Overslaan en naar de inhoud gaan

Als het aan een startup ligt, gaan robots verzekeringsadvies geven

Volgens Zeker.Me staan consumenten open voor robots in de Nederlandse verzekeringssector.
Miniatuurvoorbeeld
Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
© adformatie
Miniatuurvoorbeeld
Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
© adformatie

Fintech-startup Zeker.Me biedt via een online platform gepersonaliseerde schadeverzekeringen door gebruik te maken van diverse technieken en data.

Gebruikers kiezen zelf welke data ze willen delen, bijvoorbeeld door hun Facebook- of LinkedInprofiel te koppelen en een aantal vragen te beantwoorden.

Robotadviseur Me

Op basis van deze informatie levert robotadviseur Me ze geautomatiseerd een verzekeringspakket dat het beste bij hun leefsituatie past en op ieder moment aan te passen is.

Nick van der Meij, oprichter van de startup meent dat automatisering het antwoord op het veranderende gedrag en de behoeftes van consumenten.

Van der Meij: ‘Jongeren van nu groeien op met smart apps en wearables en zijn gewend aan het delen van persoonlijke data in ruil voor een goede dienst.

Meer interesse

Nederlanders hebben steeds meer interesse in op data gebaseerde verzekeringsdiensten, blijkt uit . Ze delen graag hun persoonlijke gegevens, als ze er een goede dienst en persoonlijk voordeel voor terug krijgen.

zal de wereldwijde onlineverzekeringsmarkt gaan goeien, van 2,5 miljard euro aan jaarlijkse premies in 2014 naar 7,5 miljard in 2020.

Van der Meij geeft aan dat de steeds groter wordende hoeveelheid data gepersonaliseerd verzekeringsadvies mogelijk maakt, maar de verzekeringswereld speelt hier volgens hem onvoldoende op in.’

Hij wil dat met zijn startup wel doen.  

Wel veel investeringen

Maar in de fintech-wereld wordt op dit moment wel veel geïnvesteerd: in 2015 is er 20 miljard euro gestoken in nieuwe financiële bedrijven, zo geeft Zeker.Me aan.

Van der Meij ziet de meeste toegevoegde waarde in de combinatie mens en techniek. ‘Een robot kan veel taken beter en sneller uitvoeren dan mensen, zoals grote hoeveelheden data analyseren en omzetten naar persoonlijk advies. Toch zijn voor de meer specialistische vragen vaak nog wel mensen nodig. Maar denk ook aan het afhandelen van schade: dan wil je als gebruiker gewoon contact hebben met een echt persoon.’

Advertentie

Reacties:

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Advertentie

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Word lid van Adformatie

Om dit topic te kunnen volgen, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Al lid? Log hier in

Word lid van Adformatie

Om dit artikel te kunnen liken, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Al abonnee? Log hier in