Mark Rutte is online de meest besproken politicus van 2015 en One Direction is in Nederland de populairste band.De Wereld Draait Door is het televisieprogramma dat het vaakst werd aangehaald en de aanslagen in Parijs waren de meest besproken nieuwsgebeurtenis. Dat blijkt uit onderzoek van social media analysetool Coosto naar de onderwerpen die in Nederland in 2015 online het meest werden besproken. Coosto analyseerde alle berichten die gedurende 2015 openbaar geplaatst werden op fora, blogs en sociale netwerken zoals Twitter, Facebook en Instagram.
Er was in 2015 veel treurig nieuws en de top-5 meest besproken nieuwsgebeurtenissen wordt dan ook bepaald door trieste nieuwsitems. Het enige positieve nieuwsitem dat in de buurt van de top-5 kwam was het homohuwelijk in de Verenigde Staten. Coosto: 'Opvallend is dat de vluchtelingenstroom uitgesmeerd werd over weken, terwijl de andere nieuwsitems grotere pieken kende qua aantal berichten. De foto van het aangespoelde jongetje dat op 2 september verscheen, zorgde voor de start van de vluchtelingendiscussie.'
Rutte was volgens Coosto dit jaar pispaal op Twitter, omdat hij zich te weinig profileerde terwijl de wereld in brand stond. Uit onderzoek van de Volkskrant bleek dat Rutte in de kranten het vaakst besproken was en dit geldt dus ook online. Wilders was opinieleider in verschillende online discussies gerelateerd aan nieuwsitems als de vluchtelingenstroom.
Hoewel de voorbereidingen op de Amerikaanse verkiezingen in volle gang zijn, werden politici als Donald Trump en Hillary Clinton veel minder vaak besproken dan Obama. Hoofdrolspelers in de eurocrisis -Merkel, Hollande, Tsiparas en Varoufakis- haalden de top-5 ook niet in Nederland. Ditzelfde geldt voor Teeven, Opstelten en Miltenburg die er in de 'bonnetjesaffaire' van langs kregen, maar toch niet in de buurt van de top-5 kwamen.
De Wereld Draait Door is het meest besproken programma, met name rondom de aanslagen in Parijs, zo concludeert Coosto. Dat was vaak negatief: DWDD sprak op Twitter trots van een ‘recorduitzending’ over Parijs, wat veel twitteraars ongepast vonden. Hoewel Pauw worstelt met de kijkcijfers, wordt het volgens Coosto enorm veel besproken op sociale media.
Coosto: 'Van de programma’s die niet dagelijks op televisie zijn, werden niet geheel toevallig de talentenjachten veelbesproken. Deze programma’s lenen zich, net als opinieprogramma’s, uitstekend voor commentaar op sociale media.
Tieneridolen domineren de top-5 van artiesten. Coosto zegt in een toelichting: 'Boyband One Direction had een roerig jaar met het vertrek van bandlid Zayn Malik en de band laste een pauze in. Dit zorgde online veruit voor de meeste oproer. Justin Bieber scoorde meerdere top 40-hits en bracht de ‘Bieber-fever’ naar grote hoogten. Dat Armin van Buuren (plaats 3) en DJ Tiësto (plaats 5) tussen internationale topacts staan in de top-5 toont aan hoe groot vaderlandse dance dj’s in Nederland zijn. Adele complementeert de top-5: zij lanceerde haar nieuwe album ‘25’ in 2015 en haar concerten waren razendsnel uitverkocht, wat zorgde voor veel online reuring.'
Coosto vult aan: 'De top-5 laat de overleden artiesten Armand, Albert West en Thé Lau achter zich. Trijntje Oosterhuis, die namens Nederland meedeed aan het Songfestival, valt ook net buiten de top-5. Ook U2, Eagles of Death Metal en John Lennon, die veelvuldig werden besproken na de aanslagen in Parijs, haalden de top-5 niet.'
Koningsdag en carnaval werden, net als ieder jaar, veelbesproken op social media. Pinkpop is het populairste festival. De Foo Fighters waren de meest besproken Pinkpopartiest, terwijl zij moesten afzeggen en dus niet optraden. De niet-jaarlijks terugkerende evenementen Sail en de opening van de Tour veroorzaakten, naast een enorme bezoekersstroom, ook een grote ‘online buzz’, meer dan evenementen als Amsterdam Dance Event, de Zwarte Cross en Nijmeegse Vierdaagse. Het overgrote deel van de berichten rond evenementen wordt op sociale media geplaatst vanaf de evenementen zelf.
Coosto: 'Nederland is voetbalgek, dat blijkt wel uit dit overzicht. Geen Dumoulin, geen Sjinkie Knegt, geen Max Verstappen. Depay, Kuijt en Van Persie maakten een veelbesproken transfer, terwijl Van Persie en Depay vaak als zondebok van de prestaties van het Nederlands Elftal werden aangewezen. Dafne Schippers behaalde goud en zilver op het WK Atletiek en werd Sportvrouw van het Jaar. Genoeg redenen voor een plek in de top-5.'
Plaats als eerste een reactie
Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!