Overslaan en naar de inhoud gaan

De presentatiespagaat van Fleur Agema

Wie impact wil maken, moet alle (stijl)registers bespelen. In de nieuwe column Beeldbepalers ontleden Nobbe en Bertus politica Fleur Agema.
Fleur Agema
Fleur Agema
© Beeld: ANP
Fleur Agema
Fleur Agema
© Beeld: ANP

Een kritische blik op wie zich in de schijnwerpers waagt: communicatie-expert Farah Nobbe en stijlstrateeg Sascha Bertus nemen in deze column een spraakmakende persoonlijkheid de maat. Van woord tot gebaar, van das tot designertas, geen detail ontsnapt aan hun analyse. Want in communicatie telt alles en wie impact wil maken, moet alle registers bespelen. Deze keer ontleden zij beeldbepaler Fleur Agema.

SASCHA  BERTUS:

Waar gaat de aandacht naartoe?

Waar ik vrouwen met blond haar en een lichte huidskleur vaak over hoor klagen, is dat ze onderschat worden. De associatie met een schattig meisje ligt op de loer, waardoor deze vrouwen zoeken naar manieren om die perceptie te doorbreken. Is dat waarom Fleur Agema vaak kiest voor donkerblauwe jasjes met een witte blouse? Het grote kleurcontrast oogt weliswaar krachtig en formeel, maar trekt ook alle aandacht naar de kleding – in plaats van naar haar gezicht, waar het eigenlijk om draait.

Advertentie

Stijlstrategie: consistentie is key

Agema’s kledingstijl pendelt tussen twee werelden: enerzijds de conventionele politicus in klassiek donkerblauw met wit en anderzijds de creatieve architect – haar vorige beroep - in een flessengroen krijtstreeppak of een jurk in een tint roze die zelfs Barbie zou doen blozen.

De context waarin Agema opereert vraagt om een delicate balans. Waar haar aviatorbril een briljant staaltje consistentie laat zien, mis ik dat in de rest van haar appearance. Haar gewenste imago – benaderbaar, deskundig en serieus – vraagt om een meer doordachte vertaling in haar stijlstrategie. Nu is het alsof we naar een gebouw kijken dat niet kan besluiten of het een statig gemeentehuis of een avant-garde museum wil zijn.

Van ontwerp naar uitvoering

Voor een optimale appearance zou Agema haar architectonische principes kunnen toepassen op haar garderobe: een duidelijk concept, harmonieuze verhoudingen en een consistente uitvoering. Geen afscheid van creativiteit, maar het kanaliseren ervan binnen de parameters van haar esthetisch kapitaal en professionele context. Want zoals elke goede architect weet: de meest indrukwekkende ontwerpen zijn die waarbij vorm en functie een natuurlijk geheel vormen.

Sascha’s tips voor Fleur Agema:

* Vervang de hoog-contrast combinaties door ton-sur-ton looks in medium tinten blauw of grijs. Dit creëert autoriteit zonder te overheersen en harmonieert met haar natuurlijke uitstraling.
* Investeer in een consistente capsule-collectie van perfect passende items die goed met elkaar combineren en van zichzelf al een creatieve twist hebben, zoals jasjes met een asymmetrische sluiting.

FARAH:

Side-kick

Fleur Agema is sinds 2006 de side-kick van Geert Wilders. In haar optredens toont ze zich vastbesloten in haar strijd tegen het door haar gevreesde ‘Eurabia’.

De jonge Agema

Als je de beelden van de jongere Agema bekijkt, zie je een meisjesachtige verschijning. In vraaggesprekken kijkt ze interviewers met een bewegingsloos poppenhoofd aan. Alleen een vage glimlach (soms gevormd door één mondhoek die licht omhoog staat, wat spot uitdrukt) speelt op haar gezicht. Het strakke kijken wordt gecombineerd met strijdvaardige antwoorden. Alleen als je heel goed luistert hoor je in de verte een beetje spanning op de ademhaling.

In de aanval

Ze hanteert steevast de de-aanval-is-de-beste-verdediging-tactiek. Zo noemt ze kritische gesprekspartners met een (vroeger nog stevig) Noord-Hollands accent steevast ‘zuur’. Waar het gezicht onbewogen blijft, zijn haar bewegingen snel, fel en groot. Het bevestigt de uitspraak die ze ooit deed in een interview: ‘Ik ben wel op een missie.’ En: ‘Ik twijfel niet.’

Transparant

Naast deze strijdlustige kant bestaat er ook een andere persoon. Zo reageert Agema opvallend ontspannen op vragen die minder direct met ‘de missie’ te maken hebben. Opeens is de borende blik verdwenen, en volgen er eerlijke antwoorden, óók als het over kwetsbare onderwerpen zoals haar liefdesleven of gezondheid gaat.

Tegenstellingen

Agema lijkt de tegenstellingen in gemoed te bevestigen na een vraag van de Volkskrant of het altijd heftig moet: ‘In mijn werk wel. Daar heb ik een verantwoordelijkheid. Privé ben ik de lieve, zachte, zoete Fleur.’

Polariteiten hebben effect op je uitstraling en beeldvorming. Wie ben je nu echt? Waar kunnen we op rekenen? Als dit niet duidelijk is, ontstaat er per direct wantrouwen en afstand.

Farah’s tip voor Fleur Agema

Consistentie in uitstraling is gunstig. Het ceo Genome Project, wat onderzoek doet naar effectiviteit van leiders, zegt hierover: ‘Ceo’s who are known for being reliable are fifteen times more likely to be high performing, and their odds of getting hired are double those of everyone else.’

Farah Nobbe
Sascha Bertus en Farah Nobbe
© Beeld: Kees Rutten

Sascha Bertus en Farah Nobbe
Farah Nobbe is partner bij Nobbe Mieras. Dit bureau is gespecialiseerd in strategische communicatie en werkt op het snijvlak van theater en wetenschap.
Sascha Bertus is stijlstrateeg en founder van House of Appearance. Ze adviseert professionals hoe ze hun uitstraling in lijn brengen met hun rol en ambitie. Ook maakt ze de podcast Wat trek je aan?

Reacties:

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Advertentie

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Word lid van Adformatie

Om dit topic te kunnen volgen, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Al lid? Log hier in

Word lid van Adformatie

Om dit artikel te kunnen liken, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Al abonnee? Log hier in