Overslaan en naar de inhoud gaan

Luisteronderzoek meet reclamebereik

De langverwachte ‘personal people meter’ wordt in gebruik genomen. Het primaire doel is om reclamebereik te rapporteren.
Miniatuurvoorbeeld
Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
© adformatie
Miniatuurvoorbeeld
Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
© adformatie

Het Luisteronderzoek is vernieuwd en heet voortaan Nationaal Luister Onderzoek. Het onderzoek is niet radicaal op de schop gegaan. Sterker nog, aan het bestaande onderzoek wordt niet veel veranderd. De luisterdichtheden en marktaandelen worden blijvend gerapporteerd met behulp van de ‘actieve methode’, waarbij respondenten (9000 per rapportageperiode) in een dagboekje hun luistergedrag bijhouden. Zij zetten kruisjes wanneer ze langer dan acht minuten in het kwartier hebben geluisterd. De kortst mogelijke rapportageperiode is dan ook 15 minuten.
Aan de bestaande survey wordt een parallel onderzoek toegevoegd. Per periode krijgen 325 respondenten een zogenaamde Media Watch. Dat horloge brengt middels de zogeheten ‘sound matching methode’ tot op de minuut in kaart wanneer en naar welke zender respondenten luisterden. (Het horloge neemt op en vergelijkt geluid met de uitzending van de verschillende zenders.) Net als bij de andere Jic’s, wordt er steeds meer aangedrongen op het rapporteren van reclamebereik in plaats van mediumbereik. Daar voorziet de Media Watch in. Beide onderzoeken worden uitgevoerd door Intomart GfK.

related partner content for mobile comes here

Het door het onafhankelijke Duitse Fraunhofer instituut - zeg maar de TNO van Duitsland - geteste horloge kost wel een stevige duit. George Bohlander, directeur van Radio Advies Bureau (RAB), wil niet zeggen hoeveel precies: ‘Het is een substantieel onderdeel van de onderzoeksprijs.’ (Om het onderzoek uit te voeren, zijn ongeveer 800 horloges nodig.) Maar dat betekent niet dat de keuze om te beginnen met een N=325 een negatieve keuze is. Want ondanks dat de in het Jic Radio zittende partijen (RAB, NPO, BVA, PMA) ervan overtuigd zijn dat het nieuwe onderzoek werkt, is ‘the proof of the pudding’ nog altijd wel ‘in the eating’. PMA-directeur Johan Smit: ‘Voordat je dit echt groot neerzet, moet je eerst zeker weten of het iets oplevert.’

Daarmee zou je het onderzoek ook een zoektocht kunnen noemen. ‘De principiële keus die hiermee wordt gemaakt’, zegt Jeroen Verspeek, hoofd KLO bij NPO, ‘is: kijken hoe het uitpakt. Er is gekozen voor een hybride model. We hebben er vertrouwen in dat dit model een goede manier is om het uit te proberen.’ Waar het in de toekomst naar toe gaat met het Luisteronderzoek, daar doet niemand een concrete voorspelling over, hoewel het gevoel overheerst dat 100 procent passief meten – dus met behulp van één of ander device – ideaal is. Hanne Alblas van BVA: ‘Ondanks de haken en ogen die er nu nog aan zitten, willen we het liefst helemaal passief meten.’ Tom van Hulst, research director bij RAB, waarschuwt echter voor de vooronderstelling die bij veel mensen leeft; dat alleen het meten via de Personal People Meter (zoals de Media Watch) ideaal zou zijn. Van Hulst: ‘Je ziet dat de compliance – vooral bij allochtonen en ouderen - een probleem is. Het is niet ondenkbaar dat een hybride model de toekomst heeft.’ Smit (PMA) ziet 100 procent passief meten de eerste vijf jaar niet gebeuren. ‘Alle technische hobbels zijn wel op te lossen, maar je zit ook met privacy en compliance.’ Alle deelnemende partijen zijn het erover eens dat er eerst maar eens gekeken moet worden naar de resultaten. Het nieuwe onderzoek inclusief het meterpanel start januari 2012.

Het ‘dagboekjesonderzoek’ is dankzij de verbeteringen die de afgelopen periode zijn doorgevoerd, helemaal up to date, volgens Bohlander. Tweederde van de respondenten vult het onderzoek inmiddels online in. Daarbij staan de meest gekozen zenders (gepersonaliseerd) altijd bovenaan. Dat geldt ook voor de papieren dagboekjes die een derde van het panel invult. Die worden middels ‘printing on demand’ ook volledig ‘customized’ verstuurd. De look and feel van het online dagboek is verbeterd. Het ziet er beter uit en dat vult makkelijker in. De kwaliteit van het panel is door middel van Random Digit Dialing verbeterd. Elk jaar wordt het panel geheel vernieuwd. Deelnemers aan het onderzoek moet het dagboek zes keer per jaar invullen. Paul van Niekerk, directeur media onderzoek bij Intomart GfK, zegt dat er ook nog een mobiele app aan zit te komen om het – vooral – jongere doelgroepen makkelijk te maken het Luisteronderzoek op een goede manier in te vullen.

Advertentie

Reacties:

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word lid

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Advertentie

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Word lid van Adformatie

Om dit topic te kunnen volgen, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Al lid? Log hier in

Word lid van Adformatie

Om dit artikel te kunnen liken, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Al lid? Log hier in