Premium

Tom en Bas Plinsinga, broers en regelneven

FAMILIEZAKEN | Niet alleen verbonden door een bloedband, maar ook door professie. Produceren is het vak van de broers Plinsinga.

Tom en Bas Plinsinga
Beeld: Tim Stet

Tom (30) en Bas (33) Plinsinga zijn niet alleen broers, maar ook vrienden én neven. Regelneven welteverstaan. Beiden werken als producer in de wereld van advertising. Bas is net zijn eigen bureau begonnen, Special Delivery, Tom werkt bij Nosh Foodfilms.

Na het doorlopen van dezelfde middelbare school rondden beide mannen uit De Rijp, ook dezelfde richting Media, Informatie en Communicatie (MIC) van de Hogeschool van Amsterdam af. Bas: ‘Voor een studieopdracht moesten we een praatprogramma produceren en daarvoor alles regelen: de ruimte, tafelgasten, geluid etc. Mijn stage liep ik bij Wenneker, waar ik werd aangenomen als junior producer, later als producer.

Na zes jaar verruilde ik Wenneker voor Made for Digital - dat later werd overgenomen door Media.Monks - waar ik ruim viereneenhalf jaar heb gewerkt. Nu ben ik samen met Tom Titulaer eigenaar van productiebureau Special Delivery. De reden dat we voor onszelf begonnen is omdat groter voor ons niet perse beter is. Beiden hadden we mooie klussen gedaan gedraaid voor mooie merken, maar we merken nu ook dat het fijn is als de lijntjes wat korter zijn. 

Tom produceert foodfilms. Tom: Ik wist dat regelen mij ook lag,  maar niet in welke vorm. Mijn eerste stage was bij NL Film. Dat was keihard werken en lange dagen maken. Geen probleem want dat was ik wel gewend omdat wij al op jonge leeftijd door mijn vader liefdevol, maar wel gedecideerd werden aangespoord om bollen te pellen. Na de stage heb ik als freelancer allerlei klussen gedaan voor verschillende bureaus om uiteindelijk als junior producer te worden aangenomen bij Nosh Foodfilms, waar ik nu producer ben.’

Wat vinden jullie leuk aan het productievak?

Bas: ‘Wat mij aantrekt is dat je in een korte periode een productie afrondt, dat je intensief samenwerkt met vaak een leuke club mensen en ook de afwisseling vind ik leuk. Af en toe zit ik op kantoor, achter de laptop, dan ben ik weer op pad, locaties scouten. Tom: ‘Het is mooi om iets te zien groeien van begin tot eind. Ik vind de samenwerking met de crewleden ook iedere keer weer boeiend. Mooi om te zien dat je met de specifieke kracht en kunde van een ieder, van een idee tot een mooi eindproduct komt.’

Zelfde school, opleiding, zelfde (liefde voor het) vak ... zijn er ook verschillen te noemen?

Bas: ‘Tom kan dingen makkelijker loslaten dan ik. Ik ben toch iets meer de controlfreak. Tom: ‘Ja, als ik er vertrouwen in heb dat iemand iets kan, dan kan ik dat ook helemaal aan die persoon overlaten, daar ben jij inderdaad iets slechter in. Als er in de vrienden- of familiekring iets moet worden georganiseerd dan doet Bas dat altijd.’

Hebben jullie het vaak over werk?

Tom: ‘We gebruiken elkaars netwerk, dus dat is handig. Of als iets even niet lekker loopt, komt het wel voor dat we advies vragen aan elkaar of om daar gewoon even met elkaar over te gallen. Maar vaker hebben we het niet over werk hoor, er zijn nog heel veel andere leuke dingen om over te praten.’

premium

Word lid van Adformatie

Om dit artikel te kunnen lezen, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Advertentie