Nu bemoeit ook Brussel zich er mee: in elk Europees huis zou minstens een spaarlamp en
een energie-zuinig apparaat moeten staan.
Europees Commissaris Andris Piebalgs (Energie) zei dit vandaag bij de start van een langdurige campagne voor energiebesparing. 'Als mensen overstappen op zuinige apparaten, is dat voor henzelf goedkoper en helpen ze ook het milieu', haalt Piebalgs een waarheid als een oude koe uit de sloot.
Het is het streven tijdens de campagne vijf miljoen verwarmingssystemen te controleren op zuinigheid. Europa rekent ook op de bouw van 50.000 extreem-energiezuinige huizen.
In de campagne wil Brussel ook het gebruik van andere energiebronnen dan olie bevorderen. Zo wil Piebalgs dat er binnen drie jaar flink meer windmolens en elektriciteitscentrales voor
biomassa komen. Het gebruik van biodiesel moet verdrievoudigen.
In 2010 moet totaal 12 procent van de energie uit duurzame bronnen komen, zo stelde Brussel eerder als doel. Tot 2020 zou dat moeten groeien tot 20 procent. De bronnen moeten de dure olie helpen vervangen.
De Europees Commissaris zei dat het hem 'niet zou verbazen als de olieprijzen voorlopig zo hoog blijven als nu'.
De vraag naar olie is groot en het aanbod krap, zo vatte Piebalgs samen.
Voor de campagne heeft de Europese Commissie 3,7 miljoen euro vrijgemaakt. 'We willen mensen vooral bewust maken door het goede voorbeeld te geven', zei Piebalgs. 'We gaan niet dreigen: als u de airco nu niet uitdoet, komt er bijvoorbeeld een enorme stroomuitval.'
Waarschijnlijk zijn dreigementen echter het enige middel dat echt helpt?.
Plaats als eerste een reactie
Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!