Overslaan en naar de inhoud gaan

`Webcare helpt tegen negatief getweet`

Wat kun je als bedrijf in een reactie doen om de schade te beperken als er negatief over je bedrijf of merk wordt getweet?…
Miniatuurvoorbeeld
Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
© adformatie
Miniatuurvoorbeeld
Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
© adformatie

Helmer deed voor haar masterscriptie onderzoek naar de invloed van het type reactie van een bedrijf op het imago van het bedrijf en de attituden en intenties van de lezer. Aanleiding voor het onderzoek was de ‘twitteroorlog’ tussen cabaretier Youp van ’t Hek en T-Mobile eind 2010. Van ‘t Hek probeerde via Twitter een langlopende klacht met T-Mobile op te lossen. Zijn tweets werden geretweet en ook andere media besteedden uitgebreid aandacht aan de situatie. Dit zou uiteindelijk volgens onderzoeksbureau Buzzcapture hebben geleid tot ‘enkele tonnen’ imagoschade voor T-Mobile.

related partner content for mobile comes here

Om de invloed van verantwoordelijkheid en empathie te onderzoeken maakte Helmer gebruik van een online experiment waarin fictieve korte nieuwsberichten, klachten en reacties van bedrijven aan de deelnemers werden voorgelegd. In de reacties namen bedrijven al dan niet verantwoordelijkheid en toonden ze al dan niet empathie met de klager. Empathie werd getoond met zinnen als ‘we begrijpen dat je baalt’ en ‘we vinden het erg vervelend voor je’. Het nemen van verantwoordelijkheid bleek uit zinnen als ‘we onderzoeken waar we fouten hebben gemaakt, zodat dit niet meer gebeurt’ en ‘we werken aan een oplossing, het heeft onze hoogste prioriteit’. Na iedere reactie kregen de deelnemers vragen voorgelegd om imago, attitude ten aanzien van de reactie, aankoopintenties en intenties tot mond-tot-mondreclame, online mond-tot-mondreclame en negatieve mond-tot-mondreclame te meten.

Zowel het nemen van verantwoordelijkheid als het tonen van empathie in reactie op een klacht via Twitter heeft een kleine maar positieve invloed op de beoordeling van het imago van het bedrijf en de attituden en intenties van de lezer, zo bleek uit haar onderzoek. Het tonen van verantwoordelijkheid had in de meeste gevallen een beduidend sterkere invloed. Voor de verschillende vormen van mond-tot-mondreclame werd niet altijd een effect gevonden.

Hoewel het effect van het tonen van empathie kleiner was, kan het volgens Helmer toch zinvol zijn om met empathie te reageren, vooral wanneer een bedrijf geen verantwoordelijkheid kan of wil nemen.

Het tonen van empathie kan ervoor zorgen dat de reactie van het bedrijf minder negatief wordt beoordeeld en dat mensen minder geneigd zijn om negatieve mond-tot-mondreclame te verspreiden.

Advertentie

Reacties:

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word lid

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Advertentie

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Word lid van Adformatie

Om dit topic te kunnen volgen, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Al lid? Log hier in

Word lid van Adformatie

Om dit artikel te kunnen liken, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Al lid? Log hier in