Overslaan en naar de inhoud gaan

Vakgenoten! – De Troonrede van Ton Planken

‘Nederland staat voor een opgave die om grote veerkracht vraagt’, sprak prinses Beatrix in haar laatste Troonrede, vorig jaar. In de…
Miniatuurvoorbeeld
Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
© adformatie
Miniatuurvoorbeeld
Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
© adformatie

‘Nederland staat voor een opgave die om grote veerkracht vraagt’, sprak prinses Beatrix in haar laatste Troonrede, vorig jaar. In de weken voor de eerste Troonrede van koning Willem-Alexander, dringt de vraag zich op of de veerkracht deze keer van de marketing-, communicatie en mediabranche zal moeten komen. Want de huidige crisisaanpak blinkt niet echt uit in effectiviteit en creativiteit… Dus vroegen Adformatie, Tijdschrift voor Marketing en Communicatie 24 experts naar hun mening over 2014. Bij welk beleid zijn onze vakgenoten -en alle andere Nederlanders- het meest gebaat? Ton Planken trapt af.

related partner content for mobile comes here

Leden der Staten-Generaal!

Staat u mij toe – nu ik u voor de eerste maal als uw vorst mag toespreken – te beginnen met een persoonlijke noot. In onze familie is, zoals u weet, de afgelopen tijd veel gebeurd. Gebeurtenissen van een dergelijke grootheid dwingen je als mens ook tot bezinning op wat jijzélf eigenlijk in dit leven, in deze maatschappij, voor je landgenoten en voor je gezin betekent. En liever nog: zou móeten betekenen. Ook ik ben daardoor gaan beseffen, welke taken nog voor mij liggen.

Die cruciale vraag leek de regering een vruchtbaar vertrekpunt voor ons gehéle volk. Wat gaat eenieder in dit Nederland bijdragen aan ons aller welzijn ? Een vraag die eigenlijk óók meteen een opdracht inhoudt !

De regering rekent het zich daarom tot haar taak om zoveel mogelijk burgers bij de invulling van die opdracht behulpzaam te zijn. Daartoe zal het regeringsbeleid het komende parlementaire jaar in het teken staan van:
• het bieden van duidelijkheid en zekerheid, opdat burger en ondernemer vaste grond onder de voeten hebben als zij zich persoonlijk of in hun werk verder willen ontplooien ten gunste van ons allen.
• en logischerwijze dienen onze bewindslieden het goede voorbeeld te geven.

Om te beginnen is de regering voornemens het werknemerschap af te schaffen. Niemand meer in loondienst, iedereen zzp’er. Immers zzp’ers zijn role-models voor eenieder die zich afvraagt hoe zijn arbeidskracht in te zetten! De flexibiliteit op de arbeidsmarkt wordt maximaal, wat ons in de wereldwijde concurrentiestrijd een aanzienlijke voorsprong zal geven. Immers elke zzp’er, en dus straks élke werkende, wordt nu eenmaal gedwongen om kwaliteit te leveren en tijdig nieuwe initiatieven te nemen, wil hij voldoende inkomen vergaren.

Iedere opdrachtgever van een zzp’er wordt verplicht 35% van het te betalen honorarium aan de fiscus af te dragen: een vlaktaks die het equivalent is van loonbelasting plus premies plus btw. Ieder die werkt, wordt dus zelf ontslagen van fiscale verplichtingen. Belastingaangiftes hoeven niet meer te worden verricht, dure adviezen hoeven niet meer ingewonnen. De zzp’er krijgt daardoor de handen vrij voor meer declarabele uren.

De regering zal ook bijdragen aan meer zekerheid voor eenieder. Zij zal namelijk tijdig bekend maken welke groeperingen er weer wat geld bij krijgen, als de economie opnieuw aantrekt.

De duidelijkheid voor de burger zullen onze bewindspersonen vergroten door het komend jaar af te zien van alle interviews, toespraken en andere uitingen. Ook columns, weblogs en het twitteren zullen worden gestaakt. De ministers zullen alleen nog bij toerbeurt na de vrijdagse ministerraad toelichten wat de regering heeft besloten. Dit stroomlijnen van ministeriële uitingen dient om te voorkomen dat nog zinloos rumoer rond beleid ontstaat, waardoor onze landgenoten steeds onzekerder over het regeringsbeleid en hun eigen economische positie zouden kunnen worden, met een kopersstaking als resultaat.

Ook het quootjes halen door reeksen verslaggevers met hun camera’s bij de uitgang van de zittingszaal van de Tweede Kamer – door u weinig parlementair aangeduid als ‘de afwerk-plek’ – is daarmee beëindigd.
De omroep die zijn bestaan uitsluitend te danken heeft aan het verbaal molesteren van bewindspersonen op die plek, zal worden gefaciliteerd om zich duurzaam te vestigen in een van onze krimpgemeenten, waar het aanbod aan interessant nieuws per definitie is verzorgd.

Nu Onze hofpredikant dominee Carel ter Linden heeft laten weten definitief af te zien van het bestaan van een persoonlijke God die rechtstreeks ingrijpt, en Wij deze God dus niet meer kunnen aanroepen, zal ik mij beperken tot het uitspreken van de wens dat het aanzien van U, leden van de Staten-Generaal, er met deze begroting sterk op vooruit moge gaan!

Ton Planken deed als parlementair redacteur van De Volkskrant en NOS-Televisie 15 jaar lang verslag van Prinsjesdag. Hij is nu communicatieadviseur en mediatrainer. Zzp’er dus.

Onder anderen de volgende vakgenoten leveren een bijdrage aan deze serie: Ton Planken, Michiel Buitelaar, Rik Heijmen, Lot Keijzer, Ronald Pont, Reyn Jongenelen, Steven van Belleghem, Pieter Meijer, Ge Key, Polle de Maagt, Betteke van Ruler, Jaap van Ginneken, Wesley Terhaar en Ron van der Jagt.

Alle columns leest u de komende weken terug op .

Advertentie

Reacties:

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word lid

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Advertentie

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Word lid van Adformatie

Om dit topic te kunnen volgen, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Al lid? Log hier in

Word lid van Adformatie

Om dit artikel te kunnen liken, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Al lid? Log hier in