Lekken doen we allemaal

Het oeverloos uiten van negatieve gevoelens in gezamenlijke sessies is nooit productief. Over emotionele incontinentie.

Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
adformatie

René de manager heeft op stel en sprong een crisisoverleg georganiseerd. Zijn monteurs mogen hun onvrede spuien. Nou, en die kwam. Een monteur begon:

„Nou wij vinden dat jij als chef hebt verzaakt Rene. Je had wel iets mogen laten horen toen mijn buurvrouw is overleden.” Bijval van andere monteurs: „Het stond in de krant Rene, maar jij bleef oost-indisch doof.” En weer een andere monteur: „Ja, een teken van medeleven was wel op zijn plaats geweest!”

Daarna bleef het oorverdovend stil. Ik zal dit nooit vergeten. Ondanks mijn advies aan de manager om zijn monteurs niet ins Blaue hinein negatieve gevoelens te laten spuien, had hij op stel en sprong een crisis-sessie georganiseerd. 

Wat overkwam Rene?

  • het werd snel een wij-zij verhaal: de medewerkers tegen de chef. De chef zat letterlijk op afstand, 3 meter van de groep af achter een bureau;
  • alles waar je aandacht aan besteedt, dat versterk je. Dus ook de gevoelens waar je juist van af wilt. Een bizar mechanisme;
  • mensen worden altijd samen incontinent. Als een persoon emoties lekt, steekt dat de anderen snel aan. Empathie zorgt ervoor dat we elkaar gaan napraten en zo wordt iedereen dus een tegenstander van het management. Collectieve besmetting heet dat;
  • emoties zien we als echt en authentiek, maar als mensen emoties de vrije loop lopen dan vindt er juist blikvernauwing plaats;
  • deze sessie had geen kader, geen richting, en zorgde ervoor dat iedereen maar van alles ging roepen. Vandaar dat, hoe verdrietig ook, een irrelevante buurvrouw ineens het toneel betreedt.

We leven in een dictatuur van de emotie, zie televisieprogramma’s als Dr. Phil waar elk probleem van 1000 kanten belicht wordt.  Echter, de gedachten dat gevoelens moeten ontladen komt uit het Flintstone-tijdperk. Het werkt averechts. Er treedt geen catharsis-werking op. Emoties worden alleen versterkt.

Het schaamteloos en oeverloos uiten van negatieve gevoelens in gezamenlijke sessies is nooit productief en ook nog eens onprettig voor iedereen. Het beste is leren de gevoelens te aanvaarden en ermee om te gaan. 

Handling emoties in sessie

Wil je toch sessies met het management of medewerkers organiseren om emoties te laten ventileren, denk dan aan de volgende suggesties:

  • denk aan de rolverdeling ter plekke;
  • laat iedereen voorbereiden;
  • geef vooraf een doelstelling;
  • bepaal regels, hoe gaan we met de emoties om?;
  • zorg voor een externe voorzitter die het proces leidt en emoties van feiten kan scheiden.

Individueel

Als leider is het aan te raden altijd een op een en face tot face met gevoelens om te gaan. Zo krijg je meer realiteitswaarde. Zo vermijd je buurvrouwen die weken na hun dood als lijk in jouw kast blijken te liggen.

Plaats als eerste een reactie

Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!

Word lid van Adformatie → Login →
Advertentie