireren om dingen te bereiken die zonder verbeelding anders onmogelijk zouden zijn. Ze weet daar zelf alles van.

Kijk hieronder naar de 21 minuten durende J.K. Harvard Commencement speech (het transcript van de speech kun je hier desgewenst lezen).

Een hele fijne donderdag allen. Ik spreek jullie morgen voor mijn laatste share.’

5. Adam Curtis

‘Het is alweer vrijdag en omdat we met een voet in het weekend staan, wil ik deze week afsluiten met een van de beste documentaires die ik ken over de huidige, “onwerkelijke” wereld waarin we leven. Ik kijk en lees over zo’n vijf docu’s per week, waar ik dan over schrijf op mijn eigen platform AskTheRightQuestions. Ik hou echt van documentaires. Het is mijn passie, hobby en hét medium dat mij dagelijks drijft – voor inspiratie maar ook voor kennis over onze complexe wereld. Ik ben bijvoorbeeld al zo'n 10 jaar vrijwilliger bij het IDFA. Daar doe ik de Q&A’s met regisseurs na films. Dit is altijd in november en zo krijg ik toegang tot ruim 300 films.

Vandaag wil ik HyperNormalisation (2016) met jullie delen van de Engelse documentairemaker Adam Curtis. Curtis zegt dat zijn favoriete thema “macht en hoe het in de samenleving werkt” is en belicht dat vanuit sociologisch, psychologisch, filosofisch en politiek-historisch perspectief. Meer specifiek legt Curtis in deze 2 uur en 40 minuten durende documentaire uit hoe sinds de jaren zeventig regeringen, financiële instituties en technologische utopisten de complexe, echte wereld hebben ingeruild voor een eenvoudigere “nepwereld” die wordt beheerd door bedrijven en in evenwicht wordt gehouden door politici. Om een voorproefje te geven hier alvast de trailer (“Your real job is shopping.”)

We worden – kortom – aangemoedigd om onszelf te zien als vrije, onafhankelijke individuen die door niemand worden gecontroleerd. Maar macht is overal om ons heen. Het is alleen gemuteerd tot een enorm systeem van controle, waarvan de tentakels tot in alle delen van ons leven reiken. Maar we zien het niet omdat we nog denken in de oude termen van macht: politici, die ons vooral niet teveel moeten vertellen wat we moeten doen. Adam Curtis: “Het doel van HyperNormalisation is om die nieuwe, alomtegenwoordige krachten en macht in beeld te brengen en de ware afmetingen ervan te laten zien. Het varieert van een gigantische computer hoog in de bergen van Noordoost-Amerika die meer dan 7 procent van de totale rijkdom van de wereld beheert en controleert, tot de complexe algoritmen die elke beweging en keuze die je online maakt voortdurend volgen, tot moderne wetenschappelijke ideeën over wat de normale de mens zou moeten zijn – qua gewicht en hun gevoelens en stemmingen…”

Om met Johan Cruijjf te spreken: je gaat het pas zien als je het door hebt.'

Bekijk hier de volledige docu. Beluister desgewenst ook het interview van Jarvis Cocker (voormalig zanger van de Pulp) met Curtis over HyperNormalisation. Adam Curtis’ hele oeuvre (met Adam zelf als narrator) is overigens zeer aan te raden en staat gewoon op YouTube.

Volgende week is Laura van Gestel, Manager Campagnes, Content en Sponsoractivatie VodafoneZiggo, curator van #PPOTDFAW.

Still uit HyperNormalisation
Still uit HyperNormalisation
premium

Word lid van Adformatie

Om dit artikel te kunnen lezen, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Advertentie