Ondanks dat er een groot aanbod van dit soort tools op de markt is, zijn ontwikkelaars er nog steeds niet erg bekend mee. Verwacht wordt dat de naamsbekendheid en populariteit in de komende jaren flink zullen toenemen.
Dit schrijft de Duitse marktanalist Research2Guidance in haar net verschenen rapport "Cross Platform Tool Benchmarking 2014", een onderzoek gehouden onder meer dan tweeduizend ontwikkelaars die samen meer dan honderdvijftig verschillende cross platform ontwikkelgereedschappen voor mobiele apps gebruiken.
Een cross platform ontwikkelgereedschap, in goed Engels een ‘Cross Platform Development Tool (CPT)) genoemd, is een oplossing voor het ontwikkelen en onderhouden van mobiele apps. Kenmerkende eigenschap is dat het mogelijk is om vanuit één enkel project apps te genereren voor meerdere mobiele besturingssystemen zoals Google Android, Apple iOS, Microsoft Windows Phone of BlackBerry. Een CPT kan flink wat tijdwinst opleveren bij het ontwikkelen mobiele apps en maakt het onderhouden en updaten hiervan ook een stuk eenvoudiger. Op dit moment richten de meeste CPT’s zich op telefoons en tablets die iOS of Android draaien, maar het is de verwachting dat ze in de toekomst ook slimme horloges, televisies en brillen van bijvoorbeeld Google en Facebook (Oculus Rift) zullen ondersteunen.
De grote jongens in de markt zijn ook dit jaar weer Adobe Air, Phonegap/Cordova, Unity en jQuery mobile. Allemaal zagen ze toegenomen naamsbekendheid bij de ontwikkelaars ten opzichte van vorig jaar. Ook spelers als Corona, Titanium/Appcelerator, Sencha Touch, Marmalade, Kendo, GTK, Appcloud en V-Play namen in bekendheid toe.
Toch worden CPT’s nog niet erg veel gebruikt. In de Amerikaanse top 2000 van mobiele apps is 11.4% (iOS) en 14.9% (Android) gemaakt met behulp van een CPT. Wereldwijd liggen deze cijfers lager en Research2Guidance schat deze op 5-10%. Dit marktaandeel zal in de komende jaren toenemen. Zo’n 38% van de CPT ontwikkelaars verwacht dat er binnen drie jaar meer apps gemaakt zullen zijn met een CPT dan met een native ontwikkeltool. 16% verwacht zelfs dat álle apps tegen die tijd gemaakt worden op deze manier. Deze positieve instelling wordt bevestigd door ontwikkelaars die zelf geen CPT gebruiken; 68% is van plan deze in de komende twee jaar te gaan inzetten.
chart03.jpg
chart02.jpg
Het volledige rapport "Cross Platform Tool Benchmarking 2014" is hier te downloaden: http://research2guidance.com/cross-platform-tool-benchmarking-2014
De afbeelding bij dit artikel is gelicenseerd onder the Creative Commons Attribution 2.0 Generic license, Peter Drier.
Plaats als eerste een reactie
Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!