Criminele buurman? Sssttt!

Publicitair machtsvertoon bij politie-acties werkt averechts

Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
adformatie

Wordt de hennepplantage van uw buurman ontruimd? Dan is het te hopen dat de gemeente daar niet al te veel over naar buiten brengt. Hoe meer er over criminaliteit wordt gecommuniceerd, hoe groter het gevoel van onveiligheid. En andersom -  hoe terughoudender de communicatie, hoe veiliger men de buurt ervaart. Dat blijkt uit recent van het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV).

Het centrum onderzocht de effectiviteit van verschillende gemeentelijke initiatieven om de veiligheidsbeleving van mensen te verbeteren. Eén daarvan was de pinpointcommunicatie – een methode waarbij alleen de omwonenden direct en en dus niet indirect en breed via de media worden geïnformeerd over een bepaalde gebeurtenis. Het CCV In dit geval dus de ontruiming van twee hennepplantage in twee verschillende buurten in Bergen op Zoom.

Aanleiding voor het onderzoek is dat veel bestuurders, zoals het rapport meldt: ‘vaak de neiging hebben zo veel mogelijk te laten zien wat  ze doen en welke resultaten ze boeken in de strijd tegen overlast. Zichtbaarheid zou immers het vertrouwen in de overheid moeten vergroten en potentiële overlastgevers en criminelen moeten afschrikken.’

Het tegendeel blijkt het geval.

Voornaamste conclusie van het onderzoek: Bewoners in de aangrenzende buurten die bij wijze van proef geïnformeerd werden over de ruimacties, beoordeelden hun eigen buurt slechter dan bewoners die niet geïnformeerd werden. Dit was niet het geval bij directe omwonenden van het drusgpand. Want die waren toch al op de hoogte. Het informeren van deze bewoners heeft geen effect op onveiligheidsgevoelens. Deze bewoners kregen juist meer vertrouwen in de politie en de gemeente..

Het onderzoek sluit aan bij eerder onderzoek van Marnix Eysink Smeets van de Landelijke Expertisegroep Veiligheidspercepties. Overheidsinstanties dienen alleen te communiceren over een aanpak als er een zogeheten probleembesef is. Wanneer er geen probleembesef is, bestaat de kans op een onnodige toename van overlastbeleving of onveiligheidsgevoelens.

 

Plaats als eerste een reactie

Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!

Word lid van Adformatie → Login →
Advertentie