Velen herinneren zich vast nog wel complete marketing mislukkingen, zoals de introductie van de Ford Edsel in de vroege vijftiger jaren: een auto volledig gemaakt op basis van resultaten uit consumentenonderzoeken, maar verkopen, ho maar.
Met als gevolg dat je vandaag de dag voor een beetje knap uitziende Ford Edsel een kapitaal moet betalen, als je er al een kunt vinden want veel zijn er dus niet van verkocht.
Of Morgen, de margarine van Unilever die naar roomboter moest smaken, maar het niet haalde.
Wie rondkijkt op het marketingkerkhof ziet dat veel sterfgevallen te maken hebben met een veel specifieker probleem. Een fantastisch product maar verkeerd gecommuniceerd.
Neem de DAF personenauto uit de vijftiger jaren. Een technisch hoogstandje met z'n Variomatic automatische versnelling, maar direct al om zeep geholpen door advertenties die autorijdend Nederland olijk toeriepen dat door die Variomatic oma nu zelfs kon autorijden.
Niemand onder de 60 jaar wilde toen nog zo'n Daf hebben.
Of een goed gecommuniceerd product maar technisch snel achterhaald, zoals de Kermit van KPN, een goedkope voorloper van de GSM waarmee je op speciale plekken verspreid over het land kon bellen.
Of een product met veel communicatie en een niet onaardige inhoud zoals de voetbalzender Sport 7, maar met een verkeerd financieel plaatje. Want Sport 7 ging kapot aan het feit dat kabelaars niet voor doorgifte wilden betalen, iets wat wel in het businessplan was aangenomen (zonder die bereidheid eerst bij die kabelaars te toetsen).
Veel marketing mislukkingen ontstaan omdat er een bepaald onderdeel van de goede oude marketingmix niet deugt.
Waar denkt u dat het vooral door komt?
We zijn geïnteresseerd in uw mening: stem op de nieuwe poll!
Ed van Eunen ((Van Eunen Marketing)
Frans Reichardt (Holy Cow!)
Plaats als eerste een reactie
Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!