Protestantse Diaconie start filantropische campus achter de Amsterdamse Hermitage
De Protestante Diaconie in Amsterdam vervult al 350 jaar een rol in de opvang, het bieden van onderdak en andere steun aan minderbedeelden in de hoofdstad. ‘Voor een warme samenleving’, is het motto. “En wat wij nu gaan helpen ontwikkelen, trekt die lijn rechtstreeks door.”, zegt creatief strateeg Franklin de Bekker van Vandejong.
Ontmoeting en noodzaak
Vandejong is door de Diaconie verkozen als partner om de komende tijd, samen met de huidige bewoners en huurders van complex Amstelhoven, de exploitatie op poten te zetten. De Bekker: “Er gebeurt al heel veel maar dat is nog onvoldoende zichtbaar.” Het doel is om de activiteiten in het complex beter aan te laten sluiten op de stad en meer bekendheid en bezoekers te genereren.
Vacatures
Externe communicatie- en mediaspecialist
Vereniging Eigen HuisAccountmanager New Business
SpottaAccountmanager
SpottaMet sociale ondernemingen, horeca en een bijzondere programmering wordt het een inclusieve plek die draait om het bestrijden van onrecht en het vieren van het leven. “We willen van deze A-locatie een plek maken waar het bruist van de diversiteit, veelkleurigheid en energie. Een dynamische plek vol ontmoeting en noodzaak. Zo werken we veel met vluchtelingen samen. Ze zijn namelijk óók betrokken Amsterdammers die de maatschappij veel te bieden hebben.", zegt De Bekker.
Boerenbedrijf
Hij ziet een voorbeeld in Pakhuis de Zwijger, dat zich van kraakbolwerk tot centrum voor ideeënuitwisseling ontwikkelde, en het Humanity House in Den Haag, gerund door het Rode Kruis. Dat laatste ontbreekt volgens hem nog in de hoofdstad.
De komende tijd gaat er geprototypet worden, vertelt De Bekker. Er zijn alleen in het complex al twintig partijen waarmee moet worden samengewerkt. De Diaconie zelf is op dit moment een boerderij buiten de stad aan het opzetten, waar vluchtelingen het boerenbedrijf onder de knie krijgen. De Bekker: “De producten die dat oplevert, worden vervolgens weer geserveerd in het eigen restaurant en café.” Zo ontstaat er volgens hem een fraai ecosysteem.
Behoeftes
Toch zijn veel van de plannen nog vaag en zelfs volkomen onbekend. Het past, zo stelt De Bekker, bij het open platform dat de campus moet gaan worden. Juist de organische groei van initiatieven, anticiperend op de behoeftes en noden van de behoeftigen in de samenleving, zullen sturing geven aan het project. Hij ziet de rol van Vandejong dan ook vooral als regisserend.
Begin 2019, als de uitprobeerfase achter de rug is, treedt de filantropische campus breed naar buiten.
Reacties:
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word lid