Overslaan en naar de inhoud gaan

Nederland.... sterk merk?

Door: Dolph Heyning, Managing Partner The NameWorks
Miniatuurvoorbeeld
Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
© adformatie
Miniatuurvoorbeeld
Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
© adformatie

De Olympische winterspelen in Turijn hebben weer gezorgd voor een sterk staaltje Holland Promotie.
Niet alleen dankzij onze schaatsers, maar zeker ook door het sportieve Oranje Legioen. Wij waren herkenbaar, hoorbaar en dankbaar voor de camera.

Zelfs IOC voorzitter Jacques Rogge heeft de Nederlandse supporters genoemd en geroemd. Goed voor ons imago, waardevoller en effectiever dan een dure reclamecampagne.

Langzaam maar zeker dringt het ook tot de top van bestuurlijk Nederland door dat wij als land ook een merk zijn. Je ziet dan ook in alle uitingen dat Nederland, of is het nou Holland?, steeds herkenbaarder naar buiten treedt. Zo wordt het vertrouwde Holland Logo (ontworpen door de meester Ton Giesbergen in opdracht van het Nederlands Bureau voor Toerisme) gebruikt door sporters en diplomaten, voor handelsmissies en culturele Holland promoties. Er wordt gebouwd aan een sterk merk.

Maar waarom gaat het dan steeds weer mis? Waarom begrijpen ministers en hun ambtenaren niet dat zij verder moeten kijken dan alleen binnen onze eigen grenzen? Alleen door grensoverschrijdend te denken en te werken kunnen wij een internationaal sterk merk neerzetten. Een merk dat kan concurreren met andere sterke merken, van arbeidsmarkt tot vestigingsplaats voor internationale organisaties, van afzetmarkt tot innovatieve ontwikkelingsmarkt.

En wat gebeurt er? Minister Verdonk bepaalt dat de 18 jarige Taida Pasic geen eindexamen mag doen in Nederland. Het leergierige kind was stout geweest. Gefraudeerd! Is dat niet afkijken? En dan voor fraude een 1 krijgen? Nee, een kind toont initiatief en lef en wil gewoon haar examen halen.
Vedonk heeft niet de wijsheid gehad om te onderscheiden in plaats van te scheiden. Zij heeft veroordeeld in plaats van de oordelen.

En hoe kijkt het buitenland hier nou tegen aan? Toch vreemd, want de Nederlandse regering investeert nu juist miljoenen om scholieren in de schoolbanken te krijgen en te laten. Met als ultieme doel dat felbegeerde eindexamen. En hoe zit dat met de kenniseconomie? Weer pompt deze zelfde regering miljoenen om buitenlandse studenten naar onze universiteiten te lokken.

En Pasic dan? Verdonk heeft hier de regel tot een doelstelling gemaakt. Helemaal uit het oog verloren waar die regels voor zijn opgesteld.

Ik benader dit niet vanuit een formeel standpunt of als voor- of tegenstander van de heldere en harde lijn. Ik kijk puur vanuit het perspectief om van Nederland een sterk merk te bouwen. Dan is deze maatregel zonder meer schadelijk voor ons nationale merk. Iets wat van ons allemaal is en waar wij in alle opzichten baat bij kunnen hebben. In een keer wordt alle goodwill van de Holland supporters teniet gedaan. Ongelofelijk jammer en heel kortzichtig.
Een extra drie maanden had ons jarenlang profijt kunnen opleveren.

Begrensd denken leidt nooit tot een sterk internationaal merk. Eeuwenlang investeringen op veel gebieden hebben Nederland gemaakt tot een liberaal, werelds en welkom land. Door dit soort acties vervallen wij in de kleinburgerlijke truttigheid van regels, regels en nog eens regels. Het liefst strafregels natuurlijk!

Advertentie

Reacties:

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Advertentie

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Word lid van Adformatie

Om dit topic te kunnen volgen, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Al lid? Log hier in

Word lid van Adformatie

Om dit artikel te kunnen liken, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Al abonnee? Log hier in