Overslaan en naar de inhoud gaan

Zes redenen waarom mensen afhaken bij het kijken van online video

En de oplossingen waarmee je dit kunt ondervangen.
Miniatuurvoorbeeld
Miniatuurvoorbeeld

Door Frank Schröder

related partner content for mobile comes here

1. Laadtijd

Alles moet snel, sneller, snelst. Dat geldt ook voor online video. Als de kijker ook maar een aantal seconden moet wachten totdat de video begint, haakt ‘ie af. En terecht, want een lange laadtijd is niet meer van deze tijd. Door gebruik te maken van de juiste technologie voorkom je dat een video eindeloos moet bufferen. Dit begint bij het inzetten van een goed en gedegen videoplatform (OVP) en een snelle online video player.

De ene videoplayer is zwaarder dan de ander en heeft dus meer tijd nodig om te laden. Tegenwoordig hebben de meeste bedrijven dit wel op orde, omdat de technologie standaard van goede kwaliteit is. Dat betekent overigens ook dat wanneer je dit niet op orde hebt, het  extra opvalt en meer irriteert als kijkers moeten wachten tot een video is geladen.  

 

2. Advertenties

Uiteraard moet er ook geld worden verdiend, maar het inzetten van pre- en midroll-advertenties is niet persé dé manier anno 2016. Het traditionele televisiemodel waarbij advertenties de video onderbreken, sluit niet aan bij een online kijkervaring. Advertenties voor en tijdens een video zorgen voor veel irritatie bij de kijker.

Als je YouTube inzet voor het verspreiden van jouw video, heb je niet altijd invloed op het gebruik van advertenties. Als je een eigen video platform gebruikt, kun je wel helemaal zelf bepalen wat je met advertenties wilt doen. Dan kun je pre- of midrolls bijvoorbeeld vervangen door interactieve banners die op bepaalde tijden worden getoond zonder de video te onderbreken.

 

3. Doorverwijzen

Regelmatig zie ik nog dat de bezoeker na het aanklikken van een video wordt doorverwezen naar een aparte (YouTube) pagina. Dat is niet alleen voor irritant voor de bezoeker, maar ook voor de marketeer. Het tonen van een video is onderdeel van de customer journey en vervult daarin een duidelijke rol, bijvoorbeeld om de bezoeker op je website vast te houden en uiteindelijk te contacteren.

Je investeert aandacht, tijd en geld om de bezoeker daar te krijgen waar je hem wilt hebben, namelijk bij jouw video. En dan verwijs je hem door naar een andere pagina. Zonde! Zorg dat de video direct op jouw eigen website afspeelt. Wanneer je kiest voor een eigen platform, kun je ook meteen de videoplayer vormgeven zoals jij dat wilt.

 

4. Slechte beeldkwaliteit

Het lijkt vanzelfsprekend. Dat de kwaliteit van een video goed moet zijn. Toch gaat dit niet altijd goed. Om te bepalen welke kwaliteit voldoende is, moet je jeafvragen wat voor soort videocontent je wilt produceren. Produceer je bijvoorbeeld hero content, zoals een prachtige commercial, dat wil dat die positief verrast en vaak wordt opgepikt. Een uitstekende kwaliteit is dan cruciaal.

Gaat het daarentegen om hygiëne content, zoals instructie- of informatievideo’s, dan is juist de inhoud belangrijk. Ook  laadtijd zal dan belangrijker zijn dan  kwaliteit. Vraag je dus altijd af wat voor soort content je aan het produceren bent en welke kwaliteit daarbij noodzakelijk is.

 

5. Te lang

Dit is een lastig aspect. Wanneer is video te lang? Relevantie staat altijd voorop. Je kunt heel goed een video produceren van een uur en merken dat de uitkijkratio heel hoog is, simpelweg omdat je de juiste content voorschotelt aan de juiste doelgroep. Maar het gevaar dat kijkers afhaken bij een lange video is groot. Nog altijd geldt: hoe korter en bondiger, hoe beter.

Probeer de kijker in slechts enkele minuten te vangen en in die tijd jouw boodschap duidelijk te maken. Ook het kanaal waarop personen kijken is bepalend. Een video die via Facebook wordt verspreid, mag hooguit een paar minuten duren. Maar voor mensen die zich inschrijven voor een webinar, kan een video natuurlijk veel langer duren.

 

6. Format

Je kunt nog zo’n snelle video player hebben of nog zulke hoge kwaliteit video produceren: als je format niet aansluit bij de beleving van je doelgroep, levert het allemaal weinig op.

Kies je er bijvoorbeeld voor om een webinar te produceren, dan kun je gerust één spreker een uur lang laten vertellen. Maar je kunt er ook voor kiezen om een interactieve rondetafelsessie op te zetten, inclusief presentator, publiek en instarts van andere video’s. Zo blijf je de kijker boeien en maak je echt een online televisie-uitzending.

Bedenk dus voordat je een video gaat produceren welk format het best past bij de boodschap die je wilt overbrengen. Uiteindelijk is het juiste format misschien nog wel belangrijker dan het op orde hebben van alle bovengenoemde technische zaken.

Frank Schröder is manager Marketing & Communications bij Quadia

Advertentie

Reacties:

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word lid

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Advertentie

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Word lid van Adformatie

Om dit topic te kunnen volgen, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Al lid? Log hier in

Word lid van Adformatie

Om dit artikel te kunnen liken, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Al lid? Log hier in