
Het Interactive Advertising Bureau Nederland en BBC De Media en Reclame Bank (sinds juni van Nielsen) brachten zojuist de verheugende cijfers en daar springt de Molblog (niet te verwarren met de Talpa-blogs) dan bovenop.
Met een kanttekening: waar is het zoekreclame gebleven van met name Google en Overture? Want de verdeling naar soort reclame luidt als volgt volgens IAB en BBC:
Vacatures
Communicatiemedewerker
AVROTROSWoordvoerder
Dienst Justitiële InrichtingenSenior Communicatieadviseur
Nederlands Jeugdinstituut
* banners en skyscrapers: 46 procent
* contentintegratie & sponsoring: 35 procent;
* pop-ups, interstitials en full screen ads: 8 procent
* e-mail: 5 procent
* zoeken: 3 procent
* overig: 3 procent
Het aandeel zoeken is volgens een flink aantal bronnen tenminste 20 procent, maar wellicht zelfs 40 procent. Maar niet in Nederland? Dat klopt niet, maar verraadt onnauwkeurig meten: Google en Overture geven, hoe dringend en vriendelijk het IAB het ook heeft gevraagd, geen nationale omzetcijfers. Dus moet het met een natte vinger in de lucht?
Een tip: meet bij adverteerders ook het een en ander om te checken hoe het werkelijk zit. Zo'n dubbele meting voert Blauw Research uit om achter exacter cijfers te komen voor e-commerce in Nederland en dat werkt redelijk. Maar ik zou graag de mening van u willen horen hierover, want u weet er - op weblogs - meer van dan ik.
Exacte opgaves kregen de vorsers overigens van: Ilse Media, MSN, Adformatie, Funda, Webads, Wanadoo, Veronica, IP (RTL), Lycos, IDG Communications, Wegener multimedia, WebRegio, Testnet, Zylom, TradeDoubler, Adlink, IP, Netdirect en Tapps.
De verdeling over branches van de reclame:
Media: 21 procent
Telecom/ICT: 21 procent
Financiële Dienstverlening: 15 procent
Horeca-Tourisme-Recreatie: 8 procent
Reacties:
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word abonnee