Accenture Innovation Awards Concept van de Week – C-Station: het virtual reality product
Arjen Brinkman en Marc Lausberg richtten in 2005 PS-Tech op. C-Station is een van de laagdrempelige virtual reality-producten van het bedrijf. Arjen: “Marc en ik ontmoetten elkaar in de VS, waar we aan de commercialisering van technologie werkten. In 2004 – we woonden en werkten inmiddels allebei weer in Nederland, kwamen we in aanraking met virtual reality, dat toen nog heel nieuw was. We vroegen ons af hoe we er toegevoegde waarde mee konden bieden en kwamen bij de medische wereld uit.”
‘See-station’
C-station, ‘see-station’ dus, is de recentste loot aan de boom van virtual reality-producten van PS-Tech. Het is een desktopwerkstation dat visualisatie van en interactie met de beelden combineert. Het toont scans als geheel, waardoor het gedwongen plaatje voor plaatje bekijken tot het verleden behoort. Arjen: “Je kunt scanbeelden veel beter en efficiënter bekijken. Een C-Station bestaat ruwweg uit een computer, een 3D-computerscherm, een spiegel, een camerasysteem en blokjes die als 3D muis fungeren.”
Vacatures
Accountmanager New Business
SpottaAccountmanager
SpottaExterne communicatie- en mediaspecialist
Vereniging Eigen Huis
Verlengstuk van scans
De informatie die C-Station nodig heeft zijn de afbeeldingen die gemaakt worden door MRI-, CT- of andere scans. Ze worden in de ziekenhuizen verzameld in een groot archief vol met vergelijkbare beelden: het PACS-systeem. C-Station haalt de gewenste gegevens op en toont ze: volledig in 3D, in virtual reality. Arjen: “We hebben vóór C-Station allerlei opstellingen gehad – C-Station is de eerste die echt schaalbaar is.”
Chirurgische precisie
C-station toont een beeld zoals het in werkelijkheid is. Arjen: “Als een arts een tumor moet verwijderen uit het hoofd, dan wil hij exact weten waar het gezwel aan vastzit. Met C-Station kan hij virtueel het hoofd beetpakken, erdoorheen snijden, afstanden meten, volumes bepalen et cetera. Ons concept heeft vooral waarde in de medische sector, waar letterlijk met chirurgische precisie gewerkt wordt.”
Snellere en betere beslissingen
C-Station staat al in een aantal ziekenhuizen in Nederland, onder andere het UMC in Utrecht en het LUMC in Leiden. Het werkstation wordt vooral gebruikt bij preoperatieve analyse. Arjen: “Tot nu toe komt de apparatuur in de handen van vooruitstrevende artsen die de meerwaarde van ons concept zien. Tot dusver stond C-Station buiten de dagelijkse gang van zaken in een ziekenhuis, maar in Leiden zijn we met cardiologen bezig om het product onderdeel te maken van het werkproces.” Dat betekent dat iedere arts, die bedenkt dat hij C-station wil gebruiken, straks enkel op een knop hoeft te drukken. De scanbeelden worden dan automatisch in 3D getoond en de arts kan aan de slag. Arjen: “We krijgen veel positieve reacties van artsen, vooral dat ze beslissingen beter en sneller kunnen nemen.”
Groeifinanciering
Arjen: “Ons doel de komende jaren is C-Stations verkopen, met het doel ze deel te laten uitmaken van de workflow van ziekenhuizen. Verder zijn we op het moment bezig met een groeifinanciering. We hebben in het verleden al veel gehad aan Nederlandse en Europese subsidies, eigen geld en aandeelhouders. Maar om C-Station significant te laten groeien in de Nederlandse en Europese markt hebben we meer geld nodig, vooral voor marketing en sales.”
Accenture organiseert in 2012 de Innovation Awards in vijf verschillende industrieën. Nieuwe, innovatieve, veelbelovende concepten, jonger dan drie jaar en gelanceerd op de Nederlandse markt doen mee aan de competitie.
Morgen reiken we de Blauwe Tulp, Publieksprijs en Groene Tulp uit op het Innovation Event in Amsterdam Convention Factory. Kijk voor meer informatie op www.innovation-awards.nl.
Reacties:
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word lid