Overslaan en naar de inhoud gaan

Erik Scherder waarschuwt ouders in nieuwe Nix18-campagne

In de campagne Nix18 legt professor Erik Scherder uit waarom je kinderen onder de 18 niet thuis een drankje moet geven.
Nix18
Nix18

De hardnekkige misvatting dat je kinderen beter kunt leren drinken om ze zo te leren omgaan met alcohol, heeft een tegengesteld effect. Deze hardnekkige misvatting zorgt er juist voor dat kinderen ook buitenshuis vaker gaan drinken en verhoogt de kans op verslaving. Roorda Reclamebureau ontwikkelde een campagne om dit uit te leggen met Erik Scherder in de hoofdrol.  

related partner content for mobile comes here

In de nieuwe campagne ‘NIX18 = niet voor niks’ verschijnt professor en hersenwetenschapper Erik Scherder in het brein van de ouders op een moment dat ze zich even niet door gevoel maar door hun gezonde verstand laten leiden. De professor waarschuwt hen voor de risico’s van alcohol drinken onder de 18. 'Jonge hersenen zijn nog lang niet volgroeid. Die willen zich juist ontwikkelen. Alcohol werkt dit tegen. Geen alcohol helpt kinderen zich beter te concentreren, laat ze veilig thuiskomen van een feestje en maakt de kans op verslaving kleiner. Geef dus geen alcohol aan je kind onder de 18. Zo bescherm je ze voor nu en later.'

Verantwoord leren drinken bestaat niet

Volgens het Trimbos-instituut zijn er veel ouders die denken dat ze hun kind verantwoord kunnen leren drinken. Dat werkt echter averechts. 'Kinderen hebben een soort natuurlijke drempel voor dit soort spannende dingen, die ze hiertegen beschermt. Als je als ouder die drempel weghaalt dan geef je kinderen de ruimte om vaker en meer te gaan drinken', zegt Ninette van Hasselt van het Trimbos-instituut. Volwassenen die zeggen dat ze zelf ook op jonge leeftijd dronken vergeten dat de wetenschap inmiddels veel meer weet over het puberbrein en de schadelijke gevolgen van alcohol. “We weten nu dat het puberbrein zich langer door ontwikkelt en juist in die fase gevoelig is voor toxische stoffen”, zegt Van Hasselt. Het heeft volgens haar dan ook zeker effect om als ouders regels te stellen en alcoholgebruik door kinderen niet toe te staan.

Risico's

In de negen jaar dat de NIX18-campagne nu loopt is gebleken dat ouders het moeilijk vinden om nee te (blijven) zeggen tegen hun kinderen. Eén glaasje kan geen kwaad, denken veel ouders. Ook hebben ze er liever zicht op dan dat hun kind stiekem drinkt en vertrouwen ze erop dat hun kind verstandig omgaat met alcohol. Vier op de tien ouders in Nederland staan toe dat hun minderjarige kinderen alcohol drinken, bleek eind vorig jaar uit een flitspeiling onder ruim duizend ouders. Tijdens feestdagen of speciale gelegenheden, zoals binnenkort de eindexamenfeesten, jongerencampings of de zomerfestivals, loopt dat op tot 59 procent. Acht op de tien ouders uit het onderzoek weten dat alcohol de ontwikkeling van het brein bij jongeren remt. Zes op de tien weten dat alcoholgebruik op jonge leeftijd de kans op problematisch gebruik op latere leeftijd vergroot.

Credits|
Opdrachtgever: Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport
Verantwoordelijk bij opdrachtgever: Suzanne Koning en Anouk Drechsel
Bureau: Roorda Reclamebureau

Strategie: Antonia Troelstra (Tabula Rasa)
Creatie: Sebastiaan Witteveen, Tom Klaver, Joeri Jansen en Rein van der Ven
Account: Judit de Graaff, Merel van Buuren, Riska Arends
RTV Producer: Marcel Ossendrijver
Regisseur: Jeroen Annokkeé (Annomann)
Edit: Ben Putland
Compositor en VFX: Tim van Paassen en Koen van Someren (The Compound)
Fotografie: Sjors Massar
Geluid: Feike de Wit (Soundcircus)
Grading: Laurens Orij (Crabsalad)
Design en animatie: Jorn Slotboom en Denise Groenenberg
Digital producer: Alex de Kok
PR: exPRtease
Mediabureau: Initiative

Advertentie

Reacties:

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word lid

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Advertentie

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Word lid van Adformatie

Om dit topic te kunnen volgen, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Al lid? Log hier in

Word lid van Adformatie

Om dit artikel te kunnen liken, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Al lid? Log hier in