Overslaan en naar de inhoud gaan

Zeek.me breekt markt voor ongebruikte geschenkbonnen open

De app van de in 2013 opgerichte mobile start-up uit Israël geeft gebruikers toegang tot een platform voor reeds uitgegeven geschenkbonnen.
Miniatuurvoorbeeld
Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
© adformatie
Miniatuurvoorbeeld
Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
© adformatie

Indien succesvol, kan dit type marktplaats de verhoudingen in de waardeketen structureel wijzigen. Door tussenkomst van Zeek.me neemt de liquiditeit van geschenk- en waardebonnen toe omdat vraag en aanbod transparant worden gemaakt en beter op elkaar aansluiten. 

De user journey van Zeek.me
Stel, je moeder geeft je een Ikea-bon ter waarde van 100 euro, maar de Zweedse keten is er een waar je graag voorbij rijdt. Je opent de Zeek app, scant de voucher en geeft je vraagprijs af. De voucher wordt aangeboden aan het netwerk Zeekers. Een geïnteresseerde Zeeker koopt de bon en jij ontvangt een notificatie met het verzoek om de originele bon op te sturen en binnen 14 dagen ontvang je het overeengekomen bedrag. Goed voor jou, goed voor Zeek.me, goed voor Ikea?

Business model Zeek.me
Zeek.me ontsluit de zogenaamde &;unredeemed value&; van bonnen die of direct worden uitgegeven door retailers of indirect door uitgevers. Voor retailers die zelf uitgeven is door tussenkomst van Zeek de binnenkomende cash korter beschikbaar en zal het zogenaamde &;breakage income&; van ongebruikte vouchers dalen. Met andere woorden: er is minder gratis werkkapitaal beschikbaar en de winstbijdrage van verlopen bonnen daalt. Daartegenover staat wel dat er meer klanten (kopers van vouchers via Zeek.me) bij de retailer over de vloer komen met alle bijkomende voordelen.

Voor indirecte uitgave is er een duidelijke verliezer, namelijk de uitgever van bonnen die het uitstaande saldo sneller moet uitkeren aan de retailer en haar rente- en andere financiële inkomsten (inclusief &;breakage income&;) zal zien dalen. De &;knee-jerk&; reactie van uitgevers is mogelijk de bonnen &;aan toonder&; te maken of de vervaldatum te verkorten wat het nadeel van bonnen voor de gebruiker alleen maar benadrukt en het gebruik van apps als Zeek.me zal aanjagen. 

Economisch nut
Met Zeek.me kan een aanzienlijke hoeveelheid geld worden vrijgemaakt voor consumptie, wat stimulerend werkt voor de economie. Je moet er hierbij wel van uitgaan dat de verkopende Zeeker het ontvangen geld niet op de bank zet.

Zeek.me is nu alleen nog actief op haar thuismarkt en concentreert zich op het verfijnen van de operationele aspecten - met name fulfilment - van de business. Als dat eenmaal is gebeurd zal internationale expansie hopelijk snel volgen.
 

related partner content for mobile comes here
Advertentie

Reacties:

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word lid

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Advertentie

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Word lid van Adformatie

Om dit topic te kunnen volgen, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Al lid? Log hier in

Word lid van Adformatie

Om dit artikel te kunnen liken, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Al lid? Log hier in