M-Brace: revalideren met de robotoefenarm

Een beroerte is een van de grootste veroorzakers van verlammingsverschijnselen. Revalidatie vraagt veel tijd. Gijs den Butter van Adjuvo Motion bedacht M-Brace, een robotoefenarm. Hoewel het hulpmiddel er nu nog uitziet als een machine, moet het uiteindelijk net zo gewoon worden als krukken en rolstoelen.

Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
adformatie

Bij reguliere revalidatietrajecten krijgen patiënten elke dag kort fysiotherapie, ongeveer vijftien minuten. : “Dat is weinig. Wij zeggen: ga één keer per week naar de fysio en doe de rest van de oefeningen thuis. Dat scheelt lastige transfers. De rest van de oefeningen doe je thuis met de brace.”

De start
en ik zijn gestart vanuit onze afstudeeropdrachten. Bij de een was het idee een grote joystick te maken om mensen die een beroerte hebben gekregen meer te betrekken bij hun therapie. Bij het andere idee was het doel hetzelfde, maar dan voor mensen die in ontwikkelingslanden wonen, waar revalidatiemogelijkheden vrijwel nihil zijn. Onze robotarm, inmiddels gepatenteerd, komt uit beide ideeën voort. We kwamen erachter dat in Nederland maar een klein deel van de revalidanten in een revalidatiecentrum wordt opgenomen. Velen werken vanuit huis of een verpleeghuis aan hun herstel. Vanwege de kosten van M-Brace hebben we ons toen op de westerse markt gericht.”

Net die 1% meer
“Samen met een familielid of andere mantelzorger doe je de oefeningen die de fysiotherapeut heeft uitgelegd en ingesteld in de oefenarm. Dit kan een spelletje of een ‘functionele actie’ zijn. Je geeft zelf de eerste aanzet. De brace helpt je vervolgens. Als je voor 20% kunt bewegen met je arm, ondersteunen wij 79%. Zo kun je elke keer net die 1% trainen, en snel zo veel mogelijk leren. M-Brace omdoen vraagt in het begin even twee minuten hulp, en is bedoeld om ongeveer een uur per dag mee te werken. Het is vooral een aanvulling op therapie, geen vervanging.”

Dummy
“Momenteel imiteert de brace de andere arm van revalidanten. Je werkt met voorgeprogrammeerde oefeningen. We zijn bezig technologie in te bouwen waardoor de brace kan reageren op een kleine beweging of spierspanning in de arm van de drager. De dummy van nu willen we uitbreiden met sensoren en elektronica. In september begint dan de proof-of-concept-periode in een Nederlands revalidatiecentrum. Aansluitend, in 2016, gaan we aan de slag met de klinische studie.”

Het team
“We werken met z’n tweeën in ">Adjuvo Motion, sinds april. We zijn aan het uitbreiden. De brace ontwikkelen doen we samen. We zijn geschoold als ontwerpers, voor ons is de uitdaging iets wat er humaan uitziet in te kunnen zetten voor een therapeutisch doel.”

Toekomst
“We zouden kunnen kijken naar ander niet-aangeboren hersenletsel dat tijdens de revalidatieperiode ondersteuning van een robot kan krijgen. Daarnaast zien we toepassingen die niet direct zorggerelateerd zijn, zoals reguliere training. Met M-Brace willen we, naast het dienen van revalidanten, het werk van therapeuten zo doelgericht en leuk mogelijk maken. Nog een stap verder: de vooruitgang meten zodat de behandelaar die kan aflezen tijdens het spreekuur.”

*) De inschrijving voor de Accenture Innovation Awards is geopend. Schrijf je in of tip een kanshebber op . Bekijk de waarin Accenture in 2015 de Awards uitreikt. 

Plaats als eerste een reactie

Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!

Word lid van Adformatie → Login →
Advertentie