Voorlichter ontslagen wegens Irak-oorlog

Voorlichtingsambtenaar Hans Siepel is naar eigen zeggen gedwongen te vertrekken omdat hij “te kritisch was ten aanzien van het Irak-beleid van de Nederlandse regering”?. Hij pleitte voor meer openheid rond de Irak-oorlog.

Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
adformatie

Siepel (47) was voorzitter van de strategiegroep Irak die werkte voor het kabinet aan een communicatieplan rond de naderende Irak-oorlog. Maar hij werd op de vingers getikt, mede door Henk Brons van de Rijksvoorlichtingsdienst, omdat hij te emotioneel zou zijn betrokken.

Tevens was er kritiek op het feit dat hij mee heeft gelopen in een vredesdemonstratie en op zijn lidmaatschap van GroenLinks. In Trouw vertelt Siepel:

“Het was allemaal onzin, maar ik kon me hier niet tegen verdedigen. Ik besloot me terug te trekken als voorzitter van de strategiegroep-Irak. Ik dacht daar te hebben afgesproken dat we open, eerlijk en transparant zouden communiceren over de aankomende oorlog met Irak. Niet alleen informatie die de overheid goed uitkwam. De regering had volgens mij een probleem: in peilingen bleek zeventig, tachtig procent van de burgers tegen de oorlog te zijn. Mijn vrees was dat bij eenzijdige voorlichting, de samenleving nog meer vertrouwen in de overheid zou verliezen.”?

Geen perswoordvoering
Secretaris-generaal Holtslag van Binnenlandse Zaken besloot Siepel zijn functie hoofd voorlichting af te nemen en hem tot hoofd communicatieadvies te benoemen. Dat hield in: geen perswoordvoering meer en minder dagelijkse omgeving van de ministers. Siepel vermoedt ook dat premier Balkenende en toenmalige minister van Buitenlandse Zaken De Hoop Scheffer hem niet meer zagen zitten.

In het voorjaar van 2004 zou de afdeling voorlichting worden gereorganiseerd. Siepel, die “nog steeds professioneel functioneerde”? en genomineerd was voor ‘' werd boventallig verklaard.Siepel werd gepasseerd als hoofd van het nieuwe Expertisecentrum Risico- en Crisiscommunicatie. Hij mocht het centrum nog wel opstarten, maar moet per 1 mei vertrekken. Vanaf januari volgend jaar krijgt hij vijf jaar wachtgeld.

Eef Brouwers, de toenmalige directeur van de Rijksvoorlichtingsdienst, geeft in Trouw toe dat er vanuit 'enkele ministeries' druk werd uitgeoefend om de voorlichter uit de strategiegroep-Irak te verwijderen. Brouwers ontkent echter dat zijn toenmalige baas, minister-president Balkenende, hem opdracht gaf Siepel aan te spreken op zijn politieke voorkeur en functioneren.

De PvdA wil nu weten waarom Siepel ontslagen werd na de ruzie over het communicatieplan ten aanzien van de Irak-oorlog. De partij wil nu weten of het klopt dat de regering, in het licht van de naderende oorlog, alleen informatie wilde te verspreiden die de overheid goed uitkwam.
(bron: Trouw)

Plaats als eerste een reactie

Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!

Word lid van Adformatie → Login →
Advertentie