Overslaan en naar de inhoud gaan

Hoofdpijndossier Fyra begonnen aan migrainehoofdstuk

Als de regie ontbreekt, zeker wat betreft de communicatie, is het hoofdpijndossier geboren. Het Fyra-dossier dat gisteren lijkt te zijn…
Miniatuurvoorbeeld
Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
© adformatie
Miniatuurvoorbeeld
Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
© adformatie

Als de regie ontbreekt, zeker wat betreft de communicatie, is het hoofdpijndossier geboren. Het Fyra-dossier dat gisteren lijkt te zijn begonnen aan zijn migrainehoofdstuk, toont dit nog eens overduidelijk aan. Want bij wie moeten we te rade gaan na de primeur gisterochtend in De Telegraaf? Die leerde ons dat de NS stopt met de Fyra, topman Bert Meerstadt vertrekt en dat de enige aandeelhouder er alles aan heeft gedaan dat dit nieuws niet naar buiten kwam. Hoe is de communicatie gegaan en hoe had het anders/beter had gekund? Van Luyken Communicatie Adviseurs geeft haar visie.

related partner content for mobile comes here

En voor alle duidelijkheid: die aandeelhouder is niet het Ministerie van Infrastructuur en Milieu zoals 'Verkeer en Waterstaat' is vernoemd, maar dat van Financiën. Daaronder vallen nu eenmaal alle staatsdeelnemingen.

Aan het einde van de ochtend noemt een woordvoerder van minister Dijsselbloem (Financiën) het besluit van de NS om te stoppen met de Fyra 'voorbarig'. De bewindsman wil eerst goed bekijken wat de consequenties en de risico's zijn om de hogesnelheidstrein op een trailer naar Italië terug te sturen. Inmiddels wordt dan ook bekend dat Dijsselbloem de benoeming van de nieuwe NS-directeur Timo Huges heeft vertraagd. Dit wilde de NS vorige week al bekendmaken, maar de minister wilde eerst een gesprek met deze topman van de bloemenveiling FloraHolland. Nadat dit gesprek afgelopen donderdag heeft plaatsgehad, volgde geen mededeling over een nieuwe topman, noch van de NS noch van Financiën.

Het wordt nog troebeler als we De Telegraaf er weer even bijhalen. Deze meldt dat de NS-topman eind vorig jaar al zijn vertrek wilde aankondigen, maar dat dit op verzet stuitte bij de raad van commissarissen. Er moest eerst een opvolger worden gevonden.
Om het voor de uiteindelijke eigenaren en gebruikers van de NS – belastingbetalers en andere ingezetenen van de Staat der Nederlanden – nog wat ingewikkelder te maken: de Tweede Kamer praat binnenkort hierover met staatssecretaris Mansveld (niet van Financiën maar van Infrastructuur en Milieu). En de Tweede Kamer ten slotte – veel boter op het hoofd, want mede door haar toedoen moest de goedkope Fyra worden aangeschaft – dringt al weer aan op een parlementaire enquête, opdat weer heel wat handen in onschuld kunnen worden gewassen. En last but not least volgt de vakbond FNV Spoor die bij monde van Roel Berghuis er ook zijn plas over doet.

Echt geïnformeerd zijn we echter geenszins. Om een totaalbeeld te krijgen moet je zoeken naar informatie. Dat krijg je als niemand de regie heeft. Als partijen informatie willen achterhouden totdat 'het totale plaatje' bekend is. Want hoe ziet dat plaatje er dan uit? Heeft iemand daar enig weet van? En wie is die iemand? Wie zegt er: 'Nu kunnen we met het nieuws naar buiten'? Is dat minister Dijsselbloem? Staatssecretaris Mansveld? De NS en bij monde van wie, de ouwe of nieuwe baas? De Tweede Kamer? Premier Rutte?

Het gevolg? Elke krant, radiozender, tv-station en nieuwssite gaat op zoek naar dat 'enige juiste verhaal'. Dat alle concurrenten vervolgens gebruiken voor een nog betere inside story die ook weer zijn weg vindt op Twitter. En dat gaat maar door en dat gaat maar door, totdat één van de partijen daadwerkelijk de regie neemt en het klip en klaar duidelijk is: niet alleen wie de beslissingen neemt, maar ook welke beslissingen worden genomen. Zolang dat niet gebeurt, wordt aan dit hoofdpijndossier elke dag een migrainehoofdstuk toegevoegd.

Lees meer op:

Wil je ook jouw visie op Communicatie delen met de lezers van Communicatie Online? Stuur dan je berichten naar valerieboersma@adformatiegroep.nl

Advertentie

Reacties:

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word lid

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Advertentie

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Word lid van Adformatie

Om dit topic te kunnen volgen, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Al lid? Log hier in

Word lid van Adformatie

Om dit artikel te kunnen liken, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Al lid? Log hier in