Communicatiemedewerkers en webmanagers van gemeenten worden momenteel niet tot nauwelijks betrokken bij de ontwikkelingen rondom de decentralisaties in het sociaal domein. Dit blijkt uit een inventarisatie van SIMgroep, e-dienstverlener voor gemeenten, onder 100 communicatiemedewerkers webmanagers van 60 verschillende gemeenten.
Gemeente-overstijgend
Bijna 90 procent van de ondervraagden geeft aan dat de discussie en aanpak hiervan belegd zijn bij de vakafdelingen en het management. Aangezien de decentralisaties veelal in samenwerkingsverbanden worden opgepakt, gebeurt dit ook vaak nog gemeente-overstijgend, waardoor communicatiemedewerkers en webmanagers de aansluiting missen. Onder deze groep bestaat de vrees dat zij op het laatste moment voor een onmogelijke opgave komen te staan.
Sociaal domein
De webmanagers en communicatiemedewerkers geven verder aan dat het voor hen van belang is dat er snel bijeenkomsten georganiseerd worden met de belanghebbenden op het gebied van informatievoorziening in het sociaal domein.
Digitaal of fysiek
Daarnaast vinden ze dat er tijdig een integraal plan van aanpak voor de (digitale) informatievoorziening moet worden opgesteld en dat snel bepaald moet worden welke diensten in beginsel digitaal en welke fysiek worden aangeboden.
Bovendien geven ze aan dat het hen nu aan tijd ontbreekt om concreet met de decentralisaties aan de slag te gaan. Zij zullen hier dus nadrukkelijk voor vrijgemaakt moeten worden.
Een whitepaper over het inrichten van e-dienstverlening rondom de decentralisaties is hier te downloaden.
Plaats als eerste een reactie
Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!