Overslaan en naar de inhoud gaan

Viroloog Van Ranst vindt dat wetenschap moedige spreekbuizen nodig heeft

Leuvense hoogleraar virologie sprak zijn woorden bij aanvaarden eredoctoraat voor zijn bijdrage aan het publieke debat over corona.
Viroloog Marc van Ranst spreekt na aanvaarding eredoctoraat VU
Viroloog Marc van Ranst spreekt na aanvaarding eredoctoraat VU
Viroloog Marc van Ranst spreekt na aanvaarding eredoctoraat VU
Viroloog Marc van Ranst spreekt na aanvaarding eredoctoraat VU

De wetenschap heeft nog te weinig spreekbuizen. Wetenschappers moeten echter 'moedig en blijmoedig' de boodschap van de wetenschap verkondigen.

related partner content for mobile comes here

Dat zei de veelvuldig bedreigde Leuvense hoogleraar virologie Marc Van Ranst, die donderdag aan de Vrije Universiteit Amsterdam een eredoctoraat ontving voor zijn bijdrage aan het publieke debat over corona.

De bedreigingen waarmee zijn collega's en hij tegenwoordig te maken krijgen, dienen intussen worden bestreden, want anders anders worden wetenschappers 'net als panda's' een bedreigde soort, vreest de Vlaming.

Sofasurfers en de Universiteit van Google

Van Ranst, die veelvuldig in de media optrad en geen blad voor de mond nam, werd zelfs zo bedreigd door sceptici en complotdenkers dat hij enige rijd moest onderduiken. Tijdens de plechtigheid in Amsterdam stond er nog wel een handjevol demonstranten tegen het eredoctoraat voor het gebouw, maar daar bleef het bij.

Van Ranst laakte intussen binnen de 'sofasurfers' die zijn 'afgestudeerd aan de universiteit van Google'. Ze kunnen volgens hem een 'bloedlink kruitvat' doen ontstaan.

'Juist in tijden waarin misinformatie en onwetendheid leiden tot polarisatie en onrust in de maatschappij, is wetenschapscommunicatie onmisbaar', vindt ook Jeroen Geurts, rector magnificus van de Vrije Universiteit. Erepromotor professor Marjolein van Egmond zei dat wetenschappers enige mediatraining zouden moeten krijgen.'

Nationaal centrum wetenschapscommunicatie

Nu gebeurt er op dit gebied wel het nodige. Ionica Smeets (Universiteit Leiden) en Alex Verkade (Regieorgaan SIA) zijn op dit moment kwartiermakers van een nieuw nationaal centrum voor wetenschapscommunicatie.

Dit nieuwe centrum stimuleert het gesprek tussen wetenschappers en de samenleving en gaat expertise verzamelen en delen, om zo wetenschapscommunicatie doeltreffender te maken. Voor het centrum stelt minister Robbert Dijkgraaf (OCW) de komende tien jaar in totaal ruim 10 miljoen euro beschikbaar.

Dijkgraaf wil dat we als land steviger staan voor de wetenschappelijke feiten en degenen die ze verkondigen. ‘Ik sta voor wetenschappelijke feiten en degenen die ze verkondigen. De afgelopen coronaperiode hebben we gezien hoe wetenschappelijke kennis onder druk kan komen te staan in ons publieke en politieke debat.’

Advertentie

Reacties:

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word lid

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Advertentie

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Word lid van Adformatie

Om dit topic te kunnen volgen, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Al lid? Log hier in

Word lid van Adformatie

Om dit artikel te kunnen liken, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Al lid? Log hier in