Informatie over dikmakers verplicht op voeding
Een overgrote meerderheid van de Europarlementscommissie voor gezondheid heeft daar dinsdag voor gestemd. Doel is het groeiende overgewicht van Europeanen te helpen bestrijden. Een deel van de fabrikanten vermeldt de informatie al vrijwillig.
De informatie hoeft van de parlementscommissie niet in waarschuwend rood te zijn, als bijvoorbeeld een bepaalde limonade erg veel suiker bevat. 'Heel jammer', oordeelde SP-Europarlementslid Kartika Liotard. 'Het is een simpel systeem waar de consumentenbonden om vragen. We kunnen beter luisteren naar de consument dan naar de industrie.'
Vacatures
Externe communicatie- en mediaspecialist
Vereniging Eigen HuisAccountmanager New Business
SpottaAccountmanager
SpottaPvdA-Europarlementslid Judith Merkies vindt de rode, oranje of groene kleuren bij voedingsinformatie te betuttelend. Ze stemde tegen, net al Gerben-Jan Gerbrandy (D66) en Esther de Lange (CDA). Het parlement stemde wel voor een SP-idee dat EU-landen het kleurensysteem vrijwillig mogen toestaan: dat gebeurt al in Engeland en Zweden.
Bepaalde verpakkingen moeten tevens ook het land van herkomst van de ingrediënten vermelden, vindt de parlementscommissie. 'Consumenten kunnen zo zien voor welke producten veel CO2 is gebruikt voor het vervoer vanuit bijvoorbeeld een ver land', zegt Bas Eickhout (GroenLinks). Zijn CDA-collega Esther de Lange is daar fel tegen: 'Totaal onwerkbaar voor een handelsland als Nederland. Een Limburgse fabrikant van appelstroop moet nu per potje aangeven of de appels uit België of Nederland komen', aldus De Lange, die om deze reden een van de twee stemmers tegen de hele regeling was.
Op het voorstel voor de voedingsinformatie hadden Europarlementsleden circa duizend wijzigingsvoorstellen ingediend. Zo bepaalde een meerderheid plots dat de voedingsregels niet hoeven te gelden voor wijn en andere producten met alcohol, dit tot ergernis van onder meer Merkies (PvdA).
De stemming in de parlementscommissie geeft de richting aan voor de stemming in het voltallige Europarlement over enkele maanden. Maar de stemming over bepaalde onderdelen kan anders uitvallen dan dinsdag. Daarna moet een compromis worden gevonden met de gezamenlijke EU-landen.
Bron: ANP.
Reacties:
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word lid