Big Brother Award voor Verdonk

Minister Verdonk heeft de Big Brother Award toebedeeld gekregen vanwege haar rol bij de schending van privacy van uitgeprocedeerde asielzoekers.

Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
adformatie

De uitreiking van de ‘prijs’ vond op zaterdag 28 januari jl plaats in de Melkweg in Amsterdam. De Big Brother Awards zijn bedoeld als schandpaal voor personen, bedrijven, overheden en voorstellen, die in het afgelopen jaar bij uitstek controle op burgers en inbreuken op privacy hebben bevorderd. De jury koos Verdonk wegens het openbaar maken, ontkennen en vervolgens bagatelliseren van de 'status asielzoeker' van uitgeprocedeerde asielzoekers. Naast Verdonk waren er in de categorie ‘personen’ nog twee genomineerden: minister Zalm vanwege het plan om banken toegang te geven tot het burger service nummer en bijna-politicus Peter R. de Vries om zijn voorstel voor een databank met DNA materiaal van alle Nederlanders.

In de categorie ‘bedrijven’ werd Sony BMG winnaar. Het bedrijf had spyware geïnstalleerd op 2,6 miljoen audio cd's, bedoeld als kopieerbeveiliging. Toen dit werd ontdekt, bracht Sony BMG een patch (digitaal lapmiddel) uit, die na installatie wederom heimelijk gegevens over de gebruiker doorspeelde. Naast Sony BMG waren Translink (het consortium achter de OV-chipkaart) en Brein (vanwege de jacht op internetgebruikers) genomineerd.

In de ‘categorie overheden en instellingen’ kreeg het Flevoziekenhuis de prijs toegekend vanwege slechte beveiliging van gegevens over patiënten. Met subsidie van onder meer de Europese Commissie heeft het ziekenhuis de afspraken met patiënten via internet ontsloten, zonder adequate toegangscontrole. In de categorie ‘voorstellen’ is het Kabinetsvoornemen bekroond voor de centrale opslag van de biometrische gegevens die iedere Nederlander moet afstaan voor een nieuw paspoort (eerst een foto van het gezicht, later ook vingerafdrukken van de beide wijsvingers).

De jury reikte dit jaar voor het eerst ook een positieve award uit. De Winston Award (vernoemd naar Winston Smith uit Orwell's 1984) gaat naar Prof. mr. Hans Franken, hoogleraar recht en informatica aan de Universiteit Leiden en lid van de Eerste Kamer (CDA). Franken krijgt deze erkenning vanwege zijn aanhoudende verzet in de Eerste Kamer tegen de bewaarplicht verkeersgegevens.

De jury bestond uit advocaat Christiaan Alberdingk Thijm, journalist Arjan Dasselaar, hoogleraar computerbeveiliging Bart Jacobs, hoogleraar regulering van technologie Bert-Jaap Koops, hoogleraar recht en informatisering Corien Prins en publiciste Karin Spaink (voorzitter).

Plaats als eerste een reactie

Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!

Word lid van Adformatie → Login →
Advertentie