Online Video Event: online video bereikbaar voor iedereen
Introductie.
Op het eerste Online Video Event in Nederland op 24 juni j.l. kregen de aanwezigen een goed overzicht van de belangrijkste online video trends en konden ze kennismaken met een aantal verschillende soorten online video's en met verschillende concrete toepassingen van online video bij grote traditionele organisaties als Albert Heijn, ING en de Belastingdienst, maar ook bij nieuwere 'organisaties' als die van Tom Coronel.
Vacatures
Externe communicatie- en mediaspecialist
Vereniging Eigen HuisAccountmanager New Business
SpottaAccountmanager
SpottaOnline video gaat het helemaal maken.
Uit de presentatie van Dagan Cohen (ex-Draftfcb) kon opgemaakt worden dat er verschillende alternatieve strategieen zijn voor het inzetten van online video en dat de professionalisering van online video is ingezet. De grenzen tussen consument en producent vervagen omdat nu iedereen snel video kan maken en die video vervolgens online kan zetten: de 'do-it-yourself-culture' viert hoogtij. De technologische ontwikkelingen in combinatie met YouTube bieden je de mogelijkheid om een groot aantal verschillende online- en offline verdienmodellen met online video in te vullen zoals met interactieve modeshows. De rol van vbloggers wordt steeds belangrijker en in de toekomst zullen we vooral de samensmelting van content, marketing en sales gaan zien, waarbij grote partijen een belangrijke rol in de distributie van online video's gaan spelen: een nieuw soort Hollywood.
Joris Goossens van Comscore schetste het huidige online video landschap in Nederland waarbij vooral opviel dat de groei van mobile video wat afzwakt en dat mensen afhankelijk van de tijd van de dag een ander device gebruiken. Centraal: 'tablets rule the home'. Google (YouTube), Facebook en Vimeo zijn verreweg de belangrijkste video platforms. En dat geldt zeker ook in Nederland waarbij het marktaandeel van YouTube zelfs 90% is. Online video neemt een grote vlucht onder vooral jonge mensen in Nederland. Conclusie: je moet als ondernemer online en mobile video snel gaan inzetten in je business als je de boot niet wilt missen.
Praktijkvoorbeelden van het gebruik van online video.
De presentatie en de demo van Danny Kalish (Idomoo) lieten zien hoe je online video's met behulp van nieuwe technologie kon personaliseren met informatie en data over diegene voor wie de video bedoeld is. Dit is een hele andere benadering dan de bekende variant waarbij de online video voor iedereen hetzelfde is en er met overlays en andere technieken klikbare links worden aangebracht. De belangrijkste zakelijke toepassingen waren volgens hem klantretentie, je onderscheiden van anderen, het bevorderen van je verkopen en het besparen van kosten. Ik zou daar zelf ook nog opleiding en training van klanten aan toe willen voegen.
In een aparte sessie werden de cases van Albert Heijn, ING Commercial Banking en de Belastingdienst kort behandeld. Albert Heijn gebruikt online video vooral veel ter ondersteuning van het Allerhande-concept rond koken en recepten. Men besteedt veel tijd en geld aan het 'how-to' (instructievideo's of tutorials) online zetten, inclusief een apare categorie van dit soort online video's voor kinderen. De verwachting is dat men daar versneld mee door zal gaan en de online video's ook zal gaan inzetten om klanten producten bij de retailer te laten kopen t.o.v. de conversie. Iets wat men tot nu toe nog niet doet. De online video van ING Commercial Banking was eigenlijk niet veel meer dan een bewegende achtergrond bij een voor de rest redelijk statische en traditionele bank-toepassing (een beetje saai dus....hoewel behoorlijk rustgevend met dat bos op de achtergrond). De Belastingdienst tenslotte liet een nieuwe online video zien over 'Scheiden'. Het is een combinatie van een animatievideo en een aantal interactieve elementen waaronder een woordenboek voor moeilijke termen. Men had nog weinig informatie over de waardering en de effectiviteit van hun eerste online video.
Tom Coronel, coureur, e-business owner en van de bekende t.v.-reclame voor autoverzekeringen, sloot het event af. Hij gaf vooral de boodschap af dat je met online video op allerlei manieren je omzet snel kon verhogen zonder dat dat nu veel geld hoefde te kosten. Zijn vader is de hoofdpersoon in veel online video's over producten die hij op een van zijn vele sites verkoopt en hijzelf maakt ook veel online video's om mensen uit te leggen hoe apparaten werken (weer 'how to videos' dus) zonder dat daar grote, dure productiebureaus aan te pas komen. Hij gaf tenslotte nog 7 handige tips over hoe je succesvol kon worden: wees anders dan anderen, heb de drang om te willen winnen, maak van je hobby je werk, luister altijd naar je klant, 'prijsje en plaatje' is van 5 jaar geleden, social media zijn niet alleen voor kinderen en technisch is alles mogelijk.
Conclusies.
Het online video event was zeer geslaagd. In korte tijd konden de aanwezigen een goed overzicht krijgen van de belangrijkste trends, van interessante technologische ontwikkelingen zoals personalised video en van praktijkcases van grote organisaties als Albert Heijn, ING en de Belastingdienst en van nieuwe retailers als Tom Coronel met zijn eigen productie van online video's. De grens tussen consument, producent en ondernemer is inderdaad aan het vervagen en dat betekent dat iedere ondernemer online video kan inzetten bij zijn of haar activiteiten. Of je nu groot of klein bent. De sky is de limit. En dat is een stimulerende gedachte.
Reacties:
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word lid